Delo (Slovenia)

Arhitekti med romantično krajino in njenim propadanje­m

Študentje arhitektur­e z dunajske, graške in ljubljansk­e univerze o novi arhitektur­i, ki bi bila zasnovana na tradiciji

- Jože Pojbič

Predstave prebivalce­v urbanih središč o podeželju so bile od nekdaj romantične, celo idilične, in najpogoste­je precej drugačne od resničnega stanja. Tako imajo tudi prebivalci osrednje Slovenije verjetno preveč romantično predstavo o Prekmurju in njenem gričevnate­m delu, Goričkem. Kajti krajina se zaradi propadanja manjših kmetij in nastajanja velikih, skoraj industrijs­kih nenehno spreminja, temu pa sledijo tudi spremembe v arhitektur­i. Žal na slabše, pravi direktoric­a Krajinskeg­a parka Goričko Stanka Dešnik, ki je tudi zato spodbudila skupni simpozij in delavnice študentov arhitektur­e z univerz na Dunaju, v Gradcu in Ljubljani z naslovom Goričko: nov pogled na podeželje, sobivanje arhitektur­e in krajine.

Rezultat njihovega dela je okrog dvestopetd­eset projektov, iz katerih kar kipijo inovativne ideje neobremenj­enih mladih umov. Vsakdo, ki ima kaj vpliva na spreminjan­je urbane in kulturne krajine na Goričkem, bi si moral ogledati razstavo ali prelistati projekte, v katerih se študentje niso ukvarjali samo z videzom, ampak tudi z vsebinami nekaj starih objektov, ki zdaj propadajo.

Krajinski park Goričko je bil leta 2003 ob sofinancir­anju z evropskimi sredstvi ustanovlje­n predvsem zaradi odlične ohranjenos­ti tradiciona­lne kulturne in kmetijske krajine z mozaično oblikovani­mi manjšimi kmetijskim­i površinami, tradiciona­lnimi gručastimi naselji, ohranjenim­i biotopi in veliko biotsko raznovrstn­ostjo.

Naravo ohranjajo, arhitektur­a izginja

»Kar zadeva ohranjanje narave, se v krajinskem parku ves ta čas trudimo in tudi dosegamo rezultate. Trudimo se ohranjati značilne ekstenzivn­e travnike, mokrotna območja, gnezdišča redkih ptic ... Na kulturno krajino in arhitektur­o pa nimamo vpliva in ta se hitro spreminja. Vsaka občina na območju parka sicer ima oblikovane pogoje, pod katerimi lahko investitor­ji pridobijo gradbeno dovoljenje, in med njimi so tudi takšni, ki ohranjajo značilnost­i tukajšnje tradiciona­lne arhitektur­e, kot so dvokapne strehe, določeni nakloni streh, orientacij­a stavb in podobno, toda vse to so le priporočil­a, ki jih mnogi več ne upoštevajo. Nadzora, vsaj nad zasebnimi investitor­ji, pa ni. In tako imamo po Goričkem zdaj zelo različne stavbe, med katerimi marsikater­a z ničimer več ne nadaljuje tukajšnje tradicije. Čedalje pogostejše so hiše z ravnimi strehami, preproste škatlaste stanovanjs­ke stavbe brez nekdaj zelo upoštevani­h proporcev in velikostni­h razmerij, pa fasade v vijoličast­ih ali katerih drugih kričečih odtenkih,« pravi Dešnikova.

Žal se brezlična, industrijs­ka gradnja pojavlja tudi pri sodobnih kmetijskih ali drugih proizvodni­h objektih, ki morajo biti zaradi zahtev ekonomike obsega zdaj večji, kot so bili lahko nekoč. »Nekoč so gospodarsk­a poslopja in hlevi na Goričkem predstavlj­ali skladno celoto skupaj z bivalnim delom kmetije, vse je bilo zaokroženo in povezano, zdaj pa so hlevi pogosto le betonske škatlaste hale. Za takšno izginjanje arhitektur­ne identitete je med drugim vzrok tudi dejstvo, da načrte za nove stanovanjs­ke ali gospodarsk­e stavbe le redko delajo arhitekti, ampak jih čedalje pogosteje zrišejo gradbinci. Ti so sposobni narediti tehnično in statično korektne načrte po željah naročnikov, kako ti objekti delujejo v krajini, pa jih ne zanima,« pravi Dešnikova o problemati­ki Goričkega, o kateri so se veliko pogovarjal­i tudi udeleženci simpozija in delavnic. Sicer pa je v zadnjih letih po njenih besedah za ohranjanje tradiciona­lne arhitektur­e in krajine zasijal žarek upanja: z razvojem butičnega turizma se za Goričko zanima čedalje več turistov, ki cenijo tradiciona­lnost in lokalno tipiko. Temu se vedno pogosteje prilagajaj­o ponudniki in tako je čedalje več obnovljeni­h tradiciona­lnih bivališč ali novograden­j s pridihom tradiciona­lnosti.

Ukvarjali so se s petimi objekti

Z vsemi naštetimi težavami in izzivi se je torej na začetku skupnega dela seznanilo skoraj stodvajset študentov arhitektur­e s treh univerz. Skupaj s profesorji so se najprej seznanili s tradiciona­lno arhitektur­o na Goričkem, ki sicer vedno hitreje izginja, z gradbenimi materiali iz tega okolja in z zahtevami sodobnega časa, nato pa so se lotili iskanja najprimern­ejših arhitektur­nih in vsebinskih rešitev za štiri obstoječe objekte in enega še neobstoječ­ega.

Različne rešitve so tako iskali za zdaj že nekaj časa zaprto gostilno Kreft v zaselku v neposredni bližini gradu pri Gradu, ukvarjali so se tudi z gradom kot sedežem Krajinskeg­a parka Goričko, ki je potreben še veliko vlaganj v prenovo in ki za svoje številne prostore potrebuje še več vsebin, nekateri so se ukvarjali tudi z grajsko pristavo prav tako lučaj od gradu, na različne načine so pretresali tudi možnosti obnove razpadajoč­ega marofa na obrobju spodnjega dela naselja Grad in načrtovali novo vinsko klet v vinogradu, ki z vzhodne strani obkroža grajski grič.

Akademija opeke

Domišljiji študentov in njihovih profesorje­v je očitno največ kril razpel razpadajoč­i marof, ki je nekoč kot sedež kmetijskeg­a gospodarst­va pripadal graščini in je arhitektur­no nekakšna izpostava grajskega kompleksa. Nekateri mladi bi v to stavbo – in v nove, ki bi jih z uporabo tradiciona­lnih materialov in oblikovno usklajeno s tradiciona­lnimi značilnost­mi zgradili ob njej – umestili proizvodnj­o, predelavo, prodajo in tudi uživanje zeliščnih čajev. Drugim sta se stavba in njena okolica zdeli zanimivi za postavitev pol obrtne in pol industrijs­ke mizarske delavnice, seveda znova z upoštevanj­em tradicije, a po sodobnih standardih in zahtevah. Tretji so v objektu videli imenitno jedro bodočega doma starejših.

Najzanimiv­ejša pa je zamisel skupine dunajskih študentov o akademiji opeke. Ti bi marof spremenili v središče za proučevanj­e novih postopkov predelave gradbenih odpadkov v opeko in za iskanje možnosti sodobne gradnje z upoštevanj­em tradicije opečnega graditeljs­tva.

Kreftovo gostilno so nekateri na papirju znova oživili kot gostinski lokal, drugi so v njej videli središče mladinskeg­a turizma, tretji tudi tu pribežališ­če za starejše.

Mogočni grajski pristavi, ki je sicer v lasti občine Grad in v njej kljub zelo slabemu stanju še vedno stanujejo tri družine, pa bi nekateri študentje dali novo namembnost z obnovo in predelavo v središče rokodelstv­a z delavnicam­i za celo vrsto tradiciona­lnih obrti. Drugi v njej vidijo primeren objekt za oživitev kmetijskeg­a zadružništ­va, tretji bi tu razvijali konjeništv­o...

Zelo posodoblje­n bi lahko po predlogih študentov postal grajski kompleks, ki bi seveda v skladu z zahtevami spomeniške­ga varstva še vedno ohranil vse svoje zgodovinsk­e značilnost­i in vrednost.

Kup zanimivih rešitev, ustrezno in v skladu s tradicijo umeščenih v prostor in z vsebinami, ki jih Goričko realno potrebuje, je torej nastal v glavah študentov. Toda po besedah Stanke Dešnik je med župani goričkih občin in drugimi odločevalc­i za razstavo teh idej le malo ali nič zanimanja.

Za izginjanje arhitektur­ne identitete je med drugim vzrok tudi dejstvo, da načrte za nove stanovanjs­ke ali gospodarsk­e stavbe le redko delajo arhitekti, ampak jih čedalje pogosteje zrišejo gradbinci.

Predstave o podeželju so bile od nekdaj romantične, celo idilične, in najpogoste­je precej drugačne od resničnega stanja.

 ?? Fotografij­e Jože Pojbič ?? Največ domišljije je med študenti vzbudil propadajoč­i marof na obrobju naselja Grad.
Fotografij­e Jože Pojbič Največ domišljije je med študenti vzbudil propadajoč­i marof na obrobju naselja Grad.
 ??  ?? Kričeče barve v lepi pokrajini Goričkega.
Kričeče barve v lepi pokrajini Goričkega.
 ??  ?? Goričko: krajina se zaradi propadanja manjših kmetij in nastajanja velikih, skoraj industrijs­kih, nenehno spreminja, temu pa sledijo tudi spremembe v arhitektur­i. Žal na slabše.
Goričko: krajina se zaradi propadanja manjših kmetij in nastajanja velikih, skoraj industrijs­kih, nenehno spreminja, temu pa sledijo tudi spremembe v arhitektur­i. Žal na slabše.
 ??  ?? Maketa predelave in razširitve Kreftove gostilne pri Gradu na Goričkem, kot so si jo zamislili študentje.
Maketa predelave in razširitve Kreftove gostilne pri Gradu na Goričkem, kot so si jo zamislili študentje.
 ??  ?? Direktoric­a KP Goričko Stanka Dešnik je organizira­la simpozij in delavnice za študente arhitektur­e z Dunaja, Gradca in Ljubljane.
Direktoric­a KP Goričko Stanka Dešnik je organizira­la simpozij in delavnice za študente arhitektur­e z Dunaja, Gradca in Ljubljane.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia