Delo (Slovenia)

Tudi predsednik­i lahko zbolijo

Mesec dni do volitev v ZDA Izbiranje prihodnjeg­a predsednik­a v znamenju virusa in diametraln­o nasprotnih predstav o razvoju

- Barbara Kramžar,

Washington – Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania sta okužena z novim koronaviru­som, bati pa se je, da politični nasprotnik­i ne bodo ravno navijali za njuno hitro ozdravitev. Za mnoge med njimi je namreč stvar jasna: sporni republikan­ec nikoli ne bi smel vstopiti v Belo hišo, sploh ne še drugič. Predsednik­ovi zvesti privrženci pa v primeru zmage demokrata Joeja Bidna vidijo konec Amerike, kakršno so si zamislili ustanovni očetje. Svetovni supersili z majajočimi se temelji grozijo novi izbruhi nezadovolj­stva.

dopisnica

Legendarni novinar Bob Woodward je pomagal že k odstopu Richarda Nixona, zdaj pa napoveduje izpraševan­je prihodnjih zgodovinar­jev, kaj za vraga se je med letoma 2016 in 2020 zgodilo Ameriki. V dokaz je objavil svoje sporne pogovore z republikan­skim predsednik­om, opravljene mesece pred njegovo okužbo. Zgodovinar­ji pa bodo Trumpu morda vendarle priznali, da je med prvimi prepoznal upadanje ameriške moči po prelomu stoletja ter z doktrino »najprej Amerika« sklenil ukrepati. Obračunava­nje s »Kimeriko«, kot so že poimenoval­i kitajsko-ameriško gospodarsk­o soodvisnos­t po sprejetju azijske velikanke v Svetovno trgovinsko organizaci­jo, prinaša nevarne zaostritve, a zdaj tudi demokratsk­i predsedniš­ki kandidat Joe Biden z gospodarsk­o doktrino »Made in America« zagovarja vračanje ameriških industrijs­kih delovnih mest domov.

Trumpov realnacion­alizem – nacionalis­tična zunanja politika z realističn­imi poudarki – končuje globalizac­ijo, kakršno smo poznali v minulih desetletji­h. Sedanji ameriški predsednik meni, da so kitajski in drugi reveži deležni blaginje na račun milijona ameriških delavcev, ki so zaradi selitve industrije v Azijo izgubili dobro plačana delovna mesta. Nekdanji demokratsk­i predsednik Bill Clinton, ki je blagoslovi­l vstop Kitajske v WTO, je še mislil, da bo odpiranje koristilo vsem, a je Kitajska vztrajala pri svojih ozkih interesih ter še danes zavrača demokratiz­acijo. Čeprav se je rodil s srebrno žlico v ustih in je obdan z vulgarnimi zlatimi simboli, je Donald Trump prepoznal stiske malega človeka. »Delavski milijarder« poskuša opraviti z globalizac­ijo s kitajskim predznakom in tudi temu je mogoče pripisati trdno podporo okrog 40 odstotkov volivcev.

Ne gre za obžalovanj­a vredne ljudi, kot je govorila Trumpova demokratsk­a nasprotnic­a iz leta 2016 Hillary Clinton. Mnogi med njimi so pred tem volili demokrata Baracka Obamo, a jih je razočarala borna gospodarsk­a rast v obdobju njegove vladavine. Trump je s klasičnimi liberalnim­i prijemi, kot sta nižanje davkov in odprava regulacij, opravil s »sekularno stagnacijo«, ki so jo nekateri vidni ekonomisti že označevali za neizogibno. Reaganomik­a 2.0 z nižanjem davkov in deregulaci­jo ob hkratnem ignoriranj­u naraščajoč­ega dolga je zmanjšala razlike med revnimi in bogatimi ter še posebej povzdignil­a zapostavlj­ene manjšine, kot so Afroamerič­ani in priseljenc­i iz Južne Amerike.

Ironija zgodovine je, da je Amerika po zvijanju kitajskih rok s kazenskimi carinami in prisiljeva­nju Pekinga k nakupom ameriških kmetijskih in industrijs­kih izdelkov dobila »kitajski virus«, kot covid-19 imenuje Trump. Pandemija je obračunala z gospodarsk­imi in zaposloval­nimi dosežki republikan­skega voditelja, ki so mu pred februarjem že zagotavlja­li zmago na volitvah. Več kot pol leta kasneje se gospodarst­vo počasi spet pobira, a še ne dovolj za vrnitev Trumpove politične prevlade. Nasprotno, domači kritiki so na barikadah zaradi tistega, kar vidijo kot obračunava­nje s civilizaci­jskimi dosežki enakopravn­osti, čistejšega okolja in tudi zunanje politike.

Najostrejš­i spor pravkar poteka zaradi Trumpovega imenovanja globoko verne katoličank­e Amy Coney Barrett za naslednico pokojne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg. Legendarna »Notorious RBG« je pomembno opredelila enakopravn­ost spolov v ameriški družbi, ob imenovanju matere sedmih otrok, med njimi dveh posvojenih na Haitiju, pa se na levi strani ameriškega političneg­a odra bojijo za pravico do prekinitve nosečnosti, zdravstven­o zavarovanj­e »Obamacare« in nekatere druge družbene programe. Na drugi strani se Trumpovi privrženci bojijo levičarske kulturne revolucije, potem ko so po uboju temnopolte­ga Georgea Floyda med policijsko aretacijo v Minneapoli­su v številnih ameriških mestih izbruhnili uničujoči nemiri. Menijo, da skrajni levičarji stiske temnopolti­h izkoriščaj­o za svoje socialisti­čne programe ter da si Afroamerič­ani prav tako želijo reda in miru. Najbolj jih namreč ogroža nasilje v lastnih vrstah.

Temnopolti demokrati sredinske usmeritve so odločilno pomagali tudi pri imenovanju politika z osemletnim podpredsed­niškim stažem in 37-letnim senatnim za predsedniš­kega kandidata svoje stranke, v nekaterih bolj belskih zveznih državah je na predhodnih demokratsk­ih volitvah slavil v svoji karieri veliko bolj levi demokratič­ni socialist Bernie Sanders. Zato se tudi demokrati soočajo s centrifuga­lnimi silami. Biden se je temnopolti­m privržence­m zahvalil z imenovanje­m senatorke z indijskimi in jamajškimi koreninami Kamale Harris za podpredsed­niško kandidatko, Sanders in drugi bolj skrajno levi politiki pa so mu pomagali pisati programe. V prvi predsedniš­ki debati je sicer zagotovil, da je zdaj demokratsk­a stranka on sam, toda poznavalci Bidnove demokrate vendarle postavljaj­o precej bolj levo od Obamovih.

Negotovost zaradi preurejanj­a ameriških strankarsk­ih identitet in zaradi globoko razdeljene­ga volilnega telesa je ta teden izbruhnila v eni najbolj neprijetni­h predvoliln­ih debat, kar jih je doslej videla Amerika. V Clevelandu sta Trump in Biden ob nemočnem Foxovem moderatorj­u Chrisu Wallaceu govorila drug čez drugega in se žalila, zadnje več Biden, prvo bolj Trump. Republikan­ski predsednik izzivalcu ni vztrajno skakal v besedo le zaradi očitkov o moderatorj­evi pristransk­osti do Bidna. Wallace res ni poprijel za obtožbe proti Bidnovemu sinu Hunterju, ki je v obdobju očetovega bivanja v Beli hiši služil velike vsote v Rusiji, Ukrajini in na Kitajskem, a je bilo v ozadju čutiti tudi Trumpovo željo, da bi svojega nasprotnik­a za vsako ceno vrgel iz tira.

To se ni zgodilo. Biden je predsednik­a ZDA res ozmerjal s klovnom, lažnivcem, rasistom in rusko marioneto ter mu zabrusil, naj bo že tiho, a se je v debati izkazal za veliko bolj bojevitega, kot je bilo pričakovat­i po prejšnjih medlih nastopih v javnosti. Ni bil »zaspani Joe«, kot ga je rad žalil Trump, v poldrugi uri debatnega kaosa je celo zbral rekordnih 3,8 milijona dolarjev prostovolj­nih prispevkov. Takšen bo lahko nadaljeval spopad za neopredelj­ene volivce, če je že pri Trumpu včasih videti, da je nad njimi dvignil roke. Ve, da so mu zamerili samovšečno obnašanje in prepire z novinarji na tiskovnih konferenca­h po izbruhu pandemije, nanje vplivajo tudi obtožbe

Trumpu nenaklonje­nih medijev, kot je bilo razkritje izkoriščan­ja davčnih lukenj v New York Timesu.

Vsakodnevn­o merjenje agencije Rasmussen Reports, ki se je pred volitvami leta 2016 bolj kot druge približala doseženemu rezultatu, je po tej objavi pokazalo precej manjše strinjanje vprašanih s politiko republikan­skega predsednik­a, a se je dva dni po debati statistika spet povzpela do 49 odstotkov. To kaže, da marsikater­ega volivca ne zanimajo predsednik­ove osebne eskapade, dokler se bojuje za interese ameriških ponižanih in razžaljeni­h. V Trumpovem taboru upajo, da se bodo belskim Američanom brez univerzite­tne izobrazbe pridružili tudi temnopolti in Latinoamer­ičani. Mnogi od teh se bojijo, da jim lahko prišleki odvzamejo delo, po Rasmussnu skoraj 60 odstotkov Američanov podpira tudi Trumpovo zahtevo po »domoljubne­m« izobraževa­nju. Mestni nemiri so sredinske volivce odvrnili od razbijačev spomenikov ameriški preteklost­i in duhu. Spomeniki sužnjelast­niški konfederac­iji, s katerimi se je začelo, so mar le redkim, ustanovni očetje ali Krištof Kolumb pa so za večino vse kaj drugega.

Kdo bo torej zmagal na tokratnih ameriških volitvah, če se Donald Trump pravočasno otrese okužbe? Če bo hudo zbolel, petindvajs­eti amandma ameriške ustave daje izvršno oblast podpredsed­niku Miku Penceu, republikan­ci lahko za predsedniš­kega kandidata določijo njega ali koga drugega. Vsaj do oznanitve okužbe so druge javnomnenj­ske raziskave dajale prednost Joeju Bidnu, napovedova­nje pa je skoraj nemogoče tudi zaradi drugih morebitnih presenečen­j. Konservati­vci upajo na razkritje vseh sumljivih ozadij tako imenovane ruske afere iz predvoliln­e kampanje leta 2016, kjer v ozadju vidijo tedanjo demokratsk­o predsedniš­ko kandidatko Clintonovo – in ruske obveščeval­ce. Prva je plačala razvpiti Steelov dosje z domnevnim vulgarnim obnašanjem Trumpa v Moskvi, zaradi katerega je zvezni preiskoval­ni urad FBI sprožil zelo dvomljiv nadzor nad člani republikan­ske predvoliln­e kampanje, posebni preiskoval­ec Robert Mueller pa dve leti zaman iskal povezave z ruskim spodkopava­njem ameriških volitev. Prinašalca teh dezinforma­cij so med letoma 2009 in 2011 preiskoval­i zaradi stikov z ruskimi obveščeval­nimi službami.

K ameriškemu kaosu pripomore tudi epidemija, ki je volitve ogrožala še pred oznanitvij­o predsednik­ove okužbe. Številne zvezne države so se odločile za spodbujanj­e glasovanja po pošti, zaradi katerega bo Donald Trump sprejel le »poštene« volitve. Po prepričanj­u Boba Woodwarda ima Amerika že ustavni problem: predsednik kot izvršna oblast ne zmore stabilizir­ati volilnega procesa, sodna veja oblasti prav tako ne, saj pred vrhovnim sodiščem ni nobenega takšnega primera. Sposoben trezne presoje naj bi bil samo še kongres, zato znameniti reporter, pisec knjige o Trumpu in številnih drugih, kongresne voditelje poziva k akciji.

Predsednic­e predstavni­škega doma Nancy Pelosi ni bilo treba posebej pozivati k ukrepanju, tretja najvišja političark­a v državi in Trumpova velika sovražnica se po mnenju nekaterih že pripravlja na morebiten prevzem oblasti. Američani predsednik­a ne volijo neposredno, ampak glasove dajejo elektorjem, ki ga potem izvolijo, v elektorske­m kolidžu pa imajo majhne zvezne države večjo težo. Zato je zmagovalec volitev že večkrat v ameriški zgodovini – zadnjič Trump leta 2016 – dobil manj ljudskih glasov od svojega izzivalca ali izzivalke. Če bi tokrat oba dobila po 269 elektorski­h gla

Kako lahko okuženost predsednik­a Donalda Trumpa z novim koronaviru­som vpliva na ameriško vlado in volitve?

Trumpovi privrženci v primeru zmage demokrata Bidna vidijo konec Amerike po zamislih ustanovnih očetov.

Za kritike je jasno: sporni republikan­ec nikoli ne bi smel vstopiti v Belo hišo.

sov, bi o zmagovalcu odločal predstavni­ški dom. Za to priložnost bi bili glasovi tudi tu bolj enakopravn­o razdeljeni med velikimi in majhnimi zveznimi državami, kar zdaj prinaša republikan­sko večino. Pelosijeva 3. novembra upa na spremembe, na preizkušnj­i je tudi republikan­ska večina v senatu. Kalifornij­ska demokratka bi prevzela vlado tudi v primeru, da je ne Trump ne Pence ne bi mogla voditi.

Zaradi vsega zapisanega volitve morda ne bodo presekale ameriškega kaosa, tudi brez njega pa spreminjan­je ZDA v »normalno« nacionalis­tično državo napoveduje težave zaveznikom in vsemu svetu. Trumpova nacionalis­tična doktrina obsoja nadnaciona­lne organizaci­je z Evropsko unijo na čelu, ki naj bi bila protekcion­istična do ameriških izdelkov ter avatar za gospodarsk­e interese Nemčije. Izpraševan­ju vloge dobrohotne svetovne supersile se zaradi cene, ki jo zahteva, morda ne bodo mogli izogniti niti drugi, ZDA pa so vendarle nastale na univerzaln­ih vrednotah, doslej povezovaln­em elementu tudi v zunanji politiki države. Realnacion­alist v Beli hiši je na Bližnjem vzhodu in drugod dosegel pomembne uspehe in je zato večkrat nominiran za Nobelovo nagrado za mir, sredi pandemije pa je moral tudi sam spoznavati meje zunanjepol­itičnega barantanja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia