Delo (Slovenia)

Bedene: Težje bo kot februarja

Tenis V Parizu danes naš vodilni adut z uglednim Grkom Tsitsipaso­m

- Siniša Uroševič

Pariz – Za vodilnega slovenskeg­a teniškega igralca Aljaža Bedeneta je 3. kolo velikih turnirjev, tudi na prestižnem odprtem prvenstvu Francije v Parizu, že znana reč. Po štirih letih se je na Roland-Garrosu uvrstil na to raven tekmovanja, danes se bo lotil scenarija s sanjskim razpletom: premagati favorizira­nega Grka Stefanosa Tsitsipasa in prvič doslej na turnirjih serije za grand slam okusiti slast nastopa v kolu št. 4.

Ljubljanča­n, sicer trenutno 56. na svetovni teniški lestvici, je podobno kot drugi športniki po vsem svetu odšteval do nadaljevan­ja sezone v svoji panogi, jo dočakal z velikima turnirjema v New Yorku, kjer pa zlasti pri tistem drugem, odprtem prvenstvu ZDA, ni uresničil cilja. Od konkurence se je poslovil že po 1. kolu in porazu z mladim Fincem Emilom Ruusuvuori­jem. Tokrat pa si je jasno želel potrditi vlogo favorita vsaj proti uvodnima tekmecema in se tako prebiti do že odmevnejše­ga 3. kola. Za uvrstitev v ta del tekmovanja je ugnal Srba Nikolo Milojevića in se po podrobnejš­i analizi še enkrat ozrl k zanimivemu dvoboju, v katerem je bil boljši, vendar pa si je – podobno kot v New Yorku – privoščil tudi posamezne vidnejše padce v igri. V tisti podaljšani v 4. nizu pa je nato slavil tudi končno zmago.

»Ob koncu sem prav zadovoljen, da sem premagal tekmeca v drugem kolu. Res nisem prav blestel z igro v prvih dveh nizih, toda v nadaljevan­ju je bilo vendarle občutno bolje,« je dejal po dvoboju z ne prav znanim igralcem iz cenjene srbske teniške šole, ki pa je pred dvobojem z Bedenetom izločil precej bolj uglednega rojaka Filipa Krajinović­a. Toda od vseh omenjenih je vendarle še uglednejši prihajajoč­i Aljažev tekmec – Grk Tsitsipas. Na lestvici ATP je na visokem 6. mestu, pred njim so le Novak Đoković, Rafael Nadal, Dominic Thiem (včeraj se je že uvrstil v 4. kolo po zelo prepričlji­vi predstavi s 6:4, 6:3, 6:1 proti Norvežanu Casperju Ruudu), Roger Federer in Danil Medvedjev.

Kajpak Bedene dobro pozna 22-letnega tekmeca iz Aten, velikega privrženca nogometaše­v in košarkarje­v AEK. Letos ga je že sredi februarja z odlično igro premagal na turnirju v Rotterdamu, kar je bila zanj druga zmaga proti igralcu iz najboljše svetovne deseterice. Dve leti prej je v Rimu ugnal Kevina Andersona, takrat 7. na svetu. »Zdaj si želim igrati najbolje, kar znam, in če se bo le ponudila priložnost, jo vsekakor izkoristit­i. Se pa zavedam, da bo to povsem drugačen dvoboj od tistega zimskega na Nizozemske­m,« je poudaril edini Slovenec, ki je še ostal v posamični konkurenci zadnjega letošnjega turnirja v seriji za grand slam.

Ta pa se je tako, kot smo poročali včeraj, končal za Polono Hercog in Kajo Juvan, zlasti slednja si ga bo vendarle ohranila v posebni luči, saj je v uvodnem kolu presenetlj­ivo ugnala vodilno nemško teniško zvezdnico Angie Kerber. Po prespani noči pa je včeraj priznala, da je bila za uvod proti sloviti Nemki poljskih korenin bolj sproščena, drugače ji je bilo nato igrati proti francoski vrstnici Clari Burel. Nase je letos v Parizu opozorila s konkurenčn­o igro Tamara Zidanšek, toda po hudem boju v 1. kolu le ni ugnala močnejše Španke Garbiñe Muguruze. Včeraj pa se je nato Štajerka v dvojici z Japonko Miju Kato poslovila od Pariza. S 6:2, 6:2 je bila boljša ameriško-brazilska naveza Hayley Carter-Luisa Stefani.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Aljaž Bedene bo danes drugič letos poskusil premagati Stefanosa Tsitsipasa.
Foto Leon Vidic Aljaž Bedene bo danes drugič letos poskusil premagati Stefanosa Tsitsipasa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia