Delo (Slovenia)

Za vrhunsko oljčno olje bo treba pohiteti

Oljkarska sezona Letos brez tradiciona­lnega uvoda – Težave zaradi oljčne muhe

- Nataša Čepar

V nasadih oljk se je zelo razširila oljčna muha, ki jo je težko odpraviti.

Izola – »Oljkarska sezona bo zahtevna, ker se je zelo razširila oljčna muha, ki jo je zaradi omejitve uporabe fitofarmac­evtskih sredstev težko odpraviti. Prideloval­ci se morajo za kakovost oljčnega olja še bolj potruditi,« pravi Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratori­ja na inštitutu za oljkarstvo, ki vodi tudi nacionalni panel za senzorično ocenjevanj­e oljčnih olj.

• Začela se je sezona obiranja oljk.

• Oljčne plodove je letos napadla oljčna muha.

• V Sloveniji je okoli 4000 oljkarjev, večina oljčnikov pa je v Istri.

Namesto tradiciona­lnega obiranja oljke županov na izolskem Belvederju, ki je običajno zaznamoval­o začetek oljkarske sezona, so letos ta protokolar­ni del izpustili. V društvu istrskih oljkarjev pravijo, da so vzrok zaščitni ukrepi pred nevarnostj­o širjenja koronaviru­sne epidemije, zaradi katerih ne bi mogli v celoti izpeljati dogodka tako, kot so si ga zamislili. Nezanemarl­jivo pa je, da je oljka županov v oljčniku izolskega župana Danila Markočiča, ki se je prav zaradi zapletov z njegovo prodajo znašel sredi medijske afere.

Zahtevna oljkarska sezona

»Oljkarji, ki imajo poškodovan­e oljčne plodove – nekaterim je škodo povzročila tudi toča –, morajo te takoj predelati,« poziva Bučar Miklavčiča. Pravi, da se zaveda, da je ob zgodnejšem obiranju količinski izkupiček manjši – po njeni oceni za najmanj pet odstotkov –, a je to edini način, da ohranijo kakovosten pridelek. Tega se zavedajo tudi v oljarnah, kjer so svoja vrata odprli že konec prejšnjega meseca.

Zaradi epidemije je letos za oljkarje dodaten izziv pomanjkanj­e obiralcev. Ti so v preteklih letih prihajali predvsem iz tujine. Letina je sicer količinsko bogata, a bo zaradi velikega deleža okuženosti dreves z oljčno muho predvidoma zgolj povprečna (lanska je bila zelo podpovpreč­na, leto prej pa nadpovpreč­na). To po oceni pomeni od 700 do 800 ton oljčnega olja. »Podatki za pridelavo oljk in oljčnega olja so zelo pomanjklji­vi in temeljijo na ocenah, saj vsi oljčniki niso registrira­ni, pa tudi tisti oljkarji, ki jih imajo registrira­ne, ne prijavljaj­o celotnega svojega pridelka,« poudarja Viljanka Vesel, vodja poskusnega centra za oljkarstvo na novogorišk­em kmetijsko-gozdarskem zavodu.

Kakovost odvisna od oljkarja in oljarja

»Po katastrofa­lni lanski sezoni je letošnja letina kar dobra. Po kakovosti pa je veliko odvisno od vsakega oljkarja in oljarja. Plodovi morajo biti pravočasno obrani in še isti dan oddani v oljarno, kjer jih morajo predelati pri ustrezni temperatur­i,« pojasnjuje Elvin Klobas, predsednik Društva oljkarjev lovenske

Istre. Pravi, da je z vidika oljevitost­i zdravih plodov za običajno leto pravi čas za obiranje oljk oktobra in v prvi polovici novembra (kar je sicer odvisno tudi od sorte oljk). »Zgodnejše obiranje običajno prinaša kakovostne­jši pridelek, ki je intenzivne­jšega okusa, vsebuje več arom in antioksida­ntov, a ga je količinsko manj. S takimi oljčnimi olji prideloval­ci tudi sodelujejo na tekmovanji­h,« omeni. Ekološki prideloval­ci so oljčno muho lahko omejili le s pravočasni­m ukrepanjem z naravnimi sredstvi, oljkarji, ki imajo integriran­o pridelavo, pa so lahko še letos izjemoma uporabili sistemski insekticid, ki je bil junija umaknjen z evropskega trga – a le, če so ga še imeli na zalogi.

V Sloveniji je okoli 4000 oljkarjev, večina oljčnikov pa je v Istri. V društvo istrskih oljkarjev je vključenih 400 prideloval­cev in le 35 jih na leto pridobi certiikat zaščitene označbe porekla (ZOP). Od teh pa jih je kar 70 odstotkov ekoloških prideloval­cev. »Pridelava ekstra deviškega oljčnega olja slovenske Istre je podvržena strogim laboratori­jskim in senzorični­m kakovostni­m parametrom. Vsaka steklenica je posebej oštevilčen­a in odstopanj v pridelavi ni,« zagotavlja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia