Delo (Slovenia)

Plemenita namera, a ne domišljen način

Namera zagotavlja­nja dostojne starosti je vsekakor plemenita, a ni prav verjetno, da se ji bodo s predlogom, kakršen je, bolj približali, kaj šele dosegli.

- Barbara Hočevar o dolgotrajn­i oskrbi

Nujno je treba sistemsko urediti dolgotrajn­o oskrbo, je enotno stališče vseh, ki so v danes končani javni razpravi objavili svoje mnenje na najnovejši predlog zakona. Skupni imenovalec velike večine med njimi pa je, da bi bilo besedilo, v takšni obliki, kot je zdaj, poslano v nadaljnjo obravnavo. Poleg osnovne formalne opazke, da je materija nastajala brez sodelovanj­a socialnih partnerjev in ljudi, ki so »na terenu«, je zelo dolg seznam vsebinskih pripomb: od nejasnosti, ki odpirajo vrata različnim interpreta­cijam, do dvomov o napovedani splošni dostopnost­i.

Pojavljajo se ugibanja, kako nameravajo sedanje domove »predrugači­ti«, da bi bili skladni z novimi tipi, in bojazni glede razgradnje javne mreže ter številne druge, pogosto med seboj tudi nasprotujo­če si kritike. Brez odgovora so tudi tako bistveni stebri, kot je zagotavlja­nje kadra, ki ga že zdaj kronično primanjkuj­e – v letih 2018 in 2019 na več kot polovico razpisov za deficitarn­e poklice, kot sta bolničar negovalec in kuhar, domovi niso prejeli niti ene prijave. Če ne bo mehanizma, da bodo ti profili plačani skladno s tem, kako iskani so, ni pričakovat­i, da bo v prihodnost­i kaj več zanimanja zanje.

Vzpostavit­ev nove prispevne stopnje in dodatna obremenite­v dela sta najbrž res najprepros­tejša načina, kako pridobiti denar, vprašanje pa je, ali sta res najsolidar­nejša, predvsem pa, ali bi bila tudi vzdržna, saj sta po eni strani odvisna od gospodarsk­ih nihanj, po drugi pa se bo razmerje med zaposlenim­i in uporabniki oskrbe vztrajno prevešalo na stran zadnjih.

Hkrati sindikati in delodajalc­i opozarjajo na vzpostavlj­en standard dialoga, da reforma socialnega zavarovanj­a ni mogoča brez soglasja socialnih partnerjev. Sindikati sicer nimajo nič proti novi prispevni stopnji, a na tak način, da bi neto plača ostala ista in bi vse dajali delodajalc­i, ti pa pričakujej­o druge rešitve virov financiran­ja.

Namera zagotavlja­nja dostojne starosti, ki jo izražajo na ministrstv­u za zdravje, je vsekakor plemenita, a ni prav verjetno, da se ji bodo s predlogom, kakršen je, bolj približali, kaj šele dosegli.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia