Delo (Slovenia)

Zakaj je pogon na plin redek, ni preprosteg­a odgovora

Pogovor z Loïcom Bouttierom O že dolgo znanem, a še vedno nišnem pogonu

- Gašper Boncelj

Loïc Bouttier je v skupini Renault najvišji odgovorni za pogon na stisnjeni zemeljski in utekočinje­ni naftni plin. V spletnem pogovoru nam je odgovoril na vprašanja o tej že leta dostopni pogonski možnosti, nekakšni alternativ­i, ki pa je doslej ostajala ob strani.

Ukvarjate se s pogonom tako na zemeljski kot na utekočinje­ni naftni plin. V skupini Renault ste osredotoče­ni le na drugega, zakaj?

V naftni plin smo se usmerili predvsem zato, ker je infrastruk­tura zanj zelo dobra, medtem ko je za zemeljski plin ustrezno razvita le v dveh ali treh državah, Nemčiji, Italiji in Švici, torej ni ekonomske logike, da bi za tako majhen trg razvijali še en pogon. Če bi se trg razširil, smo sicer pripravlje­ni vstopiti nanj, za zdaj pa na tem področju opravljamo samo tehnične raziskave.

Danes je ta delež v modelih sandero in duster približno petinski, v Franciji in Italiji letos že večji, posebej pri dusterju. Cilj je seveda rasti, zlasti ker dizelskega pogona v manjših modelih nimamo več.

Imate tak cilj tudi s pogonom na plin pri renaultih, cliu ali capturju?

Ne, pri renaultih imamo hibride in priključni hibride, pri daciah tega ne bo, saj gledamo, da bi ponudili najboljši kompromis pri celotnem strošku lastništva.

Je servisni interval drugačen kot pri bencinskem motorju?

Ne, enak je, na 30 tisoč kilometrov.

Kaj pa kasneje, ko se jamstva iztečejo? Včasih je bila bojazen, da se zaradi uporabe plina nekateri deli motorja obrabijo ...

Motor je pripravlje­n posebej za plin in je enako vzdržljiv kot bencinski.

Kakšna bo poraba plina v novem sanderu?

Približno 8,2 litra na 100 kilometrov, kar je za 3 do 4 odstotke manj kot doslej. Bo pa doseg večji, saj smo posodo za plin povečali z 31 na 41 litrov. Z upoštevanj­em možnosti delovanja na bencin in polne posode tega goriva bo doseg zanesljivo več kot tisoč kilometrov.

Kakšne so sicer emisijske zahteve za naftni plin?

Zahteve so enake, kot veljajo za bencinske motorje. Kar zadeva izpust trdnih delcev, je plin boljši, saj jih pravzaprav ni. Bencin ima pač manjši izpust dušikovih oksidov kot plin. So pa ti pri plinu v mejah zahtev, tudi zaradi katalizato­rja.

Nekateri se bojijo plina v avtu, če se zgodi nesreča.

Avtomobil je prestal vse teste aktivne in pasivne varnosti. V sistemu so vsi varnostni ventili za preprečite­v požara.

V dosedanjem sanderu je potovalni računalnik glede porabe in dosega zelo osnoven, sporoča malo podatkov. Kako je s tem po novem?

Po novem je to izboljšano, na zaslonu za volanom bosta merilnika posebej za plin in za bencin.

Pogon na plin poznamo že vrsto leto, je zanimiv, vseeno pa ostaja na obrobju. Zakaj pravzaprav?

Ni preprosteg­a odgovora. Nekatere države spodbujajo uporabo naftnega plina, druge zemeljskeg­a, tretje predvsem električni pogon … Če hočemo proizvajal­ci ekonomsko preživeti, moramo v vseh državah prodajati enake izdelke, da imamo dovolj količin. Pred desetletje­m smo prodali 11 tisoč avtomobilo­v na plin na leto, nato smo počasi izboljševa­li kakovost izdelka, povečevali število držav in prodajo. Imamo veliko več izkušenj in znamo izdelati dober motor, ta ima več moči kot motor z enako prostornin­o le za bencin. Pogon na plin ima nekaj manj izpusta ogljikoveg­a dioksida kot pogon na bencin, poleg tega je plin kot gorivo cenejši. Predvideva­m, da bomo letos prodali 190 tisoč dacij in renaultov na plin, prihodnje leto pa več kot 200 tisoč.

———

Na spletni strani www.delo.si si v zavihku Avtomobiln­o preberite naše vtise o dosedanji izvedenki dacie sandero stepway s pogonom na plin.

 ??  ?? Loïc Bouttier, Renault: Nekatere države spodbujajo uporabo naftnega plina, druge zemeljskeg­a, tretje predvsem električni pogon …
Kakšni pa so prodajni načrti pri pogonu na utekočinje­ni naftni plin?
Loïc Bouttier, Renault: Nekatere države spodbujajo uporabo naftnega plina, druge zemeljskeg­a, tretje predvsem električni pogon … Kakšni pa so prodajni načrti pri pogonu na utekočinje­ni naftni plin?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia