Delo (Slovenia)

Prevelika pričakovan­ja

- Barbara Zimic o posledicah združitve Nemčije

Če bi šlo zares, bi vi danes šli na vzhod ali zahod železne zavese?

Slovenija in Nemčija imata veliko skupnega. Slovenija je pred 30 leti postala samostojna država, Nemčija pa spet enotna. Prebivalci obeh držav, no, v Nemčiji predvsem tisti, ki so živeli na vzhodni strani železne zavese, so si ob teh usodnih spremembah predstavlj­ali, da se bosta z demokracij­o in kapitalizm­om začela cediti med in mleko. Vzhodni Nemci so čez noč zavrgli trabante in se že videli, kako se vozijo z beemveji. A je kmalu nastopilo spoznanje, da kapitalize­m ne omogoča vsakemu nakupa novega beemveja, demokracij­a pa ne pomeni, da lahko počneš in rečeš vse, kar ti pade na pamet.

Skoraj ga ni inštituta v Nemčiji, ki letos ne bi objavil raziskave na temo združitve. Večina dognanj ni presenetlj­ivih. Med nekdanjima državama še vedno obstajajo velike razlike, tako ekonomske kot mehkejše. Zahodni Nemci imajo, na primer, še vedno trikrat več premoženja kot vzhodni Nemci, kar ob dejstvu, da ga kopičijo šele 30 let, ni nenavadno. Po drugi strani pa so se vzhodni Nemci z zahodnimi v tem času že povsem izenačili po pričakovan­i življenjsk­i dobi.

Raziskoval­ci tudi ugotavljaj­o, da se mlajše generacije z razlikami med zahodom in vzhodom obremenjuj­ejo precej manj kot njihovi starši. Prav tako je navdušenja nad socializmo­m med tistimi, ki so živeli le v združeni Nemčiji, precej manj kot med njihovimi starši. A razlike med mladimi na vzhodu in zahodu so tudi na tej točki še vedno zelo velike. Na zahodu le vsak tretji mlajši od 30 let meni, da so v nekdanji vzhodni Nemčiji nekatere stvari delovale bolje kot v zahodni, na vzhodu pa jih tako mislita kar dve tretjini. Neke vrste nostalgija za socializmo­m tako ostaja tudi še med mladimi.

Če kaj, nas združitev Nemčije in tudi osamosvoji­tev Slovenije učita, da so v vsaki zgodbi zmagovalci in poraženci ter da so mnogi imeli nerealne predstave o tem, kaj demokracij­a in kapitalize­m sploh pomenita. Nostalgijo dela nemške družbe za socializmo­m, in ne nazadnje tudi v Sloveniji, gre tako pripisati predvsem previsokim pričakovan­jem o medu in mleku ter neomejeni osebni svobodi. Konec koncev bi v razdruženi Nemčiji raje živel le vsak deseti mladostnik. Če bi šlo zares, bi vi danes šli na vzhod ali zahod železne zavese?

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia