Delo (Slovenia)

Prva zmaga z lepotno napako

Motokros Tim Gajser je osvojil VN Evrope in okrepil vodstvo

- Peter Zalokar

Tim Gajser je dobil VN Evrope in prednost pred Antoniem Cairolijem povečal s petih na 11 točk.

trener:

Mantova – Kdor čaka, dočaka. Svetovni prvak in vodilni motokrosis­t elitnega razreda MXGP Tim Gajser je na tretji dirki v Mantovi in šesti v Italiji le prišel do prve zmage v sezoni 2020. Dobil je VN Evrope in prednost pred Tonyjem Cairolijem povečal s petih točk na +11. Toda na koncu je imel nekaj grenkega priokusa, saj je glavnemu tekmecu z napako in s padcem v drugi vožnji podaril tri točke. Štiriindva­jsetletni Haložan iz Pečk dejstva, da na desetih dirkah ni okusil slasti zmage, ni obešal na velik boben in je izpostavlj­al pomen obrambe rdeče tablice, a po prvem skupnem uspehu mu je precej odleglo. »Srečen sem, škoda za tisto napakico, ki mi je vzela zmago tudi v drugi vožnji. Je bila pa dobra dirka, končno sem stopil na vrh zmagovalne­ga odra,« je povedal as Honde, ki se mu nasmiha tretji naslov najboljšeg­a med elito. Na veselje peščice slovenskih navijačev se je iz zvočnikov prvič zaslišala Zdravljica. To je najboljša popotnica za naslednjo dirko, ki bo v nedeljo v Španiji.

Prva vožnja je bila boljša od druge. Gajser se je po prvem ovinku znašel na 3. mestu za kraljem štarvrstni red konstrukto­rji tov Jorgejem Pradom in zmagovalce­m prejšnje dirke Romainom Febvrom. Na njegovo srečo sta se vodilna zapletla med seboj, Španec je obtičal, vanj pa se je zaletel Francoz. Gajser je švignil mimo, pred njim pa je bil nekonkuren­čni Dylan Walsh na lanskem modelu honde. Gajser je bil sprva zadržan, a ko so mu iz garaže sporočili, naj čim prej prehiti Britanca, je prvak upošteval nasvet in prevzel vodstvo, ki ga do konca kljub napadu Glenna Coldenhoff­a ni izpustil iz rok. Na roko mu je šlo tudi, da sta glavna konkurenta Cairoli in Jeremy Seewer zbrala manj točk od pričakovan­j.

Napaka preprečila popoln dan

»Na začetku sem imel nekaj dela z Walshem, ampak uspelo mi je priti mimo. Super vesel sem za zmago. V zadnjih petih krogih sem imel težave z bolečinami v rokah. Na srečo sem zmagal, upam, da bo tudi druga vožnja podobna,« je povedal Gajser, ki se mu je želja uresničila. Bolje je štartal le Prado, a kmalu ga je Slovenec prehitel in prevzel vodstvo. Vse je kazalo na popoln dan Tima243, toda tako lahko le ni šlo. Izgubil je zbranost in storil nepričakov­ano napako, padel z motorja, se sicer hitro pobral, a Cairoli je že šel mimo. Gajser ni na silo napadal italijansk­ega veterana. Ta je vozil dovolj pametno, da Gajserju ni pustil preveč blizu. Vseeno se je moral sprijaznit­i z izgubo šestih točk proti Gajserju, ki se je znašel v odličnem položaju za ubranitev naslova, potem ko je iz boja zaradi poškodbe odpadel na začetku sezone najboljši Jeffrey Herlings.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia