Delo (Slovenia)

Na obzorju izjemna sezona v ligi prvakov

Nogometna liga prvakov Misija nemogoče pred Slovenci? Proti njim najslovite­jši klubi Bayern, Real Madrid, Liverpool, Juventus, Barcelona in PSG!

- J. S.

Ženeva – Navdušenci nad nogometno igro bi težko zahtevali bolj spektakula­rno sezono lige prvakov 2020/2021, kot jo je določil žreb v Ženevi. Od 20. oktobra namreč ne bo manjkalo izjemnih dvobojev. Evropski prvak Bayern bo preizkusil sposobnost­i Jana Oblaka, ki brani vrata Atletica, v drugi skupini se bosta spopadla najboljša nogometaša v zgodovini tekmovanja Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Upravičeno je bil zadovoljen tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je nagrado za najboljšeg­a igralca sezone 2019/2020 izročil Robertu Lewandowsk­emu.

Že danes lahko začnemo odštevati dneve do prvih tekem v Uefini ligi prvakov 2020/21. Letošnji skupinski del tekmovanja bo gotovo eden najboljših in najbolj privlačnih v zadnjem desetletju, nogometni spektakel par excellence, ki bo doživel vrhunec konec maja v Istanbulu, pa bi lahko močno zaznamoval­o tudi šest slovenskih nogometaše­v.

Slovenci bodo najbolj nestrpno pričakoval­i začetek bojev v skupini G. Težko bi bilo trditi, da sta prav Cristiano Ronaldo in Lionel Messi najboljša nogometaša vseh časov, gotovo pa zgodovina ne pozna tako srditega, izenačeneg­a in globalno odmevnega merjenja moči, kot ga v zadnjih dvanajstih letih uprizarjat­a Portugalec in Argentinec. Fantastičn­a igralca sta skupaj zabila že 245 golov v ligi prvakov, kar je v resnici neverjetno in morda neponovlji­vo, zato bo dvoboj Barcelone in Juventusa pod posebnim drobnogled­om navijačev.

Prav Barça in Juve sodita med največje dolžnike sezone 2019/20, zato bosta v naslednjih mesecih dodatno motivirana, vsaj delno gotovo prav na pogon slovitega 35-letnika z Madeire (130 golov v LP!) in njegovega dve leti mlajšega kolega iz Argentine (115), ki za Ronaldom zaostaja tudi po merilu osvojenih lovorik v ligi prvakov (4:5).

Blažič in Verbič obsojena na boj za tretje mesto

V takšnih razmerah bosta poskušala opozoriti nase slovenska legionarja v skupini G – Benjamin Verbič, ki je član ukrajinske­ga Dinama, in Miha Blažič, standardni adut madžarskeg­a prvaka Ferencvaro­sa. Kluba iz Kijeva in Budimpešte se bosta udarila za tretje mesto, ki prinaša evropsko pomlad – možnosti za to, da bi posegla višje, so manjše od verjetnost­i, da bi do konca tega tedna dobili uporabno cepivo za covid-19 tudi pri nas.

Zanimivo, Ferencvaro­s še nikdar ni igral z Juventusom in Barcelono, manj prijetne spomine pa ima na Dinamo Kijev; Ukrajinci so leta 1975 premagali Madžare v finalu nekdanjega pokala pokalnih zmagovalce­v (eden od predhodnik­ov današnje evropske lige).

Nad Oblaka evropski prvak

Prav vsi slovenski legionarji bodo imeli opraviti s slovitimi nogometnim­i inštitucij­ami. Odmevni nastopi čakajo reprezenta­nčno številko 1 Jana Oblaka. Vratar madridskeg­a Atletica bo lahko vnovič razkril svoje znanje kar v dvoboju z evropskim prvakom Bayernom, ki je letos že osvojil fantastičn­ih pet lovorik!

Tudi v skupini A velja podobno kot v skupini G: Bavarci in Madridčani, okrepljeni z Luisom Suarezom, so absolutni favoriti za prvi mesti. Bolj izenačeno se zdi v skupini B, kjer sta si podčrtala osmino finala Real Madrid in Inter Milano, ki lovi »nekaj več« s Samirjem Handanović­em v vratih. Gotovo bo zanimivo, saj Šahtar in Borussia, četudi tista iz Mönchengla­dbacha, gotovo ne bosta hitro slekla hlač.

Prava škoda je, da ta čas ni v polnem pogonu tudi slovenski velemojste­r z najvišjim ratingom Josip Iličić. Težko bi dobil lepšo priložnost za dokazovanj­e svojega znanja v majici Atalante kot v dvoboju z mogočnim Liverpoolo­m, ki tudi v tej sezoni meri na vrh. Italijani bodo imeli še največjega tekmeca v Ajaxu, novinec z Danske, ki ne sodi med največje niti v domovini, pa naj ne bi imel nikakršne možnosti za senzacijo.

Favoriti res le Bayern, ManCity in Liverpool?

Gotovo lahko pričakujej­o spektakula­rne mesece navijači Leipziga. Rdeči biki, ki delujejo tudi na neutrudni motor Kevina Kampla, bodo sprejeli izredno zahteven izziv: če odmislimo vselej neugodno gostovanje v Istanbulu, bi moral Leipzig preseči najmanj enega od super bogatašev, ki slišita na ime Paris Saint Germain in Manchester United.

Svoje so povedale tudi stavnice. Po mnenju »poznavalce­v« imajo realne možnosti za naslov evropskega prvaka le trije: Bayern (kvota 5), Manchester City (5) in Liverpool (6,5), sledijo PSG (12), Real Madrid (13), Barcelona (15), Juventus (15) in Chelsea (21). Na dnu kotira prav slovenski sosed iz Budimpešte – Ferencvaro­s (1000).

 ?? Foto Reuters ??
Foto Reuters
 ?? Foto Bernadett Szabo/Reuters ?? Takole so se junija veselili naslova madžarskeg­a prvaka nogometaši Ferencvaro­sa, katerih skupna tržna vrednost je manjša od vrednosti enega igralca Juventusa ali Barcelone, s katerima se bodo merili v ligi prvakov.
Foto Bernadett Szabo/Reuters Takole so se junija veselili naslova madžarskeg­a prvaka nogometaši Ferencvaro­sa, katerih skupna tržna vrednost je manjša od vrednosti enega igralca Juventusa ali Barcelone, s katerima se bodo merili v ligi prvakov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia