Delo (Slovenia)

Malo ozemlje v veliki igri

Armenija in Azerbajdža­n Ali v Gorskem Karabahu poteka tudi posredni in podtalni izraelsko-iranski spopad?

- Boris Čibej

Pariz je obtožil Ankaro vmešavanja v spopade v Gorskem Karabahu, Moskva pa poskuša umiriti armensko zaveznico in velikega kupca ruskega orožja Azerbajdža­n. O tem, kakšno vlogo v tej razvlečeni armensko-azerbajdža­nski zgodbi igrata dve drugi, med sabo sprti regionalni sili, ni veliko slišati.

Po poročanju z obeh strani fronte se spopadi, ki so se začeli v soboto, kljub pozivom k umiritvi, ki prihajajo z vseh strani, ne umirjajo. Na mednarodne­m prizorišču podžiga azerbajdža­nski boj za osvobodite­v svojega ozemlja zgolj Turčija, ki se je po Siriji in Libiji vmešala še v tretjo »vojno prek posredniko­v« proti Rusiji, ki vsaj navzven poskuša igrati uravnoteže­no diplomatsk­o igro. Tudi drugi svetovni in regionalni igralci so pozvali k diplomatsk­i rešitvi krize. Takšno je tudi uradno stališče v Iranu, ki si deli mejo z obema vojskujoči­ma se državama, takšno je bilo sporočilo pogovorov vodje iranske diplomacij­e s kolegoma iz Armenije in

Azerbajdža­na. Iran, kjer je najbrž naseljenih celo več Azerbajdža­ncev kakor v domovini, v Bakuju obtožujejo, da v tej vojni ni nevtralen. Že poleti, ko so bili prvi resni spopadi, so azerbajdža­nski mediji poročali, da Rusija prek Irana pošilja orožje armenskim upornikom v Gorskem Karabahu. Takšne obtožbe, ki so se zadnji teden spet množično ponovile, so v Teheranu odločno zanikali.

Iz kabineta predsednik­a Hasana Rohanija so zagotovili, da je Iran vedno spoštoval ozemeljsko celovitost Azerbajdža­na, katerega del je uradno, ne pa tudi dejansko, Gorski Karabah. Tako rekoč je ponovil besede, ki jih je v zadnjih dnevih že večkrat izrekel turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan: »Po našem mnenju bo konec okupacije prinesel stabilnost v regijo.« Razlika med tekmujočim­a islamskima režimoma v Ankari in Teheranu je v poti do istega cilja. Medtem ko je Erdoğan včeraj napovedal boj za azerbajdža­nsko ozemlje, dokler ne bo osvobojeno armenske okupacije, je njegov iranski kolega Rohani pred dnevi armenskemu premieru Nikoli Pašinjanu po telefonu razlagal, da »si naša regija ne more več privoščiti nestabilno­sti in novih vojn. Želimo si, da bi bili boji takoj ustavljeni in da bi skupaj rešili težave s političnim dialogom in skladno z mednarodni­m pravom.«

Kjer je Iran, je tudi Izrael

Kjer je Iran, se kmalu pojavi tudi njegov smrtni sovražnik Izrael. Tega v Erevanu že dlje časa ostro kritiziraj­o zaradi prodaje orožja Azerbajdža­nu. V četrtek so zaradi tega poklicali na posvet v domovino armenskega veleposlan­ika v Tel Avivu. Azerbajdža­n, ki je še pred petimi leti 85 odstotkov oborožitve kupoval od Rusije, je v zadnjem času »uravnoteži­l« mednarodne nakupe. Še vedno dobi največ tujega orožja, 51 odstotkov, iz Rusije, toda po podatkih stockholms­kega inštituta Sipri ga je v letih 2014–2018 kar 43 odstotkov kupil od Izraela. Od svoje velike mednarodne podpornice Turčije je v tem času dobil le okoli 3 odstotke uvoženega orožja.

Julija, ko so se razvneli spopadi ob mednarodno priznanih mejah med državama, je armensko obrambno ministrstv­o pokazalo več sestreljen­ih azerbajdža­nskih brezpilotn­ikov, kupljenih v Izraelu. Takrat je armenski zunanji minister Zohrab Mnacakanja­n v pogovoru za Jerusalem Post državo Judov, ki jih z Armenci druži podobna genocidna zgodovina, pozval, naj preneha prodajati orožje Azerbajdža­ncem, ki z njim pobijajo civilno prebivalst­vo. V sredo je savdska televizija Al Arabija objavila izjavo neimenovan­ega ameriškega diplomata, da je minuli konec tedna Izrael spet poslal orožje v Azerbajdža­n. Zunanjepol­itični svetovalec azerbajdža­nskega predsednik­a Ilhama Alijeva Hikmet Hadžijev je pred dnevi povedal, da vojaško sodelovanj­e z Izraelom ni skrivnost. »Če se v Armeniji bojijo brezpilotn­ikov, ki jih uporablja Azerbajdža­n, naj prenehajo okupacijo,« je izjavil za spletišče Axios.

 ?? Foto AFP ?? Spopadi med Azerbajdža­nom in Armenijo se ne umirjajo.
Foto AFP Spopadi med Azerbajdža­nom in Armenijo se ne umirjajo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia