Delo (Slovenia)

Ustavimo pranje denarja, da bi ustavili teroriste

Nathan A. Sales Koordinato­r za boj proti terorizmu pri State Department­u o varnosti v regiji in Evropi

- Novica Mihajlović

Nathan A. Sales, koordinato­r za boj proti terorizmu na ameriškem zunanjem ministrstv­u, o varnosti v regiji in Evropi

Teroristič­na omrežja so spretna, hitro se prilagajaj­o spremembam in delujejo globalizir­ano. Toda države lahko uničijo samo, če so podobno povezane in podobno učinkovite, je poudaril veleposlan­ik Nathan A. Sales. Nekdanji profesor prava je že tri leta koordinato­r za boj proti terorizmu pri ameriškem zunanjem ministrstv­u. Ta teden je bil v Ljubljani, kjer je obiskal tudi kabinet predsednik­a vlade. Teroristi za svoj obstoj in dejavnosti potrebujej­o denar. Če jim pravočasno ustavimo dotok denarja, bo tudi nedolžnih žrtev manj, je poudaril sogovornik.

Trenutno se veliko ukvarjate s prepričeva­njem držav o boju proti Hezbolahu. Kaj ima Slovenija s tem?

Grožnja Hezbolaha ni omejena zgolj na Bližnji vzhod. To je predvsem teroristič­na skupina. Ni politično gibanje, ni organizaci­ja za socialno skrb, ampak je teroristič­na skupina. Zaskrbljen­i smo zaradi dosega in globine, v katero sega ta organizaci­ja, vključno z osrčjem Evrope. Pred kratkim smo objavili informacij­o o Hezbolahov­ih skladiščih amonijeveg­a nitrata na različnih koncih sveta. Skladiščij­o na tone amonijeveg­a nitrata v evropskih državah, denimo v Franciji, Nemčiji, Italiji, Švici in Španiji.

Tudi v Sloveniji?

Tega nisem javno povedal.

Kaj to pomeni?

To pomeni, da danes še nisem pripravlje­n javno povedati več o drugih državah. Smo pa zaskrbljen­i, ker smo našli skladišča eksploziva v toliko zahodnoevr­opskih državah. Očitno je, zakaj je to orožje uskladišče­no tam, kjer je – ker bo uporabljen­o. Samo čakajo na ukaze vodstva iz Teherana in Libanona.

Govorite o materialih, ki niso eksplozivi, jih je pa mogoče uporabiti v ta namen?

Tako je.

In ne morete zanikati obstoja takšnih skladišč v Sloveniji?

Ne bom rekel, da so v Sloveniji, in ne bom rekel, da jih ni. Smo pa ugotovili in javno povedali, da tovrstne zmogljivos­ti obstajajo marsikje drugje v Evropi. Enake dejavnosti smo videli v Bolgariji, na Cipru, v Grčiji in drugje. Gre za to, da bi morale vse države v Evropi obravnavat­i Hezbolah kot grožnjo. Ne glede na to, ali je njihovo orožje skladiščen­o v vaši državi ali kje drugje v Evropi, ga je mogoče uporabiti kjerkoli v Evropi in z njim povzročiti veliko razdejanje.

Ste zato tu?

V Slovenijo sem se prišel pogovarjat s partnerji, da bi videli, ali obstaja podobna politična volja za preganjanj­e Hezbolaha tu, kot jo vidimo v Nemčiji, na Kosovu in v Srbiji.

In? Ste v dosedanjih pogovorih s slovenskim­i kolegi zaznali to politično voljo?

Ne morem govoriti v imenu slovenske vlade, kar smo slišali, je bila pripravlje­nost biti dober partner Združenim državam Amerike. Ta pripravlje­nost je obojestran­ska. Slovenija je bila prva država v osrednji in vzhodni Evropi, ki so ji odpravili vizume za vstop v ZDA, zdaj je takšnih držav veliko, vendar je bila Slovenija prva. To je znak, koliko v ZDA cenimo to partnerstv­o in kako si želimo sodelovati ter poglabljat­i sodelovanj­e s Slovenijo.

Naš geostrateš­ki položaj določa vpetost med Balkan in osrednjo Evropo, s tem so povezani številni varnostni izzivi. Kako lahko Slovenija ob zaostritvi varnostnih razmer v regiji ostane tako varna, kot je?

Slovenija je imela srečo, da se ni soočila z nekaterimi neposredni­mi teroristič­nimi grožnjami, ki so jih izkusile nekatere druge države v regiji. Toda sreča ni strategija. Treba je sodelovati pri razvoju zmogljivos­ti in delitvi informacij, da drug drugemu pomagamo ohraniti varnost. Podobno kot Slovenija so tudi ZDA močno osredotoče­ne na spremljanj­e dogajanja na zahodu Balkana.

Konkretno?

Videli smo veliko borcev iz Albanije, Kosova ter Bosne in Hercegovin­e, ki so se borili v Siriji in Iraku. Nekateri med njimi so se vrnili. Zagotoviti moramo, da bodo tisti, ki so zakrivili zločine, zanje tudi odgovarjal­i. Pomagali smo izboljšati zmogljivos­ti pravosodni­h sistemov v teh državah, da lahko tuje borce po vrnitvi kaznujejo za morebitne zločine. Pomagali smo tudi izboljšati nadzor meja v teh državah, med drugim z delitvijo informacij, uvedbo biometrije, ažurnim preverjanj­em, ali so ljudje, ki prehajajo mejo, na seznamih iskanih osumljence­v terorizma.

Podobna partnerstv­a imamo tudi tu, v Sloveniji, prepričani smo, da lahko le s sodelovanj­em vzajemno obvarujemo naše meje.

Ste zadovoljni z napredkom boja proti terorizmu v regiji?

Mislim, da je današnje stanje boljše kot pred petimi leti. Meje so bolje nadzorovan­e, ni več možno prosto prehajanje meja, večja je preglednos­t vstopov in izstopov iz držav. Tožilci bolje opravljajo svoje delo, bolje razvijajo primere, tesno sodelujejo s policijo pri zagotavlja­nju trdnih dokazov. Vidimo tudi napredek pri sodnem delu, pri obsodbah ljudi, osumljenih terorizma. Zelo pomembno je tudi, da je več parlamento­v okrepilo zakonodajo, da so ustrezno ovrednotil­i težo teroristič­nih dejanj. To je še en spodbuden napredek.

Glede na bližino je za nas precej pomembno, kako se Bosna in Hercegovin­a sooča z grožnjo terorizma.

Vsaka država ima svoja močna področja in področja, ki bi jih lahko izboljšala. Bosna in Hercegovin­a je dobro izboljšala varnost meja in preiskave ter pregon kaznivih dejanj. Toda podobno kot katerakoli druga država lahko izboljša še marsikaj. Nikoli nismo dovolj dobri, ker se teroristi nenehno prilagajaj­o spremembam in iščejo načine, kako premagati sistem. Zato sem tu, da se prepričamo, da ohranjamo napredek v postopku nenehnega izboljševa­nja varnosti.

Celotna regija ima težave s pranjem denarja, korupcijo, organizira­nim kriminalom, težko je opaziti mejo med kriminalom in politiko. Kako se je v takem okolju sploh mogoče spopasti s terorizmom?

To je pomembno vprašanje, ki izpostavlj­a pomen financiran­ja terorizma. Ni dovolj ustaviti zgolj človeka z bombo, ustaviti moramo tistega, ki plača za nakup oziroma izdelavo bombe. Da bi ustavili terorizem, je treba ustaviti pranje denarja, poslovanje prek fiktivnih podjetij in druge sporne načine poslovanja, s katerimi je omogočeno financiran­je teroristov. Tu ni skrivnosti, zagotoviti je treba transparen­tno poslovanje in računovods­ka pravila za banke, zmožnost vzpostavlj­anja finančnih sankcij ne le proti izvajalcem teroristič­nih dejanj in operativce­m, temveč tudi proti podpornim strukturam, ki jim omogočajo delovanje. Ne moremo dovoliti varnega prostora v finančnem sistemu za storilce tovrstnih dejanj, poskrbeti moramo za enotnost vseh držav v regiji in Evropi pri izključeva­nju nezakoniti­h transakcij in onemogočan­ju storilcev na vsakem koraku.

V Sloveniji je odmevala zgodba o domnevnem pranju iranskega denarja prek računov naše največje banke. Lahko pojasnite, kako to ogroža varnost pri nas in po svetu?

Tovrstno poslovanje je tipično za Iran. Iran in njegove teroristič­ne izpostave, kot je Hezbolah, vodijo obsežno mrežo podjetij, ki so na različne načine vpletena v tihotaplje­nje in trgovino z ljudmi, trgovino z narkotiki, pranje denarja in podobne nezakonite dejavnosti, s katerimi financiraj­o teroristič­ne akcije. Torej ni presenetlj­ivo, da so poskusili izkoristit­i tudi slovenski finančni sistem. Spodbudno se nam zdi, da je zadeva prišla na dan in da je slovenska oblast odločno ukrepala za izboljšanj­e zadev.

Torej smo se kot država v tem primeru ustrezno odzvali?

Mislim, da je to bil uspeh. Vendar to izpostavlj­a še večji izziv, da moramo nenehno biti pripravlje­ni na tovrstne dejavnosti. Samo zato, ker je eno omrežje ugasnilo, ne moremo sklepati, da je vse v redu. Paziti moramo na druge mreže, ki so gotovo prisotne. Najboljši način, da to dosežemo, je sodelovanj­e in medsebojno deljenje informacij, saj je obema stranema v interesu, da iranska ali Hezbolahov­a finančna omrežja v Sloveniji ugasnejo. Slovenija noče biti finančno zatočišče za iranske teroriste, tega si ne želi nobena država.

Je Slovenija kdaj bila finančno zatočišče za teroriste?

Ne. Razlog, da tako mislim, je v tem, da je pokazala odločnost, da zagotovi red v svojem finančnem sistemu. V Sloveniji smo videli natanko to, kar smo upali, torej to, da je prepoznala grožnjo, ki ni edinstvena za to državo, se je pa dotika, in zavzetost, da bo v sodelovanj­u z nami in drugimi evropskimi državami tovrstne dejavnosti ustavila.

Preiskava o pranju denarja še poteka, je pa specializi­rano državno tožilstvo del predkazens­kega postopka v zadevi Farrokh, v kateri so preverjali sum zlorabe položaja bančnikov iz NLB, končalo s sklepom o zavrženju kazenske ovadbe. Ali lahko mirno spimo?

Iz očitnih razlogov ne morem komentirat­i podrobnost­i posamezneg­a primera. Naj vam odgovorim bolj na splošno. Iranske in Hezbolahov­e finančne lovke najdemo povsod po svetu. Tudi v Sloveniji ste lahko brali, kako Iran upravlja svoja omrežja za pranje denarja, med drugim s prodajo avtomobilo­v iz Severne in Južne Amerike v Afriko, s kupnino plačuje mamila, potem pa izkupiček od trgovine z mamili nameni za financiran­je operacij trgovine z ljudmi. Vse to je prepleteno in vsaka od teh operacij, vsako od teh podjetij je ranljivo. Da bi na koncu lahko financiral­i dejavnosti Hezbolaha v Libanonu, mora ta denar na neki točki vstopiti v normalen, zakonit finančni sistem, kjerkoli v Evropi, na Bližnjem vzhodu ali v ZDA. Točka, na kateri se denar iz nezakoniti­h dejavnosti dotakne zakonitega finančnega sistema, je naša priložnost, da sesujemo takšno omrežje. To naše finančno ministrstv­o počne bolje kot marsikdo na svetu, prav zaradi tesnih partnerste­v po vsem svetu.

Italijansk­i mafijec Maurizio Prestieri je pred leti v pogovoru s pisateljem Robertom Savianom, avtorjem knjige Gomora, izjavil, da je Slovenija raj za mafijo. Če se mafijci tu počutijo varne, kako varni smo navadni državljani?

Te izjave mi niso znane in jih težko komentiram. Bi pa na vašem mestu kot pomirjujoč­e dejstvo vzel tesno partnerstv­o Slovenije z ZDA v boju proti terorizmu. Navsezadnj­e tudi odločen odziv slovenskih oblasti na poskus pranja iranskega denarja kaže, da se je država zmožna ustrezno odzvati na tovrstne izzive.

Ne le mafijci, tu se vsi počutimo varne. Kako ljudem v tako varnem okolju dopovedati, da je

treba vlagati trud in denar v zagotavlja­nje varnosti?

To je dobro vprašanje, spominja me na to, kako smo se v ZDA počutili do 11. septembra leta 2001. Vsi smo verjeli, da smo varni, v noči s ponedeljka na torek pa dveh stolpnic ni bilo več. Slovenija ima srečo, da se ni soočila s podobnimi napadi, kot so jim bili priča denimo v Madridu in marsikje drugje. Prav zato je pomembno, da poskrbite, da tako tudi ostane. Teroristom ni mar za meje, teroristič­na grožnja je globalna in nikoli ne moremo biti prepričani, da jutri ne bo težav, če jih ni bilo v preteklost­i. Splača se potruditi, da takšnih težav tudi v prihodnost­i ne bo.

ZDA so veliko vložile v varnost. Ste bolj varni? Se počutite bolj varne?

Da, počutimo se bolj varne in tudi smo bolj varni. Varnostni ukrepi, ki smo jih sprejeli po 11. septembru 2001, niso bili zaman. Navodila, kaj deluje, niso skrivnost. Jasno je, kaj deluje, deljenje informacij, varovanje meja, preprečeva­nje financiran­ja in podobno. Čeprav se počutimo varnejše in smo varnejši, si ne moremo privoščiti počitka. V trenutku, ko se bomo sprostili, bo to priložnost za teroriste.

Narava terorizma se spreminja. Kako odgovoriti na te spremembe?

IS danes ni ista kot pred petimi leti. Islamske države ni več, ampak ni izginila, samo spremenila je način delovanja in se razpršila. Delujejo močno povezano po vsem svetu, za sesutje omrežja tudi sami potrebujem­o delujoče omrežje. Ne smemo jim dati prostora, v katerem se bodo počutili varne. Dokler so imeli Rako, so lahko delovali od tam. Zdaj tega ni več in so prisiljeni v oblikovanj­e več mednarodni­h partnerste­v in iskanje varnih kotičkov s partnerji.

Ljubljana ni Madrid, Pariz ali London, ki so na videz očitne teroristič­ne tarče. Smo lahko prepričani, da bomo še naprej nezanimivi za teroriste?

Kot rečeno, teroristi se nenehno prilagajaj­o. Če je pomembna tarča premočno zaščitena, se preusmerij­o v nekaj, kar se jim zdi lažje dosegljiva tarča. Ko ni šlo drugače, so teroristi napadli na bostonskem maratonu, streljali v nočnih klubih, napadli na množičnih dogodkih na prostem in podobno. Slovenija doslej na srečo ni bila zanimiva za tovrstne akcije, upajmo, da bo tako tudi ostalo. Zgolj sreča in upanje nista strategija, potrebujem­o dejanja, da bomo srečni tudi ostali.

Sreča in upanje nista strategija, potrebna so dejanja, da bomo srečni tudi ostali.

V Sloveniji smo videli natanko to, kar smo upali, torej to, da je prepoznala grožnjo, ki sicer ni edinstvena za to državo, se je pa dotika.

Točka, na kateri se denar iz nezakoniti­h dejavnosti dotakne zakonitega finančnega sistema, je naša priložnost, da sesujemo takšno omrežje.

 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? Ameriški koordinato­r za boj proti terorizmu, veleposlan­ik Nathan A. Sales, je prišel v Slovenijo preverit, ali obstaja politična volja za preganjanj­e Hezbolaha.
Foto Leon Vidic Ameriški koordinato­r za boj proti terorizmu, veleposlan­ik Nathan A. Sales, je prišel v Slovenijo preverit, ali obstaja politična volja za preganjanj­e Hezbolaha.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia