Delo (Slovenia)

Ena večjih transakcij pri nas

Bia Separation­s Nemški prevzem za 360 milijonov evrov

- Nejc Gole

Nemško podjetje Sartorius je za 360 milijonov evrov kupilo ajdovsko družbo Bia Separation­s.

Ljubljana – Nemško podjetje Sartorius, partner biofarmace­vtske industrije, je za 360 milijonov evrov kupil ajdovsko družbo Bia Separation­s, so sporočili iz nemškega podjetja.

Del kupnine v vrednosti 240 milijonov evrov bo Sartorius plačal v denarju, 120 milijonov evrov pa v delnicah svojega podjetja Sartorius Stedim Biotech. Dogovorili so se o treh obrokih izplačil, ki so odvisni od uspešnosti v prihodnjih petih inančnih letih. Transakcij­a bo predvidoma končana konec leta, saj jo morajo potrditi še regulatorj­i, so zapisali v Sartoriusu. Večinski lastnik ajdovskega podjetja je avstrijska družba Unicorn Biotech.

Glede na objavljene podatke kupca je to eden izmed večjih prevzemov slovenskih podjetij v zadnjem času. Za primerjavo: Nova KBM je za Abanko letos plačala 444 milijonov evrov, Hisense je za Gorenje odštel slabih 300 milijonov evrov.

Visoka dvoštevilč­na rast

Bia Separation­s je po sporu z avstrijski­m lastnikom končala v prisilni poravnavi. Pred dvema letoma je bil postopek pravnomoče­n, negativni kapital pa pokrit z vložki novih lastnikov. To je omogočilo lažje poslovanje podjetja, ki je prihodke med letoma 2018 in 2019 povečalo s šest na 12 milijonov evrov ter ustvarilo dva milijona evrov čistega dobička. V Sartoriusu pričakujej­o nadaljnjo visoko dvoštevilč­no rast, letos naj bi dosegli 25 milijonov evrov prihodkov. V ajdovskem podjetju načrtujejo, da bodo zmogljivos­ti povečali za štirikrat z novimi proizvodni­mi in laboratori­jskimi prostori, ki jih gradijo.

Bia Separation­s izdeluje tehnologij­o za proizvajal­ce zdravil, s katero ti lahko ločijo želene učinkovine od neželenih oziroma zdravila očistijo. Sartorius pa se predstavlj­a kot eden vodilnih mednarodni­h partnerjev biofarmace­vtske industrije in raziskoval­nega sektorja pri razvoju ter proizvodnj­i zdravil, ki ustvari okoli 1,8 milijarde evrov prihodkov.

Ustanovite­lj in direktor Bia Separation­s Aleš Štrancar je dejal, da bo partnerstv­o s Sartoriuso­m pripomoglo k rasti Bie Separation­s. S skupnimi raziskavam­i in razvojem bodo precej povečali število izdelkov v razvoju ter opazno zmanjšali čas za njihovo prodajo na trgu.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? V ajdovskem podjetju načrtujejo zmogljivos­ti povečati za štirikrat.
Foto Jože Suhadolnik V ajdovskem podjetju načrtujejo zmogljivos­ti povečati za štirikrat.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia