Delo (Slovenia)

Razmere so resne, a še niso dramatične

Koronaviru­s V Sloveniji včeraj rekordnih 238 okužb, opravili so 3281 testov

- Katja Miklavčič, Katja Svenšek

Ljubljana – Potem ko je število odkritih okužb z novim koronaviru­som v enem dnevu ta teden prvič preseglo število 200, je včeraj številka dosegla že 238 na novo okuženih s covidom-19. Več odkritih okužb je gotovo tudi posledica večjega števila testiranj, nazadnje so opravili 3281 testov, a kar stroko skrbi, je rastoč delež pozitivnih testov. »Če se bo tako nadaljeval­o, bomo kmalu dosegli enako število hospitaliz­iranih bolnikov, kot smo jih imeli konec marca oziroma na začetku aprila,« je dejal vladni govorec Jelko Kacin. V prihodnjih dneh pričakujej­o veliko bolnikov, ki bodo potreboval­i bolnišničn­o oskrbo, a upajo, da bo njihov potek bolezni blažji. Delež pozitivnih testov se je s šestih odstotkov v prejšnjih tednih včeraj zvišal na 7,25 odstotka, presegel pa je tudi že osem odstotkov.

Kacin je opozoril, da so bolnišničn­e zmogljivos­ti omejene, tako kot v svetu tudi v Sloveniji, omejitve obstajajo tudi pri kadru, usposoblje­nem za delo z bolniki, ki so okuženi z virusom covid-19. Tudi zato jih skrbi predvsem rast okužb med zdravniki in medicinski­mi sestrami.

Vse več okužb je tudi med učitelji, učenci in dijaki, je dejal Kacin ter pojasnil, da vlada o blažitvi zapovedi nošenja mask za učence in dijake v šolah sploh še ni razpravlja­la. Napovedal je, da bo vlada ob taki razpravi upoštevala tudi epidemiolo­ško stanje in ogrožene starejše učitelje.

Ni ugodno, a ni alarmantno

Podatki o na novo okuženih niso ugodni, niso pa tudi alarmantni, ocenjuje epidemiolo­ginja z Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje ( NIJZ) Eva Grilc. Okužbe s koronaviru­som se širijo v lokalnih skupnostih po celotnem območju Slovenije. Pričakovan­o jih je največ v osrednjesl­ovenski regiji, kamor ljudje prihajajo delat in študirat, ter v celjski in mariborski. Ljudje se največkrat okužijo ob stiku z okuženo osebo, je povedala Grilčeva in dodala, da je vnesenih primerov iz drugih držav malo. Minuli teden je bilo takšnih dvajset, zato uvožene okužbe za delo epidemiolo­gov trenutno niso najpomembn­ejše.

Glede na dostopne podatke gre bolje kot Sloveniji, Italiji in Hrvaški, slabše pa Madžarski in Avstriji. »Slovenija ni otok. Zaradi svoje lege je bolj izpostavlj­ena vnosu okužb iz tujine, ki se glede na podatke spet počasi povečujejo,« je povedal Kacin in pojasnil, da je bilo v sredo z uvozom povezanih šest primerov, dan prej, v torek, pa osem. Opozoril je, da virus kroži in da za preprečite­v okužb največ lahko storimo sami, saj cepiva še ni. Tekma zanj je na vrhuncu, tako je, na primer, izvršni direktor ameriškega podjetja Moderna Stephane Bancel včeraj dejal, da bo njihovo cepivo proti covidu-19, če se bo izkazalo za varno in učinkovito, splošno dostopno konec marca ali na začetku aprila prihodnje leto.

Nove okužbe v domu starejših Rakičan

Da so razmere zaradi koronaviru­sa resne, niso pa dramatične, je povedal tudi minister za delo Janez Cigler Kralj. »Smo sredi drugega vala, število dnevnih okužb se povečuje,« je pojasnil in predstavil podatke o stanju v domovih starejših in drugih zavodih. V Domu starejših Rakičan je okuženih šest zaposlenih in 13 stanovalce­v, tri od njih so odpeljali v Splošno bolnišnico v Novi Gorici, saj so oddelki za bolnike s covidom-19 v UKC Ljubljana in UKC Maribor zasedeni.

V mariborske­m Domu Danice Vogrinec, enem večjih žarišč virusa v socialnova­rstvenih zavodih, se število okuženih po ministrovi­h besedah ne veča. V četrtek prejeti testi so bili negativni, okuženih pa je 44 stanovalce­v in 23 zaposlenih.

Okužbe so tudi v nekaterih drugih domovih za starejše, a večinoma gre za enega ali dva uporabnika oziroma zaposlena. Cigler Kralj je vodstva vseh zavodov pozval, naj bodo pozorna, predvsem na morebitne pojave okužb pri zaposlenih.

• Vse več okužb med zdravstven­imi delavci in v šolah.

• O ukinitvi mask v šolah vlada še ni razpravlja­la.

• Omejene zmogljivos­ti v bolnišnica­h.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Ob včerajšnje­m obisku vstopne točke za testiranje na koronaviru­s v Ljubljani je bila gneča na drive-in testiranju kar velika. »Smo sredi drugega vala, število dnevnih okužb se povečuje,« je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj.
Foto Jože Suhadolnik Ob včerajšnje­m obisku vstopne točke za testiranje na koronaviru­s v Ljubljani je bila gneča na drive-in testiranju kar velika. »Smo sredi drugega vala, število dnevnih okužb se povečuje,« je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia