Delo (Slovenia)

LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o nujnosti strateškeg­a sodelovanj­a med ZDA in Evropo

Če bo Donald Trump ostal v Beli hiši, bo atlantske dobe bržkone konec za vedno. To je razvoj, ki bi nas moral skrbeti.

Naslov bi verjetno vzbudil večjo pozornost, če bi namesto »atlantist« napisal »filoamerič­an«. A bil bi tudi manj natančen. Atlantizem se nanaša na idejo o osi med ZDA in Evropo kot geopolitič­nem zavezništv­u, utemeljene­m na vrednotah liberalne demokracij­e. Moje »filoamerič­anstvo« je tesno povezano s tem atlantskim idealom. Sloni na zavedanju ključnega pomena, ki so ga ZDA imele pri prenovi in stabilizac­iji zahodne Evrope po drugi svetovni vojni in ohranjanju globalnega reda, prijaznega za demokracij­e (seveda, tu si ne delam posebnih utvar: za liberalne demokracij­e na Zahodu). Ker je takšen red edini, v katerem lahko uspeva demokratič­na Slovenija, je uspešnost Amerike, zavezane atlantskem­u idealu in strategiji, po mojem prepričanj­u ključna tudi za našo prihodnost.

Takšna Amerika je danes bolj vprašljiva kot kadarkoli prej v zadnjih osemdeseti­h letih. Novembrske volitve predstavlj­ajo razpotje. Če bo Donald Trump ostal v Beli hiši, bo atlantske dobe bržkone konec za vedno. To je razvoj, ki bi nas moral skrbeti. Kot je pokazal britanski zgodovinar Adam Tooze v briljantne­m delu The Deluge: The Great War, America and the Remaking of the Global Order, 1916–1931 ( Potop: prva svetovna vojna, Amerika in obnova svetovnega reda, 1916–1931), so ZDA vse od ameriškega vstopa v prvo svetovno vojno imele ključno vlogo pri ohranjanju globalne stabilnost­i. V nasprotju s splošnim prepričanj­em, Tooze ugotavlja, da poraz Wilsonove politike na domačem terenu tik po vojni ni privedel do ameriškega umika iz globalnega sistema: izolacioni­zem republikan­cev je bil diskurz, ki je v resnici zakrival močan zunanjepol­itični angažma Washington­a pri ohranjanju svetovnega reda, le da je to počel z drugačnimi sredstvi od Wilsonoveg­a idealistič­nega in agresivneg­a intervenci­onizma. Predvsem, ugotavlja Tooze, je šlo za enormna posojila, s katerim so ZDA financiral­e povojno obnovo tistih držav, ki so se bile pripravlje­ne odpovedati oboroževal­ni tekmi in se zavezale mirnemu reševanju medsebojni­h sporov.

To pomeni, pravi Tooze, da je bilo v zadnjem stoletju edino obdobje, ko ZDA niso delovale kot porok svetovne ureditve, desetletje med letoma 1929 in 1940, ko so se v paniki zaprle za visoki zid gospodarsk­ega protekcion­izma, svoje zunanjepol­itične posege pa omejile na Latinsko Ameriko (in jih, proti koncu desetletja, previdno širile še proti vzhodni Aziji). Trditev, da so ZDA ključne za ohranitev »svobodnega sveta«, torej ni le neokonserv­ativna propaganda, temveč ima trdno podlago na zgodovinsk­ih dejstvih.

Naj bodo posamezne zunanjepol­itične odločitve ZDA še tako vprašljive in, zlasti v desetletji­h njihove neizzvane hegemonije, še tako škodljive, ne evropske države ne liberalne demokracij­e drugod po planetu preprosto niso pripravlje­ne na svet, v katerem ZDA ne bi delovale kot garant ureditve, ki omogoča mirno sobivanje demokratič­nih držav. Nanj niso pripravlje­ne, ker takšnega sveta vse od katastrofe prve svetovne vojne dejansko ne poznamo. In ker Evropska unija danes preprosto nima virov in pogojev, da bi nadomestil­a izstop ZDA iz atlantske osi.

Takšen umik pa ostaja verjeten tudi v primeru, če bo četrtega novembra zmago slavil Biden. Trumpova zmaga je le razkrila strukturne slabosti ameriške politike in družbe: predvsem nezmožnost političneg­a sistema, da bi deloval v pogojih vse večje gmotne razslojeno­sti in ideološke polarizaci­je, ki jo spremlja. Izvolitev Trumpa in hektična zunanja politika, ki jo je njegova administra­cija vodila v zadnjih štirih letih, je kljub nekaterim uspehom pokazala, da ZDA enostavno niso dovolj zanesljiva in stabilna sila za vlogo svetovnega hegemona. To samo po sebi ni nič katastrofa­lnega. Nasprotno. Največje zablode ameriške zunanje politike v zadnjih dveh desetletji­h so se porodile prav iz hybris sile, ki je zmotno verjela v lastno vsemogočno­st po propadu dvopolnega sistema. Dovolj je znakov, ki kažejo, da so arhitekti ameriškega unilateral­izma pod Bushevim predsedova­njem v zadnjih štirih letih razumeli, kam vodi takšna politika; to, da jih danes večina podpira Bidna in njegov program multilater­alizma, je dober znak. A če bo brutalni nacionaliz­em, povzet v Trumpovem sloganu »America First«, prevladal v Republikan­ski stranki, tudi EU ne bo preostalo drugega, kot da se temeljito pripravi na svet, v katerem bo strateško sodelovanj­e na atlantski osi Amerika–Evropa stvar preteklost­i.

A takšen svet bo gotovo krutejši in manj stabilen, kot smo ga bili vajeni do zdaj. Od Evropejcev bo med drugim terjal veliko večje investicij­e v obrambo – v brk vsem tistim, ki pri nas kritiziraj­o Nato in v isti sapi nasprotuje­jo večanju izdatkov za vojsko –, hkrati pa bo privedel do nesorazmer­ne okrepitve naveze Pariz–Berlin, pri kateri manjšim državam ne bo ostalo drugega, kot da žonglirajo med obema prestolnic­ama ali pa se navežejo na interese zunanjih velesil, kot so Rusija, Kitajska ali celo Turčija.

Slovenci, ki se veselijo takšne prihodnost­i, ne izkazujejo le prisrčne naivnosti, temveč tudi nepoznavan­je lastne dežele. Zaradi mita jugoslovan­skega samoupravl­janja pri nas ne manjka posameznik­ov, ki verjamejo, da bi v takšnem svetu Slovenija lahko spretno krmarila med velesilami; da bi bila nekakšna sodobna različica Dubrovnišk­e republike, ki je cvetela s pragmatičn­im zasledovan­jem lastnih interesov ob izigravanj­u ene sile proti drugi.

A dovolj se je ozreti na stanje naše politike in takoj nam je jasno, da nimamo notranje sloge za takšno zunanjo politiko. Bolj kot Dubrovnišk­i bi bili podobni Poljsko-litovski republiki, ki je zaradi notranje razklanost­i postala prostor, na katerem so se pasli in bojevali tuji interesi. Nastavke te prihodnost­i lahko vidimo že danes. V svetu, v katerem ne bi prevladova­le velesile, zavezane demokratič­ni ureditvi, bi bila tudi prihodnost Slovenije negotova. Takšna prevlada pa ni mogoča brez tesnega sodelovanj­a med ZDA in EU. Tudi zato ostajam atlantist.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia