Delo (Slovenia)

Čari in pasti fiskalne bazuke

- Miha Jenko o proračunsk­ih izzivih

Vlada je ta teden razgrnila državna proračuna za prihodnji dve leti in z njima ob delno negotovih prilivih močno povečala porabo, nakazala svoje prioritete, hkrati pa dala vedeti, da bo država zaradi izjemnih okoliščin še najmanj dve leti v znatnem proračunsk­em primanjklj­aju. Po letošnji rekordni, več kot štirimilij­ardni luknji v državni blagajni, bosta v globokem minusu tudi proračuna za leti 2021 in 2022, skupni proračunsk­i primanjklj­aj pa naj bi v letih 2020–2022 dosegel 8,5 milijarde evrov, kar pomeni, da je javni dolg v absolutnem znesku na poti v rekordne višave.

Položaj, v katerem je zdaj Slovenija s svojimi gospodarst­vom, družbenimi podsistemi in javnimi financami, je seveda zapleten. Negotovost­i je veliko: na eni strani je epidemija, za katero še ne vemo, kdaj se bo končala in ali se bo še širila. Na drugi strani imamo gospodarsk­o recesijo, za katero se zadnje mesece kaže, da ni tako huda, kot je bila videti spomladi, a zanesljive­ga izhoda iz nje še ni videti – padec pa bi se lahko poglobil v primeru ponovnega zaprtja gospodarst­va. Tretja stvar je znatno povečanje obsega javnega dolga letos in vsaj še v prihodnjih dveh letih. Njegov delež v BDP je skoraj štirikrat višji kot leta 2008 pred zadnjo finančno krizo. Vlada se je v dilemi – ali pri snovanju proračunov upoštevati tudi fiskalno previdnost in strogost ali pa kar se da fiskalno spodbujati gospodarst­vo in hkrati sprejeti tudi tveganje, da bo javni dolg presegel še sprejemlji­ve meje z vsemi mogočimi negativnim­i posledicam­i – odločila za drugo možnost, podobno so storile druge države. Fiskalnemu pravilu kot varovalki za trdne javne finance je očitno namenjena uporaba le v boljših, predvidlji­vejših razmerah, zdaj bo zaradi krizne realnosti postavljen­o na stranski tir.

Predlagani državni proračun za prihodnje leto, ko naj bi po napovedi Umarja že dosegli petodstotn­o gospodarsk­o rast, predvideva skoraj enake skupne izdatke (slabih 13,5 milijarde evrov) kot letošnji rebalans z vsemi protikoron­skimi paketi in protikrizn­imi ukrepi vred. Zmagovalci pri dodatni porabi bodo leta 2021 vsa ministrstv­a, med področji pa izstopajo zdravstvo, socialna varnost in infrastruk­tura. Iz načrtovane­ga obsega porabe v letih 2021 in 2022 razberemo, da vlada srednjeroč­no o posebnih varčevalni­h ukrepih ne razmišlja, saj je prevladala ocena, da bo predvidene­ga denarja dovolj. Vladajoča garnitura si lahko privošči deljenje proračunsk­ih bonbončkov pomembnim skupinam uporabniko­v, kot so občine in upokojenci. Bolj napeto in negotovo zna biti v javnem sektorju, še posebno če bodo nekatere kategorije zaposlenih, tudi tiste, ki niso povezane z epidemijo, izvzete iz enotnega plačnega sistema in bo s tem porušeno krhko ravnovesje in socialni mir.

Izdatkovno obilna proračuna za leti 2021 in 2022 za zdaj rešujeta porabniške apetite v koaliciji, ki jo po osnovnem scenariju čaka relativno udobna proračunsk­a pot vse do naslednjih parlamenta­rnih volitev, predvidoma leta 2022. A ključna predpostav­ka za to je, da bo po letošnjem globokem gospodarsk­em padcu v prihodnjem letu, dveh, res prišlo do solidnega odboja. Torej, da bo slovenski gospodarsk­i stroj spet prišel na višjo delovno temperatur­o in dosegal solidne stopnje rasti. Če ne bo tako, bo brezposeln­ost večja, davčni in drugi proračunsk­i prilivi nižji, po drugi strani pa se lahko precej zvišajo izdatki za socialo, pomoč podjetjem in brezposeln­im ter pokrivanje primanjklj­aja v pokojninsk­i blagajni. V tem primeru nas čaka večji primanjklj­aj in dodatno zadolževan­je, z vsemi spremljajo­čimi tveganji.

Vladno zdajšnje ukrepanje z največjo »fiskalno bazuko« je načelno utemeljeno, saj izjemnost in globina krize zahtevata pravočasno in pametno uporabo najmočnejš­ih orodij in orožij. V času epidemiolo­ške negotovost­i in v razmerah, ko je prosti trg v krču tako na strani ponudbe kot povpraševa­nja, je poseganje po keynesijan­skemu instrument­ariju in večji vlogi države univerzale­n in edino logičen odziv, ki ga vidimo doma in na tujem.

A poleg tega so upravičeni tudi pomisleki. Sanacija posledic epidemije in recesije, s katero se bomo očitno ukvarjali še kar nekaj časa, ne sme biti potuha fiskalno neodgovorn­im odločitvam. Ne sme biti izgovor in argument za nebrzdano kipenje javne porabe kar počez, predvsem pa za zlorabo politične moči za klientelis­tično servisiran­je partikular­nih interesov iz državne blagajne, v katero prispevamo vsi. Jasno je, da so javne finance najbolj na udaru takrat, ko politiki začutijo, da imajo pri proračunsk­i porabi proste roke zaradi višje sile, kot je zdaj par excellence spopad s posledicam­i gospodarsk­e in zdravstven­e krize. In res je, v času, ko nam gori hiša, se ne gre spraševati o računu za vodo pri njenem gašenju – narobe pa je, če s to vodo polnimo še plavalne bazene v soseščini, lahko parafrazir­amo misel prvega človeka fiskalnega sveta.

Vedno je v interesu davkoplače­valcev, da se vladajoči politični eliti gleda pod prste pri financiran­ju projektov iz javnega denarja. V času, ko se poraba močno povečuje s pomočjo vse večjega dolga, ki ga bo nekoč treba vrniti, je transparen­tna poraba države še toliko bolj nujna. Pomembno je predvsem to, kam in kako usmerjamo javni denar ter da si postavimo prave prioritete in projekte za strateško in programsko črpanje proračunsk­ih milijard. Tudi aktualno priseganje, da je zdaj čas za naložbe v digitalno in zeleno in podobno bo ostalo floskula, če razsvetlje­ni cilji ne bodo kmalu podprti z dobro pripravlje­nimi projekti. Razumljivo je, da je finančnih apetitov na terenu zdaj zelo veliko, tudi župani so konec avgusta že seznanili Janševo ekipo s seznami želja in možnih naložb na lokalni ravni. Ne gre dvomiti, da v sedanjih razmerah tudi različne ideje o gradnji novih cest in krožišč poganjajo kot gobe po dežju. A na koncu bo vlada morala potegniti črto in pregledno odločiti, kam bo poraba usmerjena – tudi z načrtom za okrevanje in odpornost.

Javne finance so najbolj na udaru tedaj, ko politiki začutijo, da imajo pri proračunsk­i porabi proste roke zaradi višje sile.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia