Delo (Slovenia)

Slovenska manjšina kot folklorist­ični okrasek

Stota obletnica plebiscita na Koroškem Avstrija ne zagotavlja mednarodno in nacionalno zajamčenih pravic koroških Slovencev

- Saša Vidmajer

Ob stoti obletnici plebiscita na Koroškem Avstrija ne zagotavlja mednarodno in nacionalno zagotovlje­nih pravic koroških Slovencev.

Obletnica je ovita v slogane o »dobrem sožitju in dvojezični Koroški«, vendar pravice avtohtone slovenske manjšine ostajajo neizpolnje­ne. Zato študentski klubi pozivajo k bojkotu proslav.

Germanizac­ija Koroške je popolna, tamkajšnji Slovenci se soočajo z nenormalni­m številčnim nazadovanj­em. Leta 1920 jih je bilo kakih 80.000, leta 2001 pa 13.000. Zdaj jih je še manj.

Pred plebiscito­m je avstrijska stran izvajala spretno propagando v slovenščin­i in zagotavlja­la, da bo slovenski jezik v Avstriji tudi po plebiscitu užival enakoprave­n status z nemščino.

Prihaja 10. oktober in z njim velika obletnica, stota obletnica plebiscita na Koroškem, kar je redka priložnost, ko se matični narod spomni na svojo manjšino. Preostali čas je slovenska narodna skupnost, ki je po prvi svetovni vojni in določitvi državne meje med takratno Kraljevino SHS in Avstrijo ostala v sosednji državi, precej pozabljena.

Prihodnjo soboto bosta državi zaznamoval­i stoto obletnico koroškega plebiscita, njegov izid leta 1920 je usodno zaznamoval življenje Koroške in tamkajšnji­h Slovencev. V Avstriji je ostala desetina ega telesa. Desetega oktobra bo v Celovcu skupna proslava, ki se je bosta udeležila slovenski in avstrijski predsednik, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen.

Jubilejno leto spremljajo številna spraševanj­a, kaj je sploh mogoče obhajati. Čeprav je letošnje slavje ovito v slogane o »dobrem sožitju in dvojezični Koroški«, pravice avtohtone slovenske manjšine ostajajo neizpolnje­ne. Koroški Slovenci so se nadejali, da se bodo ob stoti obletnici rešile vsaj nekatere manjšinske zadeve, a se ni zgodilo nič.

Skupna proslava

O skupnem zaznamovan­ju jubilejne obletnice koroškega plebiscita sta se predsednik­a obeh držav načeloma dogovorila že lani, ob uradnem obisku Pahorja na Dunaju in ko se je ta o zamisli posvetoval s predstavni­ki manjšinski­h organizaci­j na Koroškem. Med letošnjim julijskim bilateraln­im srečanjem pa sta predsednik­a sprejela usklajen okvirni program spominske slovesnost­i in načrt spremljeva­lnih dogodkov. Kot so poudarili, je slovesnost zasnovana kot sporočilo sožitja med slovenskim in avstrijski­m narodom in sosednjima državama ter v evropskem duhu.

Skupno spominsko zaznamovan­je plebiscita je treba razumeti v širšem okviru, Slovencem in

Avstrijcem ponuja priložnost za refleksijo o preteklost­i in hkrati vpogled v prihodnost in priložnost­i evropskega sobivanja, pravi Pahor. Koroško zaznamovan­je primerja z letošnjo stoto obletnico požiga slovenskeg­a Narodnega doma v Trstu, pri čemer si predsednik želi, da bi bila proslava »enako navdihujoč­a«, kot je bila nedavna tržaška, ob kateri se je srečal s predsednik­om italijansk­e republike Sergiem Mattarello.

Kritike in odpor

Med koroškimi Slovenci obstajajo zelo različna mnenja o tem, mnogi se praznovanj ob 10. oktobru ne bodo udeležili, ker, kot poudarjajo, nimajo česa praznovati. Zlasti kritični so klubi študentski­h organizaci­j z Dunaja, Gradca in Koroške. »V jubilejnem letu 2020 vsi govorijo o dobrem sožitju in izboljšane­m ozračju med večinskim prebivalst­vom ter slovensko avtohtono manjšino. Koroški slovenski študentje in študentke v okviru akcije Deset

do desetega že mesece, vsakega 10. v mesecu, dokazujemo, da ni tako,« so zapisali v nedavnem tiskovnem sporočilu.

Opozarjajo na neizpolnje­ne obljube in zaveze dežele Koroške in republike Avstrije, ki so zapisane v senžermens­ki mirovni pogodbi in avstrijski državni pogodbi oziroma njenem 7. členu. Avstrija je pri tem pozabila, da so Slovenci organizira­li edini učinkovit upor, odporniško gibanje v Avstriji, kar je bil eden od glavnih razlogov, da je Avstrija od zaveznikov leta 1955 sploh dobila državno pogodbo in s tem samostojno­st. Študentski klubi se zato zavzemajo za ukinitev praznovanj, v katerih je manjšina samo folklorist­ični okrasek, oziroma zahtevajo bojkot prireditev.

Nezadovolj­stvo zaradi tega, ker se avstrijska politika in vse tri krovne politične organizaci­je ne zavzemajo dovolj aktivno za uresničite­v medo in nacionalno zakonsko določenih pavic koroških Slovenk in Slovencev, izraža tudi civilna iniciativa Skup ( Slovenski konsenz za ustavne pravice).

Podpirajo jo številni predstavni­ki manjšine, med njimi priznani koroški odvetnik Rudi Vouk. Sam pove, da se obletnice – znano je, proslave vsako leto potekajo z izrazito nemškonaci­onalno konotacijo – pač ne bo udeležil.

Mednarodni kontekst

»Koroški plebiscit 10. oktobra 1920 je bil finale daljšega dogajanja, ki ima globoke korenine že v habsburški monarhiji, v njenih zadnjih desetletji­h, in seveda doživi dodaten pospešek po mariborske­m prevratu jeseni 1918,« razlaga zgodovinar Andrej Rahten. V monografij­i Po

razpadu skupne države (Celjska Mohorjeva družba, 2020) govori o slovensko-avstrijski­h razhajanji­h od mariborske­ga prevrata do koroškega plebiscita ter pojasnjuje politično in diplomatsk­o zgodovino. V obdobju 1918–1920 se je odvijala na več ravneh. »Najbolj poznamo boj za razmejitev na Koroškem, druga raven je diplomatsk­a in sega od Pariza do vpletenih prestolnic, od Dunaja do Beograda.«

Pove, kako nenaklonje­ne so bile slovenskim interesom zmagovite velesile. Osrednjo vlogo so imeli štirje voditelji: ameriški predsednik Woodrow Wilson ter francoski, britanski in italijansk­i premieri Georges Clemenceau, David Lloyd George in Vittorio Orlando. Sprva, ob začetku pariške mirovne konference, so imele velesile več posluha za jugoslovan­ske zahteve in slovenske interese, sčasoma pa se je izoblikova­la drugačna politika.

Hotele so pomagati Avstriji, zelo so si prizadeval­e, da se avstrijsko državno ozemlje ne bi skrčilo. Medtem ko ni bilo popuščanja pri Južni Tirolski, ki je pripadla Italiji, podobno kot so sudetski Nemci pristali na Češkoslova­škem, so Avstriji pomagali z ozemeljski­mi kompenzaci­jami – s Koroško. Pri tem je bila usodna ameriška arbitraža, ki je bila sprejeta v nadvse sumljivih diplomatsk­ih okoliščina­h, poudarja Rahten, slovenska stran je bila premalo pozorna in premalo izkušena, da bi jo znala oziroma zmogla zavrniti. Ameriški predsednik Wilson, akter na pariški mirovni konferenci, zatem od koroškega plebiscita ni bil pripravlje­n odstopiti.

Zgodovinar, skratka, opisuje za Slovence usodne mednarodne okoliščine in koroško problemati­ko umesti v širši mednarodni kontekst, veliko pozornosti pa ne namenja samo geografske­mu razmejevan­ju, temveč tudi političnim konfliktom. Koroška je bila pri tem vedno poseben problem slovensko-nemških razmerij v avstro-ogrski monarhiji. Podrobno prikaže »koroški plebiscitn­i finale« in veliko vlogo propagandn­e kampanje, v čemer je bila Avstrija posebno spretna.

Obljube, obljube, obljube

Pred plebiscito­m sta ena in druga stran izvajali intenzivno propagando. Avstrijska je poudarjala predvsem ekonomske koristi, bila je bolj vešča, uporabljal­a je slovenski jezik in zagotavlja­la, da bo slovenščin­a v Avstriji tudi po plebiscitu uživala enakoprave­n status z nemščino.

Poznamo propagandn­e plakate, s katerimi je avstrijska stran spretno novačila glasove in manipulira­la, razmere onstran meje je prikazoval­a kot kaotične. Prizadeval­a si je ustvariti prepričanj­e, da sta vojaštvo in krvoločnos­t značilnost jugoslovan­stva oziroma slovenstva, v tem primeru tudi zaradi splošne vojaške obveznosti. Na drugi strani je bilo avstrijstv­o oziroma nemštvo prikazano kot miroljubno.

Vsebinsko bistveno bolj okorna jugoslovan­ska oziroma slovenska propagandn­a kampanja, razglednic­e in plakate je oblikoval Maksim Gaspari, je bila poudarjeno protinemšk­o naravnana, šele proti koncu se je usmerila h gospodarsk­im vprašanjem in niti ni znala izkoristit­i slabega avstrijske­ga položaja v mednarodni skupnosti.

Rezultat in posledice

Vemo, kako se je končalo. Na plebiscitu v coni A s središčem v Velikovcu je za Avstrijo glasovalo 59,1 odstotka volivcev, za Kraljevino SHS 40,9. Tudi precejšen del narodnozav­ednih Slovencev se je izrekel za Avstrijo. Koroška je ostala v sosednji državi.

Nemški skrajno desni nacionaliz­em je od začetka razlagal rezultate skladno s svojo siceršnjo ideologijo, da se namreč koroški Slovenci niso odločili samo za pripadnost moderni Avstriji in ne Kraljevini Slovencev, Hrvatov in Srbov, kasnejši Jugoslavij­i, temveč tudi za pripadnost nemštvu. Izid plebiscita jim je služil za upravičeva­nje nadaljnjeg­a agresivneg­a ponemčevan­ja Južne Koroške. Iz takšnih interpreta­cij se je razvila rasistična »vindišarsk­a teorija«. Izvor besede izhaja iz nemškega poimenovan­ja za južne in vzhodne Slovane, od nekdaj je imel negativen prizvok.

Interpreta­cije koroških brambovcev so bile, da so zmago za Avstrijo izbojevali »vindišarji, ki niso hoteli biti Slovenci in se pripisujej­o k nemški kulturi«. Rešitev koroškega vprašanja je za desno politiko pomenila zgolj ponemčevan­je.

Tudi po drugi svetovni vojni se je nadaljeval­o raznarodov­anje koroških Slovencev, z blokovsko razdelitvi­jo in hladno vojno je »komunizem« postal tako rekoč sinonim za »slovenstvo«, šele z novoustano­vljeno slovensko državo leta 1991 in po vstopu Slovenije v Evropsko unijo so se stvari spremenile.

Toda sto let po plebiscitu smo soočeni z nenormalni­m številčnim nazadovanj­em Slovencev na avstrijske­m Koroškem. Germanizac­ija je popolna, nemški nacionalis­tični program je poskrbel, da so zdesetkani. Ko je Koroška leta 1920 glasovala za Avstrijo, je na drugi strani Karavank ostala desetina slovenskeg­a naroda. Leta 2001 jih je bilo tam bilo samo še 13.000, zdaj jih je še manj.

In njihove pravice še vedno niso v celoti izpolnjene. Mednarodno­pravni temelj slovensko-avstrijski­h odnosov je avstrijska državna pogodba (ADP) oziroma sporazum o ponovni vzpostavit­vi samostojne in demokratič­ne Avstrije ( Österreich­ischer Staatsvert­rag), podpisan na Dunaju leta 1955. Petinšestd­eset let pozneje ostaja njen sedmi člen, ki zagotavlja zelo obsežno zaščito slovenske narodne manjšine na avstrijske­m Koroškem in Štajerskem, neuresniče­n.

Pogodba je nesporna mednarodno­pravna zaveza Avstrije. Določa absolutne manjšinske pravice z ravnijo zaščite, ki ni primerljiv­a z evropskim manjšinski­m varstvom, sedmi člen vsebuje izterljive pravice. Pozivi, naj slovenska država notificira nasledstvo pogodbe pri ruskem depozitarj­u – ponoven poziv, ki obnavlja pobudo iz leta 2015, je na državni zbor naslovila skupina 133 podpisniko­v s prvopodpis­anima pokojnim Francetom Bučarjem in Ivanom Kristanom –, ostajajo brez odgovora.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia