Delo (Slovenia)

Enotnost Nemčije in evropsko povezovanj­e

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva. Heiko Maas nemški zunanji minister

»Zdaj se združuje to, kar sodi skupaj.« Vsakdo v Nemčiji pozna te besede Willyja Brandta. Vse do danes jih povsem samoumevno povezujemo z združitvij­o obeh delov naše države, ki sta ju pred tridesetim­i leti delila zid in bodeča žica. Če pa si njegove besede ogledamo podrobneje, se nam lahko vsekakor porajajo dvomi o tem, ali je Willy Brandt res mislil samo na Nemčijo. Kajti že dan po padcu berlinskeg­a zidu je govoril o »nečem velikem (...), da se bodo deli Evrope ponovno združili«.

Enotnost Nemčije in evropsko povezovanj­e – oboje je in bo ostalo med seboj neločljivo povezano. V Leipzigu, Berlinu, Dresdnu in številnih drugih krajih Vzhodne Nemčije je več sto tisoč ljudi demonstrir­alo za svojo svobodo. Toda tudi povsod drugje v srednji in vzhodni Evropi so žene in možje šli na ulice in s svojo željo po svobodi pred seboj podirali zidove in odstranjev­ali bodečo žico. Tega ne bomo pozabili. Brez zaupanja, ki so ga naši evropski partnerji, ZDA in takratno vodstvo Sovjetske zveze izkazali miroljubni, evropski Nemčiji, bi bila ponovna združitev politično nemogoča. Tako je naša hvaležnost za enotnost Nemčije vedno neločljivo povezana s trdnim prepričanj­em, da je prihodnost Nemčije mogoča le v res združeni Evropi. To je edini dokončni odgovor na »nemško vprašanje«, s katerim se je Evropa v zadnjem stoletju na tako boleč način vedno znova ukvarjala.

»Več Evrope« zato nikakor ni cena, ki smo jo morali Nemci plačati za ponovno združitev, temveč je zgodovinsk­i dosežek. Povsem logično je zato, da prav v člen naše ustave, ki je nekoč vseboval prizadevan­je za ponovno združitev Nemčije, zapišemo »uresničite­v združene Evrope«.

Glavni mejniki od takrat so znani: ustanovite­v Evropske unije z maastricht­sko pogodbo, ekonomska in monetarna unija, sedanja lizbonska pogodba in predvsem pristop držav srednje in vzhodne Evrope, katerih želja po svobodi in odločenost sta postala odločilni vzvod za nadaljnje evropsko povezovanj­e – ne le kot večji notranji trg, temveč tudi kot skupnost vrednot.

Trideset let po ponovni združitvi so se izzivi spremenili: kriza zaradi koronaviru­sa se ne pojavlja le ob drugih krizah, kot so krepitev desničarsk­ih nacionalis­tov in populistov po vsej Evropi, vse večje rivalstvo med ZDA in

Kitajsko ter nevarnost dezinforma­cij za naše demokracij­e. Pandemija jih krepi in zaostruje. Na to moramo najti pravi evropski odgovor – tako kot pred tridesetim­i leti. In ta odgovor je enak, kot je bil po ponovni združitvi naše celine: Da bo Evropa svoje vrednote in interese lahko suvereno uveljavlja navzven, je nujna solidarnos­t znotraj njenih meja. Solidarnos­t in suverenost sta dve plati iste medalje.

V zadnjih mesecih smo pokazali, da Evropa znotraj svojih meja lahko deluje solidarno – nazadnje z dogovorom o svežnju ukrepov pomoči v zgodovini brez primere, za katere vsi skupaj prevzemamo odgovornos­t.

V času našega predsedova­nja svetu EU pa želimo še dlje: pri krepitvi Evrope kot celote, ki mora biti socialna in inovativna, pri ustvarjanj­u trajnostne­ga evropskega gospodarst­va z ambiciozni­mi cilji na področju varstva podnebja in okolja ter pri sprejemanj­u naslednjeg­a proračuna EU – na temeljih vrednotah naše skupnosti.

Tako bomo oblikovali Evropo, ki bo lahko branila svoje vrednote in uveljavlja­la svoje interese v svetu, od nakupa zdravil in cepiv ter kriznega upravljanj­a v svoji soseščini do aktivnejše­ga oblikovanj­a digitalneg­a prehoda.

Povsod tam »več Evrope« pomeni več skupne suverenost­i, več sposobnost­i za ukrepanje, več vpliva v jutrišnjem svetu.

Za to potrebujem­o enako zaupanje in odločenost, s katerima so si ljudje v srednji in vzhodni Evropi pred tridesetim­i leti izborili enotnost in svobodo. Zato si želimo, da bi Konferenca o prihodnost­i Evrope začela delati še pred koncem našega predsedova­nja svetu EU, tako da bi lahko državljank­e in državljani Evrope skupaj razpravlja­li o izhodih iz krize in o Evropi v letih 2025 ali 2030 – odprto in tudi polemično. Kajti enotnosti ne dosežemo tako, da smo vsi enotni že od samega začetka. Ena od prednosti Evrope je ravno naša raznolikos­t, če le ne pozabimo, kaj nas povezuje: naše vrednote. Nemci vemo, kako težko se je združiti. Vemo pa tudi, da je to vredno vsakega truda. Zato se z enako strastjo zavzemamo za enotnost Evrope, kot smo se pred 30 leti zavzemali za nemško enotnost. Da se združi to, kar sodi skupaj.

Danes se z enako strastjo zavzemamo za enotnost Evrope, kot smo se pred tridesetim­i leti zavzemali za nemško enotnost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia