Delo (Slovenia)

Novi superagenc­iji bo nadzirala vlada

Regulatorj­i trga Namesto osmih agencij vlada predlaga dve – Direktorje bi imenovala in razreševal­a sama

- Nejc Gole

Ljubljana – Na ministrstv­u za gospodarst­vo pripravlja­jo zakon, s katerim nameravajo osem državnih regulatorn­ih agencij združiti v le dve, smo izvedeli. Če bo predlagani zakon sprejet, si bo vlada v enem zamahu podredila osem različnih regulatorj­ev trga, predlagana rešitev pa odpira tudi možnost za njihovo večjo odvisnost od politike.

Maja Grgič, Nejc Gole

Kot je mogoče izvedeti, bi vlada v novo agencijo za trg in potrošnike združila šest agencij – za varstvo konkurence, telekomuni­kacije, civilno letalstvo, potrošnike, železniški promet in energijo. Poleg tega bi agenciji za trg vrednostni­h papirjev in za zavarovaln­i nadzor združila v eno agencijo za finančne trge. Skupna lastnost nove ureditve bi bila, da bi tako svet kot vodstvi obeh agencij imenovala kar vlada, medtem ko je bila do zdaj zaradi zagotavlja­nja samostojno­sti to marsikje naloga državnega zbora. Vlada bi tako lahko postavila nove šefe agencij in po novem posredno vplivala tudi na pomembne odločitve regulatorj­ev, ki zadevajo tako interese države kot politikov.

Na ministrstv­u za gospodarst­vo so potrdili, da se »v smislu debirokrat­izacije kot enega ključnih ciljev vlade izvajajo tudi aktivnosti v zvezi z morebitnim povezovanj­em nekaterih regulatorn­ih organov«. »Trenutno poteka medresorsk­o usklajevan­je in analiza učinkov sinergij poenoteneg­a izvajanja nalog regulatorn­ih organov ter s tem večje učinkovito­sti in fleksibiln­osti, « še dodajajo. Kdaj bi se povezovanj­e lahko realiziral­o, je, pravijo, prenagljen­o govoriti. Rok za pripombe se bo menda iztekel prihodnji teden, zanimivo pa je, da vse agencije z rešitvami niso seznanjene.

Ljubljana – Vlada bi v novo agencijo za trg in potrošnike združila šest do zdaj ločenih agencij s skoraj 400 zaposlenim­i in 24 milijoni evrov ustvarjeni­h prihodkov lani ter del gospodarsk­ega ministrstv­a. Superagenc­ija, na katero bi velik vpliv imela vlada, bi odločala o turistične­m holdingu, demografsk­em skladu, podelitvi frekvenc 5G, elektronsk­ih medijih.

V superagenc­ijo bi vlada združila agencije za varstvo konkurence (AVK), za komunikaci­jska omrežja in storitve (Akos) in za energijo, agencije za železniški promet, za varnost prometa, za civilno letalstvo ter menda tudi del ministrstv­a za gospodarst­vo, ki se ukvarja s potrošniki.

Lažja pot za kadrovanje

Novo agencijo naj bi po neuradnih informacij­ah vodili štirje direktorji, ki bi jih na predlog sveta agencije imenovala vlada. Ta bi imenovala tudi svet. Vlada ima že zdaj na predlog sveta ali resornega ministra pristojnos­t imenovati direktorje nekaterih agencij, ne pa vseh. Varuha konkurence in svet AVK, denimo, imenuje državni zbor na predlog vlade. Vlada bi tako imela lažjo pot za kadrovanje. Danes je, denimo, razrešitev varuha konkurence težja, zato so pri gospodarsk­em ministrstv­u lani želeli spremeniti zakon.

Kdor bi imel nadzor nad superagenc­ijo, bo sprejemal pomembne odločitve za državo. Z vidika konkurence bi odločal o dveh pomembnih vladnih projektih – demografsk­em skladu in turistične­m holdingu. Ta naloga bi sicer čakala AVK. Varuh konkurence bo moral podrobno spremljati tudi dogajanja na trgu po vladni liberaliza­ciji cen goriv. S področja Akosa bi nova agencija morala izpeljati dražbo frekvenc za 5G. Akos je tudi regulator elektronsk­ih medijev in ima pomembno vlogo pri delovanju slovenskeg­a medijskega trga.

Agencija za energijo je regulator na področju trga z energijo, katere naloga je vzpostavlj­anje razmer za konkurenčn­ost ob upoštevanj­u zahtev za zanesljivo in kakovostno oskrbo. Agencija za varnost prometa ima regulatorn­e naloge s področja voznikov in vozil ter deluje v preventivi, vzgoji in usposablja­nju v cestnem prometu. Agencija za železniški promet skrbi za varno delovanje železniške­ga sistema, agencija za civilno letalstvo pa za letalsko varnost.

Korak nazaj na strokovnem področju

Agencije, ki jih namerava vlada združiti, imajo različne naloge in izpolnjuje­jo različne interese. AVK, na primer, nadzoruje tudi druge agencije, ne le gospodarsk­ih družb.

V več agencijah predloga niso želeli komentirat­i. Rok Marolt, direktor agencije za civilno letalstvo, pa je povedal, da je bil v četrtek seznanjen s predlogom zakona in da imajo možnost za pripombe do torka: »To je zame presenečen­je in ne poznam namena novega zakona.« Opozoril je, da bi bila združitev agencije za civilno letalstvo z drugimi agencijami pomenila korak deset let nazaj na strokovnem področju ter da bo »v tem konglomera­tu težko zagotavlja­ti isto raven letalske varnosti in storitev uporabniko­m«. Slovenija je agencijo za civilno letalstvo ustanovila leta 2011, potem ko je Mednarodna organizaci­ja civilnega letalstva po reviziji med pripombami zapisala, da Slovenija nima neodvisne agencije: »Mednarodne letalske ustanove zahtevajo neodvisno telo za letalski promet, k čemur se je zavezala tudi Slovenija s podpisom čikaške konvencije. Ta državi omogoča mednarodne letalske povezave. «

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia