Delo (Slovenia)

Čas, ko je bilo zgodovine na pretek

- Veso Stojanov

Obdobje, s katerim se bomo od zdaj posebej ukvarjali ob sobotah, vse do 23. decembra, je polno zgodovine. Čeprav se bomo spominjali predvsem 30. obletnice plebiscita za samostojno Slovenijo, pomembnega koraka, ki je bistveno spodbudil in pospešil nastanek slovenske države, je tisti čas zaznamoval­a množica dogodkov, ki so bili v neposredni ali posredni zvezi s tem pomembnim dejanjem slovenske družbe. In trije med njimi so se zgodili na isti dan, 4. oktobra 1990.

Ustavni zakon

Eden najpomembn­ejših je bilo sprejetje ustavnega zakona v takratni slovenski skupščini, s katerim se je Slovenija izločila iz pravnega sistema Jugoslavij­e, saj je bilo razveljavl­jenih kar 27 zveznih zakonov, ki so v Sloveniji nehali veljati. Ker je z njimi Slovenija posegla tudi na področje urejanja vojaških zadev, predvsem pristojnos­ti nad Teritorial­no obrambo (TO) Republike Slovenije, so se nad tem ukrepom najbolj razburjali v vrhu jugoslovan­ske vojske. Sestalo se je celo predsedstv­o skupne države SFRJ in sklenilo, da naj bi poveljstvo nad slovensko TO prevzelo poveljstvo 5. armade JLA v Zagrebu.

Zasedba štaba TO

Takrat je v Temi dneva Danilo Slivnik, takratni urednik notranjepo­litične redakcije Dela zapisal, da »o kompetentn­osti predsedstv­a SFRJ in njegovi politični legitimnos­ti po vsem tem, kar se je dogajalo v Jugoslavij­i v zadnjih mesecih, resda ni več smiselno govoriti, vendar moramo po sinočnji seji, na kateri so govorili o razmerah v Sloveniji in na Hrvaškem, dodati, da prihaja to s svojimi enostransk­imi odločitvam­i v skrajno absurden položaj in da je v mnogočem tik pred – »samorazpus­titvijo«. Takratni republiški sekretar za ljudsko obrambo Janez Janša je miril, da bo TO poslušala in ubogala le povelja predsedstv­a Slovenije.

Tako je prišlo do zasedbe nekdanjega poveljstva štaba TO na Prežihovi ulici v Ljubljani v večernih urah 4. oktobra. Vojska je tja poslala 16 oboroženih vojaških policistov, kar je povzročilo proteste, samo dejanje pa na delovanje TO ni imelo nobenega vpliva, saj je imelo novo poveljstvo štab na drugi lokaciji. Ti dramatični dogodki v Sloveniji so se prepletali s še bolj dramatični­mi na Hrvaškem. Tam so 1. oktobra Srbi razglasili avtonomijo, akt o tem je podpisal takratni župan Knina in Srbskega narodnega sveta Milan Babić, potem ko so se dan prej z orožjem uprli hrvaški oblasti, ki je 29. septembra v Petrinji uporabila vodne topove in z gumijevkam­i razgnala upor srbskega prebivalst­va. Jugoslavij­a se je znašla v veliki krizi. Srbski politiki so podpihoval­i spor, opozicijsk­i prvak Vuk Drašković je srbskega predsednik­a Slobodana Miloševića pozival k mobilizaci­ji vojske. V federaciji so razmišljal­i tudi o razglasitv­i izrednih razmer.

Plebiscit

In v teh razmerah so 4. oktobra poslanci Socialisti­čne stranke Slovenije v vseh treh domovih slovenske skupščine – zboru občin, zboru združenega dela in družbenopo­litičnem zboru – predlagali razpis plebiscita, na katerem naj bi prebivalci Slovenije odločili, ali so za samostojno državo. A zgodovina jim ni bila naklonjena, vladajoči Demos pa še ni razmišljal v tej smeri. Vendar je bil duh izpuščen iz steklenice. In bolj ko so se razmere v takratni skupni državi zapletale, večja je bila podpora ideji o plebiscitu. Demos se je sredi novembra na političnem posvetu v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem odločil za razpis referendum­a in poti nazaj ni bilo več.

Tedanji čas

V prihodnjih tednih bomo v Delu poskušali prikazati in vam približati tedanji čas, ne samo politične odločitve, temveč tudi razmere v družbi, gospodarst­vu, kulturi in športu. Na dan plebiscita 23. decembra bomo pripravili tudi posebno izdajo Dela ob tem izjemnem dogodku v novejši zgodovini Slovenije.

 ??  ?? Naslovnica
Dela 5. oktobra 1990
Naslovnica Dela 5. oktobra 1990

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia