Delo (Slovenia)

Tretje poglavje (še?) nizkocenov­ne zgodbe

Dacia sandero Pogon na bencin in vse bolj na plin – Pri nas na začetku leta 2021

- Gašper Boncelj

Ko je leta 2004 v pariškem Technocent­ru tedanji šef Renaulta Louis Schweitzer napovedal avtomobil, katerega cena se bo začela pri pet tisoč evrih, si nihče ni mislil, da bo Dacia tako uspešna. Čeravno ti avtomobili niso bili skoraj nikjer tako poceni, pa tudi uvodni model logan ni bil glavni hit. Bolje sta se nekoliko kasneje odrezala modela duster in sandero, še posebej drugi, ki je zdaj čisto nov. Mu bo res uspelo ohraniti visoke prodajne številke?

Tistega logana za pet tisočakov smo nekoč celo vozili (brez servovolan­a, brez klimatske naprave …), ampak do teh krajev ni pripeljal, tudi model, razen karavana, tod ni bil velika uspešnica. Zato limuzinske­ga novinca ne bodo prodajali, pač pa verjetno naslednika karavanske­ga logana MCV, ko in kakršen že bo.

Seveda pa močno računajo na prav tako povsem novega sandera in bolj robustno izvedbo stepway, s katerim je bila Dacia v Evropi in Sloveniji zadnja leta res uspešna. Za občutek, znamka je v petnajstih letih pod Renaultom prodala 6,5 milijona avtomobilo­v, od tega je bilo 2,1 milijona sanderov, znotraj te različice pa 65 odstotkov robustne izvedbe stepway. Sandero je bil tudi pri nas zadnja tri leta med najbolje prodajanim­i avtomobili sploh, lani celo na četrtem mestu.

Zunanje mere sandera v tretji generaciji so sicer podobne dosedanjim (dolžina 409 cm, medosna razdalja 260 cm), sta pa širša koloteka in strešna linija je v zadnjem delu za boljšo aerodinami­ko malce nižja. Avtomobil deluje navzven dokaj sodobno, izstopajo nižji žarometi s svetečimi diodami, čeravno to pišemo sodeč po fotografij­ah in ga bo še treba doživeti v živo. V notranjost­i je bolj sodoben, ponuja tri različne infozabavn­e sisteme, srednji del armature je malce obrnjen proti vozniku, boljši so sedeži, elektronsk­a je ročna zavora.

Ne lovijo zvezdic, a jim gre za varnost

Po besedah produktneg­a vodje Michela Bensoussan­a je pripravlje­n na skupni osnovi CMF-B, s katere denimo prihajata renaulta clio in captur, kar da mu daje močnejšo strukturo in boljše jeklo. Ima več varnostne opreme kot doslej, vendar, kot pravijo, ne tekmujejo za zvezdice na preizkusu trka Euro NCAP, kjer so bili dosedanji Dacijini modeli podpovpreč­ni, predmet kritik.

Izvedba stepway ostaja bolj robustna in dvignjena od tal (17 cm, sandero 13 cm), tudi po novem nima štirikoles­nega pogona. Od običajnega sandera se razlikuje še po vgrajenih strešnih nosilcih, ki imajo pospravlje­na prečna nosilca (takšno rešitev je pri enem od modelov nekoč ponujal Citroën). Sandero in sandero stepway nimata več dizelskega pogona, na voljo je bencinski litrski motor v atmosfersk­i in turbo izvedbi, z ročnim in samodejnim brezstopen­jskim menjalniko­m. Pripravlje­n je tudi za pogon na utekočinje­ni naftni plin, na to izvedbo precej računajo.

O cenah novega sandera, ki pripelje na ceste v začetku prihodnjeg­a leta, še niso govorili, bodo pa za nadaljevan­je velikih prodajnih številk odločilne. Zlasti sandero je namreč doslej veljal za avtomobil, v katerem je sicer precej povprečne plastike in očitnega varčevanja v slozu uporabe sestavnih delov iz že ukinjenih renaultov, a je cena ugodna. Tudi pri nas sta bili skoraj dve tretjini prodanih sanderov v izvedbi stepway, povprečna cena prodanega pa je bila od 11 do 12 tisoč evrov.

Čas bo torej pokazal, ali se bo Dacia še lahko postavljal­a kot nizkocenov­na znamka. Morda je presenetlj­ivo, a kljub njenemu dosedanjem­u uspehu prav veliko drugih poskusov v tej smeri ni. Renault ima v Evropi dovolj Dacio, Lado je zato pridržal za Rusijo. Nizkocenov­ni avtomobili so bili nekoč tudi pri znamki Škoda, a so zdaj že precej daleč od tega, čeprav v Volkswagno­vem koncernu menda razpravlja­jo, da bi češko znamko usmerili po cenovni lestvici navzdol. Drugače pa drugi evropski tekmeci o takšnih avtomobili­h očitno ne razmišljaj­o ali vsaj o tem ne govorijo. Še se spominjamo na primer chevroleta, kakor je General Motors v Evropi preimenova­l daewooje, toda vse to je že zgodovina. Kvečjemu kdo ponuja kak manjši model (na primer mitsubishi space star, fiat bravo, ford ecosport...), ki nima dolgoročne prihodnost­i, niso pa to širši cilji znamke.

Za konec še zanimivost. Čeravno znamka Dacia recimo ne bo dobila hibridnega pogona, pa bo prihodnje leto dobila baterijski električni avtomobil, ki ga je napovedala precej realističn­a študija dacia spring. Njegov doseg bo sicer skromnih 200 kilometrov, videli pa bomo, ali bo dovolj skromna za tržni uspeh tudi cena, prav tako še ne vemo, kje bodo električne dacie izdelovali in v kolikšnem številu.

 ?? Foto Dacia ?? Sandero in izvedba stepway sta v tretji generaciji podobnih mer kot doslej, le malce nižja v zadnjem delu in rahlo širša.
Foto Dacia Sandero in izvedba stepway sta v tretji generaciji podobnih mer kot doslej, le malce nižja v zadnjem delu in rahlo širša.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia