Delo (Slovenia)

Bruselj s pravno gorjačo nad London

Brexit Komisija je sprožila postopek zaradi spornega zakona o notranjem trgu

- Peter Žerjavič,

Bruselj – Evropska komisija je začela postopek proti Združenemu kraljestvu, češ da s predlogom zakona o notranjem trgu krši sporazum o izstopu. Bruselj se sklicuje na peti člen ločitveneg­a sporazuma, po katerem EU in Združeno kraljestvo z vsem medsebojni­m spoštovanj­em in v dobri veri drug drugemu pomagata pri izvajanju nalog, ki izvirajo iz tega sporazuma.

Po besedah predsednic­e komisije Ursule von der Leyen je predlog zakona kršitev obveznosti ravnanja v dobri veri iz sporazuma o izstopu. Če bi bil zakon na Otoku sprejet, bi bil v popolnem nasprotju z irskim protokolom, ki je njegov del. Komisija je zato v London poslala uradni opomin, ki je prvi del kršitveneg­a postopka. London ima mesec dni časa za odgovor.

Zakon o notranjem trgu bi Londonu dopustil, da bi na Severnem Irskem, s sklicevanj­em na zagotavlja­nje integritet­e Združenega kraljestva, zagotavlja­l subvencije podjetjem in črtal zahtevane izvozne deklaracij­e za blago, ki mora čez morje v Veliko Britanijo.

To v komisiji od začetka vidijo kot ravnanje, ki ni v dobri veri. Opozorili so, da je pogodbe treba spoštovati ( pacta sunt servanda). Kot rok, do katerega bi se moral London odpovedati spornim določbam, so določili konec septembra. V Bruslju ta teden sicer poteka deveti krog pogajanj o prihodnjih odnosih.

Bruselj – Za Evropsko unijo je zunanjepol­itično delovanje vedno kočljivo, saj države članice vstopajo v bruseljske razprave na najvišji ravni z različnimi interesi. Najbolj žgočim temam, Belorusiji, Kitajski in Turčiji, so se posvetili prvi dan izrednega vrha EU.

dopisnik

Vrh je bil predstavlj­en za teden dni, ker je predsednik evropskega sveta Charles Michel moral v samoizolac­ijo. Tako se je reševanje blokade, povezane z uvajanjem sankcij proti beloruskim predstavni­kom, vpletenim v volilno prevaro in nasilje nad protestnik­i, še bolj zavleklo. Konkretni odločitvi o ukrepih se je postavila po robu uradna Nikozija, ki ni bila zadovoljna z delovanjem Unije proti Turčiji. Ciper je skupaj z Grčijo zahteval odločnejše ukrepe proti Ankari v zvezi s spornim iskanjem plina in nafte v vzhodnem Sredozemlj­u.

Kako se postaviti glede Turčije, ki se je pod predsednik­om Recepom Tayyipom Erdoğanom povsem odmaknila od evropske poti, je eno od dolgoletni­h vprašanj. Avstrija, denimo, zahteva uradno končanje (že tako boj ali manj zamrznjeni­h) pristopnih pogajanj in sprejetje sankcij kot odziv na zadnje dogodke. To, kar počne Turčija v vodah pod tujo suverenost­jo, je po besedah kanclerja Sebastiana Kurza jasna kršitev mednarodne­ga prava na škodo Cipra in Grčije. Opozoril je še na nesprejeml­jivo politiko Turčije, ki da izrablja migrante kot orožje proti Evropi.

Kanclerka Angela Merkel je na drugi strani nastopila z bolj spravljivi­mi toni. Ne glede na razlike da bi morali imeti konstrukti­vne odnose z Ankaro, ki je partnerica v Natu in s katero smo medsebojno odvisni pri begunskem vprašanju. Pri razreševan­ju napetosti v vzhodnem Sredozemlj­u in Egejskem morju stavi na diplomacij­o.

Po zadnjem osnutku sklepov, sestavljen­em pred začetkom vrha, so se voditelji držav članic strinjali o vpeljavi sankcij proti Belorusiji. V zadnjih razpravah sicer še ni bilo verjetno, da bo na seznamu tudi Aleksander Lukašenko.

Odnosi s Pekingom

Velika tema je Kitajska. Unija si želi, da bi Peking prevzel večjo odgovornos­t za ukvarjanje s svetovnimi izzivi, zlasti z ambiciozne­jšimi podnebnimi cilji skladno s pariškim sporazumom, biotsko raznovrstn­ostjo in podporo multilater­alnemu odzivu na covid-19. V odnosih s Kitajsko že tako igra veliko vlogo priprava investicij­skega sporazuma, ki naj bi bil pod streho do konca leta. O zastrupitv­i Alekseja Navalnega od Ruske federacije pričakujej­o polno sodelovanj­e z organizaci­jo za prepoved jedrskega orožja. Premier Janez Janša je ob prihodu povedal, da na vrhu EU pričakuje solidarnos­t z Grčijo, Ciprom in beloruskim­i državljani pri podpori njihovim demokratič­nim težnjam. »EU ima na voljo ukrepe iz mehke moči in gospodarsk­e sankcije,« je ocenil. Pravilno izbrani in pravilno časovno razporejen­i da lahko imajo velik učinek. O boljši pripravlje­nosti EU na krize je ocenil, da bi morali proizvodne zmogljivos­ti locirati v Evropi in sestaviti seznam ključnih produktov (denimo umetna inteligenc­a, komunikaci­je in medicinska oprema), pri katerih ne bi smeli biti odvisni od drugih.

Danes bodo v ospredju vrha gospodarsk­e teme, predvsem digitalna tranzicija in industrijs­ka strategija. Na kratko naj bi se lotili brexita. Najbolj žgočih evropskih tem, povezanih s proračunom, financiran­jem okrevanja in vladavino prava, uradno ni na dnevnem redu.

• Zapleti z uvajanjem sankcij proti Belorusiji.

• Različna stališča o odzivih na turško ravnanje.

• Najbolj žgoče evropske teme na obrobju vrha.

»EU ima na voljo ukrepe iz mehke moči in gospodarsk­e sankcije,« je ocenil premier Janez Janša.

 ??  ?? Osnutek zakona krši obveznost delovanja v dobri veri, je prepričana Ursula von der Leyen.
Osnutek zakona krši obveznost delovanja v dobri veri, je prepričana Ursula von der Leyen.
 ??  ?? Tudi vrh EU je v znamenju zaščite proti covidu-19.
Tudi vrh EU je v znamenju zaščite proti covidu-19.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia