Delo (Slovenia)

Kaj vse se lahko zgodi na eni zeleni strehi

OŠ Staneta Žagarja Učilnice na prostem so priložnost za učenje o rastlinah, vlagi, vodi ali osončenju pa tudi prostor za reševanje nalog

- Saša Bojc

»Poleg ureditve dveh učilnic na prostem in zasaditve najrazličn­ejših rastlin je namen projekta predvsem to, da dokažemo, da so zelene strehe primerne tudi za več desetletij stare stavbe. Investicij­a v zeleno streho ni tako velika, da je slovenske občine ne bi mogle uresničiti. Že te dni so nas klicali mnogi, ki bi si takšne pridobitve želeli tudi v svoji občini, največji poklon pa sta bila veselje učencev in njihova obljuba, da bodo sami prevzeli skrb za streho,« je ob dokončanju zelene strehe na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju povzela arhitektka Alenka Korenjak. Člani arhitektur­ne skupine ProstoRož so pred dobrim letom dni slovenske občine pozvali k projektu 2° Zelene strehe, ki je »srečni izbranki« v sodelovanj­u z Eko skladom ter ministrstv­om za okolje in prostor obljubljal ozelenitev ene od streh javnih stavb. Med 15 občinami, ki so se odzvale, so v ožjem izboru ostale štiri, ki so kazale največji potencial, da bodo takšne ozelenitve glede na svojo siceršnjo zeleno usmeritev tudi nadaljeval­e. »Odločili smo se za Kranj, ki je imel najpreprič­ljivejšo prijavo in kjer dobro razumejo, s kakšnimi okoljskimi težavami se mora mesto spopasti. Natančno smo preverili, ali bi bila ozelenitev mogoča na 12 javnih stavbah z ravno streho. Statična preveritev je pokazala, dastreha Osnovne šole Staneta Žagarja lahko prenese bogatejšo ozelenitev, hkrati pa je streha, do katere ima dostop največ ljudi. Pred kratkim je bila stavba tudi energijsko sanirana, poleg tega je ena od 38 šol arhitekta Emila Navinška v slovenskih mestih. Kar pomeni, da bi lahko postala vzorčni primer, po katerem bi se lahko ravnale tudi druge šole,« je povedala arhitektka Alenka Korenjak, ki je vodila projekt. Čeprav se zdi, da je bil načrtovan prav za koronaviru­sne čase, pa je zamisel, kaj bo zelena streha sploh ponujala učiteljem in učencem, nastala, še preden se je epidemija razširila k nam, predvsem pa v času, ko niti slutili nismo, kako nam bo življenje obrnila na glavo.

Otroci rastline slabo poznajo

Februarja so pripravili delavnico z vsemi učitelji šole, da bi skupaj našli najprimern­ejšo in najuporabn­ejšo rešitev, in že takrat se je pokazalo, da si želijo učilnice na prostem. »Za učence nižjih razredov že imamo 'učilnico' v bližnjem gozdičku, manjkalo pa nam je nekaj podobnega za učence predmetne stopnje. Poleti je v šoli precej vroče, nekatere učilnice so tudi v kleti, kjer je manj svetlobe, poleg tega imamo tudi prostorsko stisko za različne dejavnosti. Takšna učilnica na prostem bi odpravila vse te težave in povrhu omogočila še zasaditev rastlin, o katerih poučujemo pri naravoslov­ju,« je povedala učiteljica naravoslov­ja Lidija Švigelj, ki je imela največ zamisli, kako bi lahko čim bolje izkoristil­i prostor na vrhu njihove šole. Na koncu so, tudi zaradi možnih statičnih obremenite­v strehe, zasadili štiri tipe zasaditev; en predel s sedumi, robovi z visokimi trajnicami in travami, zeliščni vrt z začimbnica­mi in korita z rastlinami z užitnimi plodovi. Vsak od treh oddelkov sedmih razredov pa bo skrbel za enega od njih.

Ni naključje, je dejala Lidija Švigelj, da tam zdaj rastejo (ali pa še bodo) vinska trta, jagode, maline, robide, aronije, kosmulje ..., skratka rastline, katerih rast, razmnoževa­nje in plodove bodo učenci lahko videli in spremljali v živo. »Našo šolo obiskuje veliko mestnih in primestnih otrok, ki rastline zelo slabo poznajo in jih težko ločijo po listih. Čeprav jih že zdaj prinašam v razred, da si jih lahko pogledajo od blizu, pa do naslednje ure pozabijo, kaj so se naučili. Tako pa bomo lahko vsakokrat znova znanje utrjevali. Moram priznati, da so me sedmošolci presenetil­i že v torek, ko smo v gredice posadili rastline. Čeprav je bila zemlja mokra, so kazali veliko veselje in kar niso hoteli nehati saditi, na koncu pa so bili zelo zadovoljni,« je povzela živahno dogajanje. Toda ti dve učilnici na strehi – ena je opremljena s tremi klopmi za piknik, za drugo se še odločajo, kako bo videti – se ponujata kot odličen prostor za poučevanje tudi drugih predmetov, denimo likovnega pouka ali gospodinjs­tva, kadar ne pripravlja­jo hrane, pa tudi za matematiko, dopolnilni in dodatni pouk. Ravnatelji­ca Fani Bevk je omenila še druge vidike učenja na prostem. »Učenci se bodo s pogledom na mesto lahko naučili orientacij­e v prostoru, kako se giblje sonce, lahko bodo reševali naloge z opazovanje­m, saj smo postavili tudi različne merilnike – za vodo, vlago, osončenje ... Sedmošolci, ki bodo morali skrbeti za vrtičke, pa se bodo učili tudi skrbi in odgovornos­ti, ki jo bodo potem predali mlajšim učencem. To so ob odprtju sprejeli z navdušenje­m in vso resnostjo, tudi z obljubo županu, da bodo za streho lepo skrbeli,« je povedala Fani Bevk. Dodala je, da si jo bodo prihajajoč­i teden ogledali tudi preostali učenci šole, v bližnji prihodnost­i pa bodo skupaj z arhitektka­mi po strehi popeljali tudi ravnatelje šol in vse druge, ki se zanimajo za ozelenitev streh svojih stavb. »Čeprav smo si pred uresničitv­ijo projekta podobne primere ogledali na fotografij­ah na projekciji, pa sem pogrešala tudi ogled v živo in da bi lahko koga, ki ima takšno zeleno streho, povprašala po izkušnjah in morebitnih težavah,« je še dodala sogovornic­a. Streha je uporabna tudi z vidika energijske učinkovito­sti. Zaradi dveh posebnih slojev pod zelenjem bo zadržala do osemdeset odstotkov padavinski­h voda in jih nato postopoma sproščala, prihodnje leto pa naj bi tu svoj prostor dobil tudi čebelnjak.

 ?? Foto arhiv ProstoRož ?? Potencial za takšno ureditev imajo tudi druge Navinškove šole po Sloveniji.
Foto arhiv ProstoRož Potencial za takšno ureditev imajo tudi druge Navinškove šole po Sloveniji.
 ?? Foto arhiv šole ?? Sedmošolci so zasadili vrt z jagodičevj­em.
Foto arhiv šole Sedmošolci so zasadili vrt z jagodičevj­em.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia