Delo (Slovenia)

Zahtevna avtomobils­ka jesen

Slovenija zadnja dva meseca v rdečem

- Gašper Boncelj

Ljubljana – V Sloveniji se je trg novih avtomobilo­v po zaprtju zaradi epidemije na pomlad pobiral in julija celo opazno zrasel, ne pa več avgusta in prejšnji mesec. Septembrsk­e številke so v minusu še malce bolj, po podatkih družbe Ardi za slabih 14 odstotkov, v devetih mesecih pa je bilo skupno na novo registrira­nih nekaj več kot 43 tisoč avtomobilo­v, za dobro petino manj kot v enakem lanskem obdobju. Ponekod pravijo, da so težave v dobavi, spet drugod navajajo preprosto šibkejše povpraševa­nje.

Pri posameznih znamkah se stvari spreminjaj­o iz meseca v mesec. Omenjajo ozka grla, čeravno se ta ne dogajajo povsod enako. Kar zadeva znamke koncerna Volkswagen, tega ni toliko čutiti pri Škodi ali Audiju, pač so se ustavitve proizvodnj­e poznale pri matični znamki Volkswagen. »Če smo imeli ob izbruhu koronaviru­sne krize precejšnjo zalogo, ker smo navsezadnj­e pričakoval­i dobro prodajo, smo imeli kasneje zaradi ustavljeni­h tovarn premalo dobav, posebno maja in junija jih skoraj ni bilo – to je veljalo za celotno paleto, ne le za kak posamičen model – poleti pa komaj kaj več, šele zdaj se počasi vračamo v normalno stanje,« pravi Marko Škriba, direktor za znamko Volkswagen pri družbi Porsche Slovenija. VW je imel prejšnji mesec tako precej manjše prodajne številke, sogovornik predvideva, da bo postopoma šlo navzgor, minus njihove celoletne prodaje da bo omejen na 20 do 25 odstotkov. Še celoten trg: če je lani prodaja uradno dosegla 73 tisoč avtomobilo­v, naj bi jih letos prodali 58 tisoč, za prihodnje leto pa Škriba pričakuje okrepitev prodaje na 65 tisoč vozil.

Vsi nimajo težav z dobavo

Zadnja leta se vsako jesen čutijo zamiki v prodaji zaradi uvajanja ostrejših emisijskih standardov in s tem povezanih homologaci­j. Povsod sicer ni težav s količinami; kot pravi Anže Sernel, vodja prodajne mreže Renaulta v Sloveniji, imajo avtomobilo­v dovolj za potrebe kupcev, opažajo pa nekoliko manjše zanimanje kot pred dvema, tremi meseci, kar pripisujej­o sveži negotovost­i glede virusne krize in njenih gospodarsk­ih posledic.

Kaj pa rabljena vozila? Kakor smo že pisali, je tisti del, ko gre za uvožene iz tujine, dokaj robusten, padec je letos manjši kot pri novih. Kot nam je dejal Andrej Malgaj, direktor skupine Malgaj, je pri rabljenih vozilih položaj na slovenskem trgu konstanten, opažajo pa rast cen rabljenih avtomobilo­v v državah Evropske unije. Po njegovem mnenju najverjetn­eje zaradi tamkajšnje manjše ponudbe rabljenih vozil kot posledice občutnega upada prodaje novih in s tem manjšega števila zamenjav staro za novo. Podobno nam je pred časom dejal Rok Florjanc, ki pri družbi Porsche Interauto vodi prodajo rabljenih vozil, namreč, da se avtomobili v lizinških shemah v tujini menjajo počasneje in je predvsem težje dobiti dobro ceno za eno leto star izdelek.

Prve jesenske prodajne številke prihajajo tudi z velikih evropskih trgov. Nemških podatkov za september v času tega pisanja sicer še ni bilo, so pa bile zato znane številke iz Francije in Španije. V prvi se je po izrazito slabem avgustu septembra prodaja avtomobilo­v zmanjšala le rahlo, za 3 odstotke, medtem ko je v drugi po dokaj slabem avgustu sledil nov občuten padec, za 14 odstotkov.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Avgusta in septembra je bila prodaja novih avtomobilo­v v Sloveniji manjša kot lani.
Foto Leon Vidic Avgusta in septembra je bila prodaja novih avtomobilo­v v Sloveniji manjša kot lani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia