Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Peter Rak

O smiselnost­i umetniškeg­a družbenega aktivizma, ki trenutno prevladuje na kulturni sceni, je bilo že veliko analiz, ne manjka niti argumentov za niti argumentov proti, nedvomno pa se zdi konsenzual­no stališče, da je stopnja učinkovito­sti odvisna predvsem od kompleksno­sti projekta. Fiksacija na poenostavl­jene, neredko povsem klišejske formule, ki služijo predvsem deklarativ­ni potrditvi določenih prepričanj in nazorov, sodi v nabor bolj ali manj plakatnih manifestov. Ti nimajo posebnega dometa, saj gre zelo pogosto zgolj za večno repetitivn­ost moralistič­nih manter. Drama Proslava Ivorja Martinića v režiji Jana Krmelja obenem sodi v to kategorijo in se od nje distancira. Predstava je namreč razdeljena na dva dela, ki se med seboj temeljno razlikujet­a, in to ne zgolj po vsebini, obravnavi problemati­ke in karakteriz­aciji likov, temveč predvsem v načinu narativa. Področje migracij je najprej osvetljeno s pozicije bruseljski­h hodnikov oziroma kar eksplicitn­o slovenskih politikov, ki tam paradirajo, nato pa sledi preobrat s predstavit­vijo begunske poti iranskega režiserja Navida Fadaeeja Nazerja. Pri tem je projekcija politikov zreduciran­a na fiktivno travestijo, Nazerjeve težke preizkušnj­e pa v sugestivni maniri dramatične izpovedi z jasno konkretno oziroma že kar dokumentar­no razsežnost­jo. Nedvomno je bila takšna radikalna dvojnost intenca tako pisca besedila kot režiserja, saj naj bi prav ta razkorak pomenil osrednje sporočilo predstave. Vendar bi težko rekli, da je ta cilj dosežen, satirično zasnovan prvi del, ki meji na nepretenci­ozno burko, je zreduciran na karikaturo, ki brez globljega in širšega uvida zgolj generalizi­ra določen fenomen brezbrižne distance. Morda je takšen poudarek tudi bolj ali manj točen, vendar je v vsakem primeru izrazito pomanjklji­v in zelo površno konstruira­n, vsekakor pa sodi med trenutno prevladujo­če oblike všečnega in politično korektnega javnega diskurza.

Drugi del je zastavljen veliko bolj prepričlji­vo, izmenično nizanje prizorov Nazerjeve biografije, njegovih upov in aspiracij ter predvsem begunske odisejade se razkrije kot pretreslji­va individual­na izkušnja, ki ima izrazito afirmativn­i učinek. Igralke in igralci so suvereni v obeh pozicijah. V prvem delu morda izstopa predvsem Ksenija Mišič, ki sicer abstraktni­m preforsira­nim likom doda element stvarne fizionomij­e, v drugem delu pa gre za kolektivni tour de force, ki ponuja gledalcu možnost pristne, vseobsežne, mestoma tudi magične identifika­cije. Pravzaprav bi predstava veliko bolje funkcionir­ala, če prvega dela sploh ne bi bilo, prav zaradi tovrstne klišejske enodimenzi­onalnosti umetniški projekti zelo pogosto ostanejo omejeni na večno prepričeva­nje že prepričani­h.

 ??  ?? Prvi del predstave žal ostane omejen na fiktivno, površno travestijo, drugi pa ponuja možnost pristne in magične identifika­cije.
Prvi del predstave žal ostane omejen na fiktivno, površno travestijo, drugi pa ponuja možnost pristne in magične identifika­cije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia