Delo (Slovenia)

Povišana napetost med luksuznimi športniki

Prvi kilometri Porsche taycan in velika električna zmogljivos­t

- Andrej Brglez

Pred Porschejev­im taycanom je več pomembnih nalog, a dve vsekakor izstopata. Prva je emocionaln­a in že zato šteje največ, ubraniti mora nemško avtomobili­stično čast in tudi v svetu prestižnih električni­h avtomobilo­v postaviti stvari na pravo mesto. Druga je poslovne narave, vendar se naslanja na prvo. Taycan mora namreč na trgu ukrasti kupce drugim prestižnim znamkam. To že uspešno počne. Kako dobro pa so domačo nalogo opravili inženirji in tovarniški testni vozniki, smo šli preverit na take vrste asfalt, ki ne prizanese niti enemu vijaku na karoseriji.

Tesla je vrgel rokavico, potem še nekaj drugih bolj ali manj zagonskih podjetji, a vse skupaj na začetku velikih avtomobils­kih igralcev ni kaj prida streslo. Potem pa so se po nemški soseščini začele širiti govorice, da se z elektrifik­acijo v mislih prebujajo tudi tradiciona­lni tekmeci. In tako se je zdelo, da se lahko dobri stari bencinski inženirji zanesejo samo še na Italijane, ki za zdaj še neomajno pravijo, da če ne ropota, ni drame, in če ni drame, ni pravi avto. Z zornega kota Porscheja je bilo torej treba stvari postaviti na pravo mesto in letvico dvigniti višje. S poslovnega vidika ni posebnih ugank, avto se bo dobro prodajal. Oziroma se že. Porsche ima močno bazo zvestih kupcev, ki taycana že pridno dodajajo v svoj vozni park, še bolj pomembno pa je, da je nekoliko več kot polovica prvih kupcev taycana novincev v svetu porschejev.

Visoka napetost

Tehnično gledano so energetsko podstat naslonili na 800-voltno arhitektur­o, saj ta omogoča večjo zmogljivos­t, skrajša čas polnjenja in zmanjša težo in prostor za namestitev kablov. Kot vselej je masa tudi tokrat pomembna in ob 630 kg težkem tehnično vrhunsko dovršenem baterijske­m sklopu vsak gram manj v nadaljevan­ju pomeni boljšo lego, pospeške in večji domet z enim polnjenjem. Zgolj dva podatka, skupna teža 2293 kg in 2,8 sekunde z mesta do stotice, nazorno pokažeta, v kakšen svet vstopamo.

Pri taycanu bi lahko na dolgo in široko govorili še o marsičem, od imena, ki ima turške korenine, do polnjenja, pri katerem ne potrebujem­o ne kartice ne telefona, saj se avto in polnilna postaja tudi samodejno seznanita, ampak tokrat smo se odločili ugotoviti le eno: ali se taycan pelje kot pravi porsche. Če kupci tesle morda ne vedo natančno, kaj naj v vozniškem pogledu pričakujej­o, pa je pri taycanu povsem drugače. Je bolj 911 ali bolj panamera? Je morda zaradi velike mase baterijske­ga sklopa na sredini po voznih karakteris­tikah bolj sorodnik avtomobilo­v s sredinsko postavljen­im motorjem?

Na slovitem Hockenheim­u Odgovore na ta vprašanja bi težko dobili na cesti, zato smo taycana preizkusil­i na zelo zahtevnem nemškem dirkališču Hockenheim­ring. Ravnine s ciljno hitrostjo 200 km/h, silovito zaviranje v seriji bolj ali manj zavitih ovinkov v kombinacij­i z vzponi in spusti so prvovrstna mučilna naprava, v kateri vsak avto prej ali slej izda, kaj je njegova šibka točka. Pričakoval sem jo v veliki masi, morda v težnji po prezgodnje­m prekrmarje­nju ali v premalo mehanski komunikaci­ji volanskega mehanizma. Nič od tega. Pri močnih električni­h avtomobili­h je namreč posebno poglavje namenjeno temu, kako so sprogramir­ali distribuci­jo velikanske moči na kolesa, saj prav v tem leži veliko odgovorov, kako se bo avto peljal takrat, ko bomo od njega zahtevali največ. Med prednjim in zadnjim pogonskim sklopom namreč ni mehanskega dela, kar zabriše dobro znane analogne občutke prenosa, ki lahko vozniku med vožnjo skozi ovinke natančno narekujejo ritem dodajanja in odvzemanja plina. Dobrodošli v velikem novem svetu digitalnih prenosov moči.

Porsche trenutno ponuja tri različice taycana, 4S, turbo in turbo S. Razlik je več, a nemara ključne so v moči. 4S ima 390 kW (530 KM), turbo 500 kW (680 KM) in turbo S 560 kW (761 KM). In kaj ugotovimo? Če imate vsaj dobrih 160 tisoč evrov, raje zaokrožimo na 200 tisoč, ki jih lahko namenite za svoj naslednji avto, potem taycana priporočam. Še najmanj zato, ker je električen. Ampak zato, ker je izjemen športno-luksuzen avto, ki zaradi kombinacij­e vrhunske mehanike ter osupljive hitrosti in sposobnost­i računalniš­ke pameti, ki bedi nad prenosom epsko velike zaloge moči na kolesa, ponuja v ovinkih izredne gurmanske užitke. Upal bi si reči, celo boljše od panamere turbo in drugačno športne, bolj »poslovno družinske« kot 911. Če za naslednji avto ne nameravate odšteti toliko, hkrati pa uživate v dinamični vožnji, naj dodam, da je oktansko glasnost mogoče doživeti tudi za manj denarja. O tem, da je svet danes tako in tako prehrupen in da je privilegij uživati v tišini, pa kdaj drugič.

 ?? Foto Porsche ?? Taycan je električni športnik slovite nemške znamke Porsche, pripravlje­n v različnih izvedbah moči, in seveda ni poceni.
Foto Porsche Taycan je električni športnik slovite nemške znamke Porsche, pripravlje­n v različnih izvedbah moči, in seveda ni poceni.
 ?? Foto Andrej Brglez ?? Notranjost v slogu znamke, a tudi novega pogona.
Foto Andrej Brglez Notranjost v slogu znamke, a tudi novega pogona.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia