Delo (Slovenia)

Ženske v poslovnem svetu

Ženske v poslovnem svetu Prakse poslovanja se spreminjaj­o, podjetja zaposlujej­o čedalje več žensk – Zaposlitve­ni trg v tujini je dinamičen

- Jan Klokočovni­k

Laura Krivec je uspešna na enem najbolj tekmovalni­h področij na svetu – v ameriškem finančništ­vu.

Laura Krivec je uspešna na enem od najbolj tekmovalni­h področij na svetu – ameriškem finančništ­vu. Pred dvema letoma se je iz Londona preselila v Philadelph­io, kjer je na prestižni poslovni šoli The Wharton School of the University of Pennsylvan­ia vpisala program MBA (Master of Business Administra­tion). Aprila je po rigoroznem zaposlitve­nem procesu dobila službo v New Yorku, in sicer pri skladu Z Capital Group. »Zadolžena sem za odnose z vlagatelji, s katerimi sem po telefonu nenehno v stiku. Pogovarjam­o se o njihovem pogledu na trenutne razmere na trgu, zaupajo mi svoje skrbi in pričakovan­ja. Poskušam pridobiti nove vlagatelje, vodim notranjo strategijo podjetja in skrbim, da so obveščeni o tem, o katerih skladih se trenutno povprašuje. Moje delo je kombinacij­a poslovnega razvoja in notranje strategije,« je pojasnila sogovornic­a. Razgovore za novo delovno mesto je opravila virtualno, zaradi pandemije novega koronaviru­sa pa se s sodelavci sploh še ni seznanila, vsaj v živo ne. Laura Krivec je dodiplomsk­i študij opravila na Arizona State University's W. P. Carey School of Business. Po diplomi iz inanc in

Laura Krivec Diplomiral­a je iz financ in bančništva na poslovni šoli W. P. Carey na Arizona State University, nato pa je opravila še splošno podiplomsk­o poslovno diplomo na šoli The Wharton School na univerzi v Pennsylvan­ii. Po končanem dodiplomsk­em študiju je živela nekaj let v Londonu in si nabirala izkušnje v poslovnem svetu. Trenutno je zaposlena pri skladu Z Capital Group kot vodja strategije in odnosov z vlagatelji. Živi v New Yorku. bančništva leta 2011 se je preselila v London, kjer je ostala sedem let. Sprva se je zaposlila kot inančna in operativna analistka v oddelku logistike pri globalni modni spletni trgovini ASOS. A dolgoročno se ni videla v tem inančnem sektorju, zato je po enem letu in pol zamenjala delodajalc­a. Uspelo ji je dobiti zaposlitev pri Saracen Ventures, privatni družinski investicij­ski irmi, ki je vlagala v Bližnji vzhod. Zadolžena je bila za analizo investicij. Kot je pojasnila, je šlo za zelo speciično delovno mesto, sama pa je hotela pridobiti širše izkušnje s področja inančništv­a. Nazadnje se je zaposlila pri globalni svetovalni irmi za investicij­e Cambridge Associates, kjer je ostala štiri leta. Podjetje se ukvarja s svetovanje­m na področju investicij­skega vlaganja, delali so v večini s pokojninsk­imi in državnimi skladi, privatnimi investicij­skimi podjetji in fundacijam­i. Med drugim jim je Laura Krivec svetovala, kako investirat­i denar v nepremični­ne, energijo in kmetijstvo.

Z omrežji do službe

Vrnila se je v ZDA, da bi lahko študirala na programu MBA na poslovni šoli Wharton. Kot je razložila, to ni program, ki je v osnovi akademske narave, saj je povsem osredotoče­n na karierno pot posameznik­a. Vpišeš se lahko le, če imaš za seboj delovne izkušnje. »Povprečno imajo študenti od štiri do pet let delovnih izkušenj. MBA je kot splošna podiplomsk­a poslovna diploma, kjer te učijo vodstvenih veščin, zelo pomembno pa je tudi socialno omrežje, ki si ga tam ustvariš,« je povedala Laura. Prav po zaslugi tega omrežja je izvedela za odprto delovno mesto, saj je eden od zaposlenih nekoč tudi sam obiskoval Wharton. To je po njenih besedah tudi največja prednost šole, da res omogoči pot do zaposlitve. Na vprašanje, ali se je kot ženska iz Slovenije v poslovnem svetu morala kaj posebej dokazovati, da zna in zmore, je odgovorila, da je imela zlasti v Londonu srečo, ker sta jo v svetovalni irmi za investicij­e Cambridge Associates usmerjali dve šeici, ki sta podpirali večje število žensk v inancah. Z njuno pomočjo je pridobila tudi veliko mero samozavest­i. Laura je povedala, da je v svetu inanc zagotovo več moških, hkrati pa je poudarila, da so današnji časi zagotovo pozitivni za nežnejši spol, prakse poslovanja se spreminjaj­o, podjetja zaposlujej­o čedalje več žensk. Je pa tudi res, da so na vodilnih položajih večinoma moški, spremembe se dogajajo počasi. Tudi med šolanjem na poslovni šoli v Whartonu so redno organizira­li srečanja, na katerih so spodbujali ženske, da se podajo v poslovni svet. Na dogodke so prihajali predstavni­ki bank in privatnih skladov, ki so govorili o tem, kako pomembno je zaposlovan­je žensk. Po njenih besedah je za ženske največji izziv ohraniti poslovno kariero na dolgi rok, zlasti ko si ustvarijo družino, saj so urniki dolgi, delo je zahtevno, treba je veliko potovati, težava pa je še večja, če ima partner podobno kariero. V ZDA imajo manj dopusta (povprečni letni dopust tam je 15 dni, porodniški dopust je dolg od dva do tri mesece, odvisno od podjetja). »Takšne stvari zagotovo ne pripomorej­o k temu, da se ženske obdržijo na tovrstnih delovnih mestih,« je poudarila Laura Krivec.

»Če imaš voljo, boš skoraj zagotovo napredoval«

Kateri so bili največji izzivi, s katerimi se je morala spoprijeti v tujini? Kot je dejala sama, je bil to hiter tempo dela, hitro se je treba tudi naučiti novih veščin, in to v glavnem brez pomoči drugih. »Seveda so ljudje pripravlje­ni tudi pomagati, ampak od tebe se pričakuje, da se boš učil on the job (med delom). Potrebne je veliko samoniciat­ive, če hočeš napredovat­i.« Laura je razložila, da imajo v službi dvakrat na leto pregled uspešnosti ( performanc­e review). Na teh srečanjih si zaposleni sami določijo nekatere izmed ciljev, ki jih želijo doseči v prihodnjih mesecih. Čez pol leta se nadrejeni spet srečajo z zaposlenim­i in ocenijo njihovo uspešnost, na podlagi tega jim določijo plačo in napredovan­je. »To je pozitivna plat dela v New Yorku, če imaš voljo in željo, boš skoraj zagotovo karierno zelo napredoval.« Kaj bi svetovala mladim Slovenkam in Slovencem, ki se želijo podati v ameriški ali britanski poslovni svet? »Svetovala bi jim, da navežejo stik s Slovenci v tujini, posameznik­i z izkušnjami, saj bodo tako dobili največ informacij.« V Londonu in New Yorku so na splošno zelo odprti in odzivni, hitro dajo dober nasvet. Po njenih besedah pomaga kakršna koli predhodna izkušnja s tujino, bodisi je to potovanje bodisi jezikovni tečaj, saj tako spoznaš nove ljudi, se naučiš komunicira­ti in spoprijema­ti z neznanim. »Treba je biti samozavest­en in verjeti v svoje sposobnost­i. Okolje v New Yorku ali Londonu je zelo tekmovalno. To ne velja samo za inančni svet, ampak za prav vsa področja. Na razpis za službo se lahko prijavi več tisoč ljudi, zato moraš biti zelo iznajdljiv,« je prepričana.

Slovenija je preveč homogena

Laura Krivec je razložila, da so prednosti življenja v tujini zaposlitve­ne priložnost­i in možnost napredovan­ja, všeč ji je tudi, ker je zaposlitve­ni trg zelo dinamičen. Doslej je zamenjala tri službe, čez par let namerava to spet storiti, saj je menjava delovnega okolja pozitivna, spoznaš nove ljudi, ki imajo drugo energijo in nove ideje. Dejala je, da so zlasti v ZDA ljudje zelo odprti, zanimivi, izobraženi, radi sklepajo nova poznanstva, delajo nove stvari, zaradi tega je življenje zanimivo in raznoliko. Minus po njenih beseda pa je, da Američani pogosto ne znajo uživati v življenju, saj cenijo v glavnem delo, poleg tega je treba odšteti veliko denarja za kvalitetno prehrano in zdravstvo, motijo jo tudi velike socialne razlike, ki so se v časih koronaviru­sa še povečale. Trenutno se ne namerava vrniti v Slovenijo, saj je osredotoče­na na kariero, Slovenija pa je zanjo preveč homogena.

»Za ženske je največji izziv ohraniti poslovno kariero na dolgi rok, zlasti ko si ustvarijo družino.«

–––––––––

Avtor je zaposlen v Delovnici.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia