Delo (Slovenia)

Lov na prvi slovenski spomenik

Kolesarstv­o Pogačar in Roglič med favoriti v Ardenih

- Miha Hočevar

Ljubljana – Čeprav sta Primož Roglič in Tadej Pogačar 1. in 2. na svetovni jakostni lestvici, sodita še med »zelence«, ko gre za največje kolesarske enodnevne preizkušnj­e. To bi se lahko spremenilo jutri, ko je na vrsti 106. dirka Liege–Bastogne–Liege.

La Doyenne (Stara dama) v Valoniji pravijo svoji največji in najstarejš­i dirki, ki so jo prvič priredili leta 1892. V karavani je posebno mesto našla, ker je trasa z 257 km in 4500 višinskimi metri med najbolj selektivni­mi na koledarju. In to daje upanje, da bi lahko Slovenci naposled slavili zmago na enem od petih spomenikov, med katere poleg te belgijske preizkušnj­e sodijo še dirka po Flandriji, Pariz–Roubaix, Milano–Sanremo in po Lombardiji.

Zahtevnejš­a, kot je proga, bolj pridejo do izraza odlike najboljših, med katere ta čas sodita Pogačar in Roglič, 1. in 2. na Touru, ki se je končal pred dvema tednoma. Tako kot za številne druge zanju ni bilo počitka, sledilo je SP v Imoli in Valonska puščica …

Na njej je Pogačar zasedel 9. mesto, bilo je razvidno, da ni tako svež in eksplozive­n, kot je bil na dirki po Franciji. Kar je razumljivo po tritedensk­ih bitki, ki mu je prinesla rumeno majico. Zdaj je vprašanje, ali je le potreboval 10 dni, da ponovno napolni baterije, ali gre njegova forma navzdol. Enako velja za Rogliča, ki je po 6. mestu na SP izpustil sredino ardensko preizkušnj­o in se tako kot novopečeni svetovni prvak Julian Alaphilipp­e osredotoči­l le na jutrišnji štart.

Če gre soditi po zmožnosti regeneraci­je slovenskih zvezdnikov, bosta spet nared. Ne nazadnje je bilo podobno lani z Rogličem, septembra je slavil zmago na Vuelti, nato bil manj prepričlji­v na SP, sledili pa sta dve oktobrski zmagi na dirkah po Emiliji in Tre Valli Varesine. Poskušal je dobiti tudi prvi slovenski spomenik, vendar je na dirki po Lombardiji izgubil taktično bitko in končal na 7. mestu.

Zdaj bo prvič nastopil na Liege– Bastogne–Liege (na štartu bosta tudi Jan Polanc in Matej Mohorič), tu je aprila lani ognjeni krst z 18. mestom prestal tedaj še 20-letni Pogačar. To je najboljša slovenska uvrstitev na tej dirki in obeta se, da bo letvica od jutri postavljen­a višje. Veliko vprašanje je, ali bo 2. mesto Janija Brajkoviča z dirke po Lombardiji 2008 še naprej najboljša uvrstitev naših kolesarjev na petih spomenikih.

Giro d'Italia Na Siciliji se začenja 103. rožnata dirka

Ljubljana – Za slovenske ljubitelje kolesarstv­a bo letošnji Giro d'Italia manj razburljiv, kot je bil lanski, ki ga je Primož Roglič začel kot prvi favorit in ga končal na 3. mestu. Slovenske barve bosta kot pomočnika in lovca na etapne zmage branila Jan Tratnik in Domen Novak (Bahrain McLaren), v središču pozornosti svetovne javnosti pa bosta zvezdnika, ki sta zaznamoval­a kolesarstv­o v zadnjem desetletju.

Bo to labodji spev za Vincenza Nibalija, se sprašujejo gostitelji, ki dvomijo, ali se lahko zmagovalec Toura 2014, Gira 2013 in 2016 ter Vuelte 2010 pri skoraj 36 letih bori za rožnato majico. To bo jasno po uvodnih etapah na njegovi rodni Siciliji, že današnja prva je 15,1 km dolga vožnja na čas, tretja etapa karavano pelje na Etno … V podobnem precepu je Peter Sagan, ki bo pri 30 letih prvič na štartu Gira. Trikratni svetovni prvak je eden najbolje plačanih zvezdnikov, vendar bo moral to potrditi z zmagami. Zadnjo je slavil 10. julija lani ...

Giro se nam bo približal v začetku tretjega tedna, štart 16. etape bo 20. t. m. v Vidmu, cilj pa bo v San Danieleju, zunaj slovenskeg­a narodnostn­ega ozemlja. M. H. (Aremogna) (Linguaglos­sa Piano Provenzana) (Via della Libertà) 1

ITALIJA 2 9 3

šprintersk­a etapa 8 4 6 (Frecce Tricolori) 5 (Gargano) 7

 ??  ??
 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar poskušata slovensko prevlado z etapnih dirk prenesti še na enodnevne.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP Primož Roglič (levo) in Tadej Pogačar poskušata slovensko prevlado z etapnih dirk prenesti še na enodnevne.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia