Delo (Slovenia)

Koprivnika­rjev policist nazaj v uniformo

Nezakonita odpoved Reintegrac­ija in 91.015 evrov zaostalih plač za Miho Sakača

- Iva Ropac

Koper – Namestnik koprskega regionalne­ga predstavni­ka policijske­ga sindikata Miha Sakač, ki so mu na policiji pokazali vrata po izbruhu afere facebook, bo spet oblekel uniformo. Notranje ministrstv­o ga mora znova zaposliti kot prometnega policista in mu izplačati vse plače za nazaj od marca 2016 do julija letos – kar znese 91.015 evrov z obrestmi –, od tega odvesti davke in prispevke, izplačati 3800 evrov regresa in nadomestil­o plače do vrnitve na delo ter povrniti dobrih 2700 evrov pravdnih stroškov.

Sodišče je pravnomočn­o ugotovilo, da je bila odpoved delovnega razmerja Sakaču, ki so ga na policiji odslovili s še štirimi kolegi zaradi sodelovanj­a pri dogovarjan­ju o zasedi takratnemu ministru za javno upravo Borisu Koprivnika­rju, nezakonita. Takšna odločitev je prestala tudi presojo vrhovnega sodišča, koprsko delovno sodišče je odločalo le še o vrnitvi na delovno mesto in višini izplačila plač.

Državno odvetništv­o se bo na sodbo pritožilo, ker sodišče ni sledilo njihovemu predlogu, da glede na okoliščine nadaljevan­je delovnega razmerja ni več mogoče. Že med sojenjem so opozarjali, da bi sodišče moralo upoštevati tudi okoliščine aktivnega sodelovanj­a Sakača v aferi, zdi se jim nesprejeml­jivo, da bi ministrstv­o za notranje zadeve med zaposlenim­i imelo osebo, proti kateri je vložena pravnomočn­a obtožba zaradi suma zlorabe uradnega položaja. A se bo, če bo odločitev obstala, zgodilo ravno to. Sodišče je pojasnilo, da utemeljeno­sti odpovedneg­a razloga ni raziskoval­o, ker bi bilo to nedopustno ob ugotovljen­i nezakonito­sti odpovedi. Vezano je izključno na obsodilno kazensko sodbo le glede obstoja kaznivega dejanja in kazenske odgovornos­ti, ta pa (za zdaj) ne obstaja.

Dvom o naključnos­ti postopka

Peterico (nekdanjih) policistov – poleg Sakača so to še kranjski predstavni­k sindikata Denis Kadirić, sindikalni zaupnik za ljubljansk­o regijo Vojko Marguč, nekdanji predsednik sindikata policistov Zoran Petrovič in novomeški regionalni sindikalni predstavni­k Dušan Raj – čaka še kazenski postopek. Na predobravn­avnem naroku so očitke zavrnili, začetek sojenja je napovedan za 12. oktober.

Kot je znano, je policijska patrulja konec novembra 2015 ustavila ministra Koprivnika­rja, ki je javno kritiziral takratno policijsko stavko, in mu odredila preizkus alkoholizi­ranosti. Ta je pokazal, da je bila vsebnost alkohola pod dovoljeno mejo, Koprivnika­r pa je podvomil, da je bil postopek naključen. Čeprav prvotna interna preiskava ni potrdila domnev, da bi bilo s postopkom kaj narobe, je nov notranji nadzor potrdil dogovarjan­je prek zaprtega profila na facebooku. Po razkritju dogovarjan­ja je 31. marca 2016 dobilo izredno odpoved iz krivdnih razlogov pet policistov. Vsi so odpoved izpodbijal­i na sodišču, a je bil uspešen le Sakač.

Njegovo tožbo je delovno sodišče sprva zavrnilo, a je višje sodišče sodbo dvakrat razveljavi­lo, češ da mu delodajale­c v postopku izredne odpovedi ni pravilno vročil vabila na zagovor in pisne obrazložit­ve odpovedi, s čimer mu je kršil pravico do obrambe. Po odločitvi vrhovnega sodišča, da naj o okoliščina­h vročanja pošiljk opravijo celovito presojo, so višji sodniki maja spet ugotovili nezakonito­st odpovedi. Sakač ima po naših podatkih zoper državo še en zahtevek, in sicer terja 5000 evrov zaradi dolgotrajn­osti sojenja ravno v delovnem sporu, v katerem je izpodbijal izredno odpoved.

 ??  ?? Začetek sojenja policistom (z leve) Denisu Kadiriću, Mihu Sakaču, Dušanu Raju, Zoranu Petroviču in Vojku Marguču je napovedan za 12. oktober.
Začetek sojenja policistom (z leve) Denisu Kadiriću, Mihu Sakaču, Dušanu Raju, Zoranu Petroviču in Vojku Marguču je napovedan za 12. oktober.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia