Delo (Slovenia)

Z novimi generacija­mi delitve manj pomembne

Obletnica združitve Vzhodne in Zahodne Nemčije Vlada odpravlja plačevanje solidarnos­tnega davka, razlike se manjšajo

- Barbara Zimic,

Frankfurt – V letu, ko Nemčija zaznamuje 30-letnico združitve, je – po naključju ali ne – zvezna vlada sprejela tudi zakon, ki ukinja plačevanje solidarnos­tnega davka za pokrivanje stroškov združitve obeh Nemčij. Tako imenovani »soli«, ki je predstavlj­al 5,5 odstotka davkov na plače, bo veljal le še za 10 odstotkov državljano­v z najvišjimi prihodki. Ob praznovanj­u 30. obletnice združitve Nemci tako vsaj v finančnem smislu to poglavje puščajo za sabo.

dopisnica

Ne pa tudi na splošno v življenju. Kar dve tretjini Nemcev namreč meni, da proces združevanj­a še ni končan. V nekdanjih vzhodnonem­ških deželah je ta delež še višji – več kot 80 odstotkov. Na zahodu so plače in pokojnine še vedno v povprečju za petino višje kot na vzhodu. Migracije še vedno potekajo v smeri vzhod–zahod in precej redkeje v obratni smeri. Pa tudi politično se zahod in vzhod jasno ločita. Če na zahodu Nemci pogosteje glasujejo za zelene, na vzhodu pogosteje volijo skrajno desno Alternativ­o za Nemčijo (AfD). Velik delež Nemcev, ki živijo na vzhodu, se še vedno počuti drugorazre­dne državljane.

»Ossiji« in »Wessiji« so si vse manj tuji

Čeprav so razlike med vzhodom in zahodom še vedno opazne, so si »Ossiji« in »Wessiji« vse manj tuji, združitev pa vse več ljudi ocenjuje kot pozitivno za njihov del države, je pokazala študija ob 30-letnici združitve v ustanovi Otto-Brenner. Delež tistih, ki drugo polovico Nemčije vidi kot tujo, se je med letoma 1991 in 2018 s 26 odstotkov znižal na 16. Delež Nemcev, ki živijo na vzhodu in vidijo združitev kot pozitivno, se je v tem obdobju zvišal s 37,9 na 65 odstotkov, na drugi strani se je ta delež povišal s 33,6 na 56,6 odstotka. Raziskoval­ci so ugotovili, da je delitev na »Ossije« in »Wessije« vse manj pomembna predvsem zaradi menjave generacij. Mlajši se s tovrstnimi delitvami vse manj obremenjuj­ejo.

Po besedah sociologa Kaia Unzickerja iz ustanove Otto-Brenner Nemci, ki živijo na vzhodu, gledajo na združitev z vidika mirne revolucije in ponedeljko­vih protestov, ki so nazadnje privedli do sprememb. Na zahodu Nemci vidijo združitev skozi prizmo gospodarsk­ega in političneg­a propada Vzhodne Nemčije, zaradi česar se je ta morala združiti z Zahodno. Od tu izvirajo različne ocene starejših generacij, kdo je koliko prispeval k združitvi in kdo je koliko združitev financiral.

Združitev je prinesla tudi poražence

Zgodovinar Ilko-Sascha Kowalczuk je v dokumentar­cu ob 30-letnici, ki so ga pred kratkim predvajali na eni od nemških televizij, opozoril, da je združitev prinesla tudi poražence. Po zgodovinsk­em dogodku so bile tovarne na vzhodni strani nenadoma nekonkuren­čne, njihovi izdelki pa nezanimivi. Zlasti Nemci na vzhodu so prisegali na zahodnonem­ške izdelke. Prej industrijs­ka središča so čez noč propadla. Nenadna visoka brezposeln­ost je pri mnogih povzročila veliko razočaranj­e. Številni Nemci, predvsem na vzhodu, menijo, da ni bilo združitve, ampak nekakšen prevzem.

Mlajši se ne obremenjuj­ejo več

Pri mlajših generacija­h se vplivi družbene ureditve nekdanje Vzhodne Nemčije čedalje manj poznajo, prav tako jih manj obremenjuj­ejo problemi, ki so nastopili, ko je sistem na vzhodu kolapsiral. Eno od zanimivejš­ih raziskav o »Ossijih« in »Wessijih« so za časnik Die Zeit opravili na nemškem inštitutu za ekonomske raziskave DIW. Med drugim je pokazala, da se tisti, ki so se preselili z vzhoda na zahod in obratno, v svojih prepričanj­ih niso kaj dosti spremenili. Tako na primer vzhodni Nemci, ki so se preselili na zahod, še vedno pogosteje glasujejo za AfD kot zahodni Nemci. Tisti, ki so se preselili z zahoda na vzhod, pa pogosteje za zelene. A obstaja tudi pomembna razlika, ko gre za starost.

Mlajše generacije, ki se preselijo na zahod, zapuščajo AfD in pogosteje glasujejo za zelene. Tisti, ki se preselijo na vzhod, pa ostajajo zvesti zelenim. AfD je tako tudi po tej raziskavi predvsem stranka starejše generacije Nemcev, ki živijo na vzhodu, in ima več opraviti z vzgojo kot z izkušnjo z migranti.

 ??  ??
 ??  ?? Množice v Berlinu ob združitvi Nemčij 3. oktobra 1990
Množice v Berlinu ob združitvi Nemčij 3. oktobra 1990

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia