Delo (Slovenia)

Maribor in Olimpija daleč od oči, daleč od srca

Jutri v Ljudskem vrtu prvi veliki derbi v jubilejni 30. sezoni 1. slovenske lige, skupno že 45.

- Gorazd Nejedly

Jutri v Ljudskem vrtu prvi veliki derbi v jubilejni

30. sezoni 1. slovenske nogometne lige, obe ekipi sta v obdobju prenove.

Ljubljana – Za Maribor in Olimpijo se jutri ob 20.15 v 45. derbiju začenja nogometna prvenstven­a bitka za vrh, še bolj pa za stabilizac­ijo razmer. Po petih kolih 1. SNL sta največja slovenska tekmeca izenačena s po osmimi točkami in oba sta v obdobju prenove, ki bo po derbiju dobila zalet ali pa zaplet. Mariborčan­i so tik pred zdajci prodali Luko Zahovića, Ljubljanča­ni Endrija Čekičija.

V slabem tednu dni je vse drugače, kot je bilo. Maribor je s porazom v Sežani zapravil začetno prednost, Ljubljanča­nom se je računica izšla z najtesnejš­ima zmagama proti Domžalam in Gorici. Samozavest in optimizem sta se razbohotil­a kot že dolgo ne. Mariborčan­i se znova sprašujejo, če lahko Mauro Camoranesi dvigne moštvo, v katerem je očitno preveč »črvov«.

Prav po teh se moštvi razlikujet­a. Olimpija jih malo po malo izloča. Zdaj nima več niti Albanca Čekičija, ki je naposled odšel v Turčijo. Ostal je še Ante Vukušić. Selektorja, športni direktor Mladen Rudonja in trener Dino Skender, sta sicer za visoko ceno oblikovala moštvo po svojih željah, a sta zato dobila svoje vojake.

Maribor stare in majave temelje zgolj obnavlja. Camoranesi in športni direktor Oliver Bogatinov bi najprej morala izpeljati popolno čistko, da bi lahko začela tako, kot sta njuna ljubljansk­a tekmeca. Toda v Mariboru si takšne politike še ne morejo privoščiti, niso še na dnu in še vedno imajo poimensko predrago moštvo za šampionsko zvezdico. Odhod odličnega, a motečega strelca Zahovića ml. je lahko le naznanil novo smer.

Da po tako klavrnem evropskem nastopu in prvenstven­ih spodrsljaj­ih ni veliko vznemirjen­ja in povečanih strasti, le kaže na stanje nogometneg­a duha v največjih slovenskih mestih. Prevladuje malodušje, bitke brez gledalcev pa pomenijo le eno: daleč od oči, daleč od srca.

Kdo bo glavni kočijaž?

»Zdaj smo zelo nevarni za derbi. Maribor je še dodaten motiv,« je Mariborčan­om iskreno zagrozil ljubljansk­i trener Skender, ki je ujel najboljše obdobje, odkar je v Ljubljani. Camoranesi je, kar zadeva obremenjen­ost in pritisk, v boljšem položaju. Malo mu je mar za pritisk okolja, slediti poskuša le svojim ciljem. »To je le tekma, ki nas lahko z dobro predstavo vrne na pravo pot in popravi vtis z začetka sezone,« razmišlja mož, ki ima kot igralec za seboj na desetine podobnih tekem.

Največji slovenski derbi je imel vselej težo, narekoval je kakovostno in všečno podobo lige, ki se je znašla v težavah. Šampionska sezona Celjanov je razgalila krizo največjih, zdaj kaže na zmagoslavj­e Mure. Kar pomeni, da sta se »vlečna konja« upehala. Razplet derbija je pomemben zaradi tekmovalno­sti in za to, kdo bi lahko bil v ospredju pri tem, kdo bo glavni »kočijaž« slovenskeg­a klubskega nogometa, ki si vendarle ne sme dovoliti, da bi »provinca« narekovala smer in hitrost razvoja.

Če je treba za nov zalet storiti korak nazaj, potem je 45. derbi s pretežno slovenskim­i igralci na igrišču res idealna priložnost. Maribor ima v Janu Mlakarju, Aljoši Matku in Janu Repasu, ki še ni povsem nared, najboljše napadalce, ki so vzniknili v minulih treh sezonah, Olimpija pa v Timiju Maxu Elšniku in Enriku Ostercu obetavna zvezna igralca.

Toda igro bodo vodili veterani, počasni mariborski v zvezni vrsti in napadu ter Olimpijina v obrambi. Jeziček na tehtnici – neodločen izid ne bi ustrezal nikomur – pa bi lahko prevesili zmagovalci dvobojev tujcev: Alexandru Cretu – Mihailo Caimacov, Jasmin Mešanović – Đorđe Ivanović. Tudi Marcos Tavares – Andres Vombergar.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia