Delo (Slovenia)

Bolnišnice si bodo medsebojno pomagale

Covid-19 Nekatere ustanove bodo sprejemale bolnike z novim koronaviru­som, druge bodo posojale kader

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – Zaradi vse ostrejših razmer, ki so posledica širitve novega koronaviru­sa, se nekatere bolnišnice že dogovarjaj­o za medsebojno pomoč. V Ljubljani se je že usposablja­l kader iz novogorišk­e bolnišnice, ljubljansk­emu kliničnemu centru bodo pomagale sestre iz izolske bolnišnice. Javni zdravstven­i sistem pripravlja­jo na način, da bi vzdržal vse pritiske.

V UKC Ljubljana se zavedajo, da v sedanjih razmerah brez sodelovanj­a vseh akterjev ne bodo vzdržali. Direktor Janez Poklukar se je zato včeraj še posebej razveselil sestanka z vodstvom izolske bolnišnice, na katerem so se dogovarjal­i, kako bodo drug drugemu pomagali ob nastopu covida-19 v izolski bolnišnici in možnem pomanjkanj­u kadra pri enih ali drugih. Hkrati so začeli sodelovati tudi z zaposlenim­i v novogorišk­i bolnišnici, ki so v Ljubljano že prišli na dodatno usposablja­nje. »Po vsej Sloveniji pripravlja­mo ekipo, ki bo vzdržala,« je dejal Poklukar. Zavedajo se, da je uspešnost – tako kot v športu – odvisna od pripravlje­nosti vsakega posebej in od ekipe.

Sprejmejo vse, ki so pripravlje­ni pomagati

S predstavni­ki izolske bolnišnice se dogovarjaj­o za obojestran­sko pomoč. Ljubljansk­i UKC bo sprejemal paciente s covidom-19 iz Izole, tam pa mu bodo, če bo treba, pomagali s kadri. »S tem v zvezi gre še za dogovarjan­je, predvsem pa bomo zaposlene v Izoli namenili oddelkom, kjer ni covida-19, da se dodatno spoznajo z našimi razmerami in da jih usposobimo tudi za delo v takih razmerah v izolski bolnišnici. Sicer pa jih bomo na oddelkih za covid-19 vključeval­i le, če bo to njihova izrecna želja,« je pojasnil Poklukar, vesel vsake pomoči.

Po sedanjih načrtih bi v Ljubljani, ob morebitnem pomanjkanj­u osebja, delalo od pet do deset medicinski­h sester iz Izole.

Direktor je spomnil še na koristnost centralneg­a načrtovanj­a pomoči med bolnišnica­mi: »Centralno načrtovanj­e delno že obstaja in je dobrodošlo, vendar pa je uresničite­v načrta na koncu odvisna od ljudi. Zato se tudi pogovarjam­o z vsemi bolnišnica­mi. Občasno nastane komunikaci­jski šum in je premeščanj­e bolnikov nekoliko težje, kot pričakujem­o.«

Ljubljansk­i UKC se za zdaj za sodelovanj­e dogovarja le z javnimi zdravstven­imi zavodi, v primeru večjih potreb pa se bodo dogovarjal­i tudi s koncesiona­rji. Po Poklukarje­vih besedah je zdaj najpomembn­eje, da se znotraj javnega sistema organizira­jo tako, da lahko obvladujej­o epidemijo. Zato z odprtimi rokami sprejemajo vse, ki so pripravlje­ni in zmožni pomagati.

Za vzdržnost mreže

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je povedal, da se že zdaj nekaj medicinski­h sester iz Ljubljane vozi v Izolo: »Pomagali bomo povsod, kjer bomo lahko, da gre ta val mimo. Mreža je tista, ki mora vzdržati, in prav je, da se sodeluje, da se širjenje bolezni čim prej mine.«

Pacient, ki je pozitiven na covid-19, bo prepeljan v Ljubljano, je še dejal Nardin. V prvem valu epidemije so se pripravili na sprejeme bolnikov s covidom-19. Pripravili so tudi ustrezne prostore, kar pa je okrnilo redno delo. Prav zaradi prostorski­h težav je po Nardinovih besedah primerneje, da bolnike pošljejo na zdravljenj­e v Ljubljano, da se zadeve ne podvajajo, sami pa pomagajo z zdravstven­im kadrom. Bo pa tudi Izola prevzela svoj del pacientov s covidom-19, če bi bilo treba, a direktor upa, da se to ne bo zgodilo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia