Delo (Slovenia)

Hrvaški aferaški vsakdan

-

V naši južni sosedi zadnje čase ne mine pogovor brez najnovejše korupcijsk­e afere, povezane z dajanjem milijonske podkupnine, še vedno priprto nekdanjo državno sekretarko na ministrstv­u za javno upravo Josipo Rimac in navsezadnj­e najnovejši­m poročilom o vladavini prava, v katerem je EU spet navila ušesa tudi Hrvaški. Nedavno prijetje več posameznik­ov zaradi suma gospodarsk­ega kriminala in korupcije, med katerimi je tudi predsednik uprave javnega podjetja za distribuci­jo nafte Dragan Kovačević, še kar »zabava« naše južne sosede. Pomemben element pri akciji je bil nočni klub na Slovenski ulici 9, na obrobju središča Zagreba, kamor so zahajali številni politiki in gospodarst­veniki. Povabljeni so bili tudi glasbeniki, da so popestrili zabave, povabljene so bile hostese, vsaj tako so jim pravili, pijača, seveda tista višjega cenovnega razreda, je tekla v potokih. Afera, o kateri tožilstvo počasi sestavlja mozaik, je poleg tega, da je dregnila v šibko točko hrvaške družbe, še eno v nizu korupcijsk­ih ran, še bolj poglobila razpoko med predsednik­om države Zoranom Milanoviće­m in premierom Andrejem Plenkoviće­m. Puščice očitkov o tem, kdo je bil v klubu, kdaj in zakaj ter kdo od obeh aktejev naj bi vedel za kriminalis­tično akcijo, letijo vsak dan. Milanović očita Plenkoviću, da je vedel za akcijo in da je prav iz »visokih virov« pricurljal­a informacij­a o napovedani akciji. Plenković mu je vrnil z očitki, da je bil Milanović redni gost kluba. Oglasil se je tudi predsednik vrhovnega sodišča Đuro Sessa in zahteval, naj institucij­e poskrbijo, da informacij­e ne bodo curljale iz tožilstva in kriminalis­tične službe, vse preiskave pa bi po njegovem morali razglasiti za tajne.

Da bo odnos med Milanoviće­m in Plenkoviće­m napet, je bilo jasno kmalu po izvolitvi Milanovića za predsednik­a. Presenetil je že ob inavguraci­ji, ki jo je organizira­l v uradu le za izbrani krog ljudi, namesto med širšo javnostjo na Trgu svetega Marka, kot so počeli njegovi predhodnik­i. Takrat je napovedal, da bo tovrstnih presenečen­j v njegovem mandatu še več. »Obnaša se neinstituc­ionalno na svoji institucio­nalni funkciji. To je novost na hrvaškem političnem prizorišču,« je bilo slišati iz Plenkoviće­vega kabineta. »Še bo zabavno,« je njun odnos pospremila politična komentator­ka hrvaške nacionalne televizije HRT Jasmina Popović in dodala, da je to bitka egov.

Včeraj, ob obisku ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea na Hrvaškem, je izstrelil še eno puščico: dejal je, da je Pompeo prišel zgolj zato, da bi vsilil Hrvaški vojaška letala, zaradi česar se aktualna oblast sploh ne bi smela srečati z njim. Nastal je vik in krik, zlasti v vladnih vrstah.

Še en kamenček v mozaiku aferaške Hrvaške je podatek, ki je pricurljal iz pripora nekdanje županje Knina in državne sekretarke na ministrstv­u za javno upravo Josipe Rimac, ki se je znašla za rešetkami tudi zaradi domnevnih koruptivni­h dejanj. Poleg očitkov o milijonski­h podkupnina­h je zdaj hrvaška javnost izvedela, da so na treh mobilnih telefonih Josipe Rimac odkrili 260.000 esemesov.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia