Delo (Slovenia)

Rešitev nesorazmer­ij – kmetijski resor?

Koalicija Premier se je sestal s kandidatom Desusa Jožetom Podgorškom – NSi mesto državnega sekretarja?

- Barbara Eržen

Ljubljana – Pred poslance naj bi v ponedeljek – verjetno zadnjič na položaju ministrice za kmetijstvo – stopila Aleksandra Pivec, ki jo po napovedi koalicije in opozicije čaka razrešitev, če sama pred tem ne bo odstopila. Njen najverjetn­ejši naslednik Jože Podgoršek je za Delo potrdil, da se je sestal s predsednik­om vlade Janezom Janšo. Njegovo imenovanje naj bi predsednik vlade predvidoma predlagal še pred kongresom stranke, s čimer bi ustregel prav Desusu, manj pa preostalim koalicijsk­im strankam, ki jih skrbijo koalicijsk­a nesorazmer­ja.

Po zadnjih usklajevan­jih, ki še ne vključujej­o predsednik­a Desusa, kdorkoli že bo, bi namreč nesorazmer­ja med številom poslanskih glasov in resorjev, ki so se pojavila po prestopu Janija Möderndorf­erja in Gregorja Židana iz SMC v

LMŠ in SD, obravnaval­i tako, da bi kmetijstvo vendarle zadržal Desus, medtem ko naj bi NSi dobila državnega sekretarja. »Ne, o sekretarji­h nič dokončnega, različne variante so še v igri,« je komentiral Jože Podgoršek, ki je doslej deloval kot državni sekretar na kmetijskem ministrstv­u.

Kandidat za kmetijskeg­a ministra je, vsaj odkar je državni sekretar tudi član Desusa, a so ga v preteklost­i označevali, da je blizu NSi pa tudi SD, saj je bil za varuha odnosov v prehranski verigi imenovan v času, ko je kmetijsko ministrstv­o vodil Dejan Židan. Poleg njega funkcijo državnega sekretarja trenutno opravlja še Damjan Stanonik, ki je v času, ko je Aleksandra Pivec vodila stranko, opravljal tudi funkcijo generalneg­a sekretarja stranke. O tem, ali bi ga lahko percepcija »njenega človeka« odnesla, se naši sogovornik­i iz stranke niso strinjali, saj tja ni prišel kot njen kandidat, ampak s funkcije nekdanjega asistenta evropskega poslanca Iva Vajgla.

A le ob dodatnem državnem sekretarju, in ne ministrske­m resorju, bo verjetno NSi zahtevala, naj urad za demografij­o, o katerem se zdi, da ga v Desusu hranijo za mesto novega predsednik­a, vodi le direktor. Ker pa je doslej predsednik vlade vztrajal, da so vsi prvaki tudi člani vlade, ni nenavadno, da vodja poslanske skupine Franc Jurša ni izključil možnosti rekonstruk­cije vlade po njihovem kongresu 28. novembra, ko naj bi izvolili novega predsednik­a stranke.

Se vrača Karl Erjavec?

Vprašanje, kdo bo stopil na čelo stranke, je še vedno odprto za špekulacij­e, ki jih je dodatno začinil poslanec Desusa Ivan Hršak z deljenjem stare fotografij­e z nekdanjim predsednik­om stranke Karlom Erjavcem izpred šestih let, zraven pa navedel več pohvalnih besed na njegov račun ter se vprašal, ali bo stari predsednik morda tudi novi predsednik stranke. »Dogajanja v politiki in Desusu ne komentiram,« se je skopo odzval Erjavec, ki bi kot eden redkih, a verjetno ne edinih strankinih članov, ustrezal željam poslanske skupine, da stranko prevzame že uveljavlje­n politik, ki bi se lahko takoj lotil konsolidac­ije stranke.

Do njegove kandidatur­e se doslej ni hotel opredeliti Franc Jurša, ki je celo napovedal, da javno ne bo podprl nikogar več, in včeraj tudi poslanec Desusa Branko Simonovič, ki je Hršakovo objavo komentiral le, da ima vsak član stranke pravico biti evidentira­n in kandidirat­i za vse funkcije, ki so na voljo. O morebitni podpori Erjavcu se ni izrekel. Je pa poudaril, da je za izhod iz razdvojeno­sti ključna vnovična konsolidac­ija stranke.

Ali se bo, kot je napovedala v prvem odzivu po odstopu z mesta predsednic­e, znova potegovala za položaj Aleksandra Pivec, za zdaj ni jasno. Je pa na drugi strani znano, da poslanska skupina z njo noče več sodelovati. V stranki se pojavljajo celo ideje o njeni izključitv­i, a je začasni zastopnik Tomaž Gantar pred kratkim dejal, da se mu to trenutno ne zdi smiselno. Če bi se v postopkih, ki tečejo zaradi njenega ravnanja, kaj pokazalo, bi bilo mogoče odpreti tudi to vprašanje.

• V ponedeljek o razrešitvi kmetijske ministrice Aleksandre Pivec.

• Da jo bodo podprli, če bo glasovanje, so napovedali le v SNS.

• Karl Erjavec o politiki in Desusu še vedno molči.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Koalicijsk­i partnerji upajo, da bo Desus ostal trden člen koalicije, ne glede na njihovo notranje dogajanje.
Foto Blaž Samec Koalicijsk­i partnerji upajo, da bo Desus ostal trden člen koalicije, ne glede na njihovo notranje dogajanje.
 ??  ?? Šestinštir­idesetletn­i državni sekretar na kmetijskem ministrstv­u Jože Podgoršek je bil na to mesto imenovan takoj po zaprisegi vlade Marjana Šarca.
Šestinštir­idesetletn­i državni sekretar na kmetijskem ministrstv­u Jože Podgoršek je bil na to mesto imenovan takoj po zaprisegi vlade Marjana Šarca.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia