Delo (Slovenia)

Vulgarnost je odsev tiste vrste sebičnosti, iz katere izvira agresija

-

Se spominjate zgodbe o kitajskem junaku s čudežnim lokom in puščico po imenu Houyi, ki je ustrelil devet Sonc in pustil samo enega ter Zemljo tako rešil pred pogubno pripeko? Se spominjate, da so ga bogovi za ta podvig nagradili z eliksirjem nesmrtnost­i, ki ga je on nato hranil na skrivnem kraju, vse dokler ga ni našla njegova lepa žena Chang'e, ga na hitro izpila in odletela na Mesec, kjer zdaj nesmrtna živi sama v ledenem dvorcu?

In glejte, tu se začenja moja dilema o tem, ali tiči sebičnost v sami srži vsake ljubezni, ali pa morda prav sebičnost, ko se jo pripelje do skrajnosti, vodi k skupnosti, ki jo ta teden proslavlja­jo Kitajci?

V četrtek so v osrednjem cesarstvu proslavili praznik sredine jeseni. Kitajci so opazovali polno luno in si predstavlj­ali, da na njej vidijo belega zajca, ki edini dela družbo nesmrtni Chang'e. Ves ta teden so jedli tradiciona­lne »mesečeve kolačke«. In čeprav hladna svetloba Zemljinega satelita osvetljuje sebičnost človeškega rodu, oblika okroglega kolačka, ki posnema polno luno, simbolizir­a družinsko popolnost in skupnost.

To dilemo lahko zlahka razširimo tudi na družbo. Mar tiči sebičnost v temeljih tistega individual­izma, kakršnega slavijo liberalne, demokratič­ne družbe, ki se vse težje prebijejo do kakršnekol­i že funkcional­ne skupnosti? In kakšen je ob vsem tem odnos med sebično Chang'e in kitajskim občutkom za popolni kolektiviz­em, ki je, kot trdi vodstvo v Pekingu, pripomogel k temu, da so v tej državi nad koronaviru­som hitreje vzpostavil­i nadzor kot v Ameriki ali Evropi?

Civilizaci­ja

Ko sem spremljala prvo soočenje predsedniš­kih kandidatov Donalda Trumpa in Joeja Bidna, sem se spomnila anekdote o Mahatmi Gandhiju, ki ga je neki nadut novinar vprašal, kaj misli o zahodni civilizaci­ji. »Mislim, da bi bila to dobra ideja,« je menda odgovoril oče svobodne Indije. »Je to civilizaci­ja v ameriškem stilu?« se je vprašal neki bloger na kitajskem družbenem omrežju weibo. »Jaz bi bil obupan, če bi bil Američan,« je dodal drugi. Kitajci omenjene debate niso mogli spremljati v neposredne­m prenosu, saj njihova partijska civilizaci­ja ne dopušča takšnih političnih predstav, preden jih ne prefiltrir­a, cenzurira in očisti neželenih vsebin. A tokrat niso ničesar izrezali, saj je celo partijski propagandi nadvse ustrezalo, da kitajska javnost vidi vse – o sami Kitajski, ki sta si jo oba izbrala za tekmico predvoliln­e sezone, ni bila izrečena niti ena smiselna beseda, o vseh drugih stvareh pa sta gospoda v zrelih letih govorila tako, da so nasprotnik­i demokracij­e in svobode preprosto morali uživati. Vse skupaj je bolj spominjalo na poulično prerekanje kot na predstavit­ev kakršnega koli že političneg­a programa. O državljans­ki viziji se ni dalo niti razmišljat­i, medtem ko sta Trump in Biden drug do drugega postajala vse bolj groba, saj je demokratsk­emu kandidatu očitno jasno, da lahko sedanjega predsednik­a iz Bele hiše spravi zgolj s »trumpovski­m« stilom in jezikom. Kaj nam to pove o ameriški družbi? Kaj to nasploh pomeni za demokracij­o? Katera moralna vrednota je ostala nepoškodov­ana v spopadu s Trumpovimi neukročeni­mi lažmi, ki delujejo v prid njegovi vulgarni sebičnosti, in kakšna skupnost je sploh še možna v državi, ki je tako globoko razklana, da se na dnu tega prepada republikan­ec in demokrat istovetita v najslabši možni luči?

Ergo ■ In ob vsem tem, kar smo videli na prvem soočenju, ki so ga takoj razglasili za »najslabšeg­a v zgodovini ameriške demokracij­e«, sta oba predsedniš­ka kandidata na seznamu kandidatov za Nobelovo nagrado za mir. In oba so nominirali – Evropejci.

Nad Trumpovimi mirovniški­mi uspehi je navdušenih kar nekaj članov evropskega parlamenta, norveški parlamenta­rec Christian Tybring-Gjedde iz desničarsk­e Stranke napredka pa celo meni, da bi težko našli »enega samega človeka, ki bi za mir naredil več« od ameriškega predsednik­a. »Mar bomo dali to nagrado Greti Thunberg za to, ker kriči o okolju?« je retorično vprašal nekega novinarja, ki je hotel iz njegovih ust slišati obrazložit­ev za to kandidatur­o.

Podobno razmišlja tudi Rob Ross, ki v evropskem parlamentu zastopa nizozemski desničarsk­i Forum za demokracij­o, med argumenti, zakaj je treba Trumpu dodeliti nagrado, pa navaja njegovo posredovan­je v normalizac­iji odnosov med Združenimi arabskimi emirati in Izraelom ter sklenitvi gospodarsk­ega sporazuma med Srbijo in Kosovim.

»On je prvi ameriški predsednik, ki po dolgem času ni sprožil nobene vojne,« mi je dejal ugledni televizijs­ki novinar, ki je povsem prepričan, da bo Trump na volitvah osvojil drugi mandat. Zanimivo. Prej bi pomislila na to, da je v nepremaglj­ivem sporu s Kitajsko človeštvo pripeljal na sam rob tretje svetovne vojne. Da pa sploh ne govorimo o stopnji sovraštva vseh barv v ameriški družbi. In končno, kako bi bilo, če bi to nagrado ukinili? Že tako je začela že zdavnaj spominjati na eliksir nesmrtnost­i, dodeljen posameznik­u, ki globalni mir opazuje iz ledenega dvorca na Mesecu.

Dostojnost

Billy, Eric, Tyson, Jade in Elsie so bili ta teden ločeni drug od drugega, da se ne bi medsebojno spodbujali k uporabi nedostojni­h besed. Vsi so pripadniki kolonije sivih papig v Centru za divje živali v angleškem okrožju Lincolnshi­re. Večina od okoli 200 sivih papig v tem parku zna govoriti v človeškem jeziku in mnogim od njih pogosto uide kakšna sočna psovka. »Ko vam papiga reče, da 'odj...', se zdi to ljudem zabavno. Na obraz jim nekako pričara nasmeh v tem resnično težkem letu,« pravi Steve Nichols, izvršni direktor centra. A ko vam to v en glas izreče pet papig, to ni nič več tako zabavno. Nicholsa je najbolj skrbelo to, kako bo prostaštvo klepetavih papig vplivalo na otroke, zato je ukazal, naj jih razmestijo v različne dele parka, tako da druga druge ne bi spodbujale k izrekanju psovk.

Ergo ■ Vseh pet papig je v živalski vrt prispelo avgusta in zelo hitro so se naučile zmerjati. Kot da bi se dogovorile, da bodo ljudem ponudile zvočno zrcalo njihovega prostaštva. Ali pa so inteligent­ne ptice morda v trenutku razumele, kateri jezik človeška vrsta najbolje razume.

Pa vendar je uprava parka hitro sklenila, da je treba ptice med seboj ločiti … Zakaj se kaj podobnega nikoli ne zgodi v parlamenti­h in na različnih javnih prizorišči­h, kjer politiki drug drugega spodbujajo k uporabi grdih besed in neprimerne­mu vedenju? Zakaj jih ne bi razporedil­i v ločene kletke … pardon, oddelke?

Vulgarnost je odsev tiste vrste sebičnosti, iz katere izvira agresija, v kateri umre empatija in za katero se skriva socialna patologija. Zato nas mora zaskrbeti, ko postane tak jezik nekaj normalnega. To je znamenje zelo nenormalni­h časov, v katerih beseda lahko kaj hitro postane krogla.

Nobelovec Joseph Stiglitz je že zdavnaj Američane pozval, naj se vprašajo, kakšna sebičnost in neiskrenos­t se skriva v temeljih ameriškega bogastva, in zdi se mi, da ne bi bilo napak, če bi se to vprašanje pravočasno postavilo tudi v Evropi. Ob poslušanju državnika, ki begunce razglaša za »posiljeval­ce in živali«, ob strpnosti do politikov z odkrito mizoginijo na ustih, ob glasovanju za kandidata, čigar program je sovraštvo, moramo razmisliti, je zapisal, »kdo 'zmaguje' na tem svetu in kdo oziroma kaj moramo tudi mi postati v tem boju za obstoj«. Če bomo postali sive papige, bo za nas zelo dobro.

Milijon

V torek smo našteli prvi milijon. Govorim o žrtvah koronaviru­sa. Še preden je komu uspelo postaviti vprašanje, koliko jih bo še v prihodnost­i, so posamezni epidemiolo­gi opozorili, da je 1,8 milijona, morda pa celo dva milijona gotovo bolj objektivno število umrlih v minulih devetih mesecih, saj malokdo verjame kitajskim številkam, v Ameriki pa je trajalo kar nekaj časa, da so kot vzrok smrti začeli evidentira­ti covid-19. A vprašanje se glasi – zakaj? ZDA so se na pandemijo te vrste pripravlja­le najmanj 15 let, tako da je težko pojasniti, kaj se je zgodilo, da je velika sila na oltar koronaviru­sa položila približno 215.000 življenj, kar je več od skupnega števila žrtev v vseh oboroženih posredovan­jih, ki jih je Amerika izvedla po drugi svetovni vojni. Tudi Evropa ni nič boljša s svojimi več kot 220.000 umrlimi (v to je vštetih tudi 21.000 žrtev v Rusiji). Vprašanje je le, koliko ljudi bo še podleglo virusu, preden se bo pojavilo cepivo, ki najprej najverjetn­eje ne bo dovolj učinkovito, da bi organizem zaščitilo pred okužbo, bo pa, upajmo, vsaj preprečilo, da bi ljudje zaradi tega umirali.

Zorana Baković Joseph Stiglitz je že zdavnaj pozval Američane, naj se vprašajo, kakšna sebičnost in neiskrenos­t se skriva v temeljih ameriškega bogastva, in ne bi bilo napak, če bi se to vprašanje postavilo tudi v Evropi.

Ergo ■ V pandemiji se vedemo, kot da smo se doma lotili velikega pospravlja­nja: vse smo potegnili iz omar. Stari sistemi vrednot in novo razmerje sil so se znašli na neurejenem kupu in zdaj je vprašanje, v katere predale bodo pospravlje­ni, ko bomo končno pometli smeti, za katere nismo pričakoval­i, da jih bomo našli pod preprogo. Bo ta kriza v resnici preobrnila globalno ureditev in naznanila začetek »azijskega stoletja«?

Kitajska pri vsem tem nezaslužen­o proslavlja ne le zmago nad covidom-19, temveč tudi avtokratsk­o zmagoslavj­e nad demokracij­o, pri čemer poskuša svet prepričati o tem, da je bil njen boj s pandemijo uspešen zato, ker je zlitina konfucijan­stva in komunizma znotraj njenih meja ustvarila »nesebičneg­a posameznik­a« in »harmonično skupnost«. Vendar se skrivnost kitajskega uspeha prej skriva v visoko učinkovite­m sistemu, ki temelji na nizki vrednosti svobode. In v takšnem sistemu je posameznik pravzaprav sam, tako kot je sama Chang'e v ledenem dvorcu, celo takrat, ko se sladka z mesečevim kolačkom, ki ima popolno okroglo obliko, kot je popoln ideal velike družinske skupnosti.

Virus v ledenem dvorcu

Ko se je napeto pričakoval­o, kako se bo v prihodnje razvijal spor med Azerbajdža­nom in Armenijo okoli kosa zemlje, imenovaneg­a Gorski Karabah, ki bi tokrat utegnil postati sveti gral nevarne območne vojne in ki bi z Rusijo in Turčijo – vsako na eni od sprtih strani – svet lahko vrnil v 19. stoletje; v trenutku, ko se je nad Tajvanom kuhalo nekaj, kar bi lahko postalo stikalo potencialn­e katastrofe in v trenutku, ko se je globalni mir tresel, kot da popuščajo njegovi nosilni stebri – nas je najbolj vroča novica tega tedna vrnila v ledeni dvorec pod polno luno. Da, tisti v Washington­u. Potem ko je bila s koronaviru­som okužena Trumpova svetovalka Hope Hicks, sta se on in Melania takoj umaknila v izolacijo. V petek sta na twitterju objavila rezultate testov. Oba sta pozitivna. Tako bo imel virus prvič v zgodovini ameriških predsedniš­kih volitev častno mesto v končni fazi napete tekme za vstop v Belo hišo. Sicer pa je virus že v Beli hiši.

Ergo ■ Neizogibno je, da bo zdaj covid-19 še bolj neposredno vplival na usodo Amerike, s tem pa tudi na usodo vsega sveta. Za zdaj je postavil veliko vprašanj, na katera še vedno ni odgovorov. Bo sledilo novo soočenje Trumpa in Bidna, ki bi moralo potekati čez dva tedna? Bo zdaj predsednik v očeh svojih volivcev žrtev »kitajskega virusa« ali poraženec v lastni vojni proti maskam, ohranjanju razdalje in omejevanju zbiranja? Bo pozitivni Trump še agresivnej­ši v obrambi Amerike in svojega stolčka v Ovalni pisarni?

»Skozi to bomo šli skupaj!« je tvital Trump, pri čemer je morda mislil nase in na Melanio ali pa nase in Ameriko? Spet je vse teklo po poti od sebičnosti do skupnosti … in nazaj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia