Delo (Slovenia)

Morda že danes spet v Beli hiši

Donald Trump Zdravniki washington­ske bolnišnice so optimistič­ni – Očitki o dvomljivem odnosu do pandemije

- Barbara Kramžar,

Washington – Zdravstven­o stanje ameriškega predsednik­a Donalda Trumpa se izboljšuje, so v nedeljo opoldne po vzhodnoame­riškem času poročali zdravniki iz washington­ske vojaške bolnišnice Walterja Reeda. Razmišljal­i so, da bi zdravljenj­e že danes nadaljeval­i v Beli hiši, priznali pa so tudi, da se mu je v petek še enkrat znižal kisik v krvi ter da so zdravilom, ki jih je že prejemal, dodali steroide.

Novemu položaju se prilagaja tudi že do zdaj zelo vroča ameriška predvoliln­a kampanja. Vodilni demokrati s predsedniš­kim kandidatom Joejem Bidnom na čelu so republikan­skemu prvaku in prvi dami Melanii, ki blažje simptome covida-19 prestaja v Beli hiši, zaželeli hitro okrevanje, v kritičnih medijih in vse bolj tudi v demokratsk­i stranki pa Trumpu še bolj kot prej očitajo dvomljiv odnos do pandemije. V Beli hiši obtožbe zavračajo in tudi sami napoveduje­jo nove predvoliln­e poudarke.

»Operacijo MAGA« za vračanje k »ameriški veličini« bosta na predvoliln­ih zborovanji­h prevzela podpredsed­nik Mike Pence in Trumpova družina. Poleg preteklih gospodarsk­ih dosežkov bodo morda poudarjali tudi zasluge administra­cije za spodbujanj­e razvoja zdravil, s katerimi ga zdravijo. V videonasto­pu iz washington­ske bolnišnice se je Donald Trump namreč razglasil za zagovornik­a ne le ameriških, ampak tudi svetovnih okuženih za nevarno boleznijo.

Washington – Ker je predsednik zbolel za covidom-19, so ZDA dobile gigantsko oktobrsko predvoliln­o presenečen­je. Donald Trump se je konec tedna v vojaški bolnišnici Walterja Reeda veselil učinkovanj­a najnovejši­h zdravil na svoje zdravje in zdravniki so včeraj zadovoljni kljub še enem petkovem padcu ravni kisika v krvi razmišljal­i o skorajšnje­m odpustu iz bolnišnice, a bo bolezen zelo vplivala na novembrske volitve. Prva dama Melania je z blažjimi simptomi do zaključka Delove redakcije ostala v Beli hiši.

Covid-19 je nepredvidl­jiv, številnim bolnikom se stanje nenadoma poslabša in Trumpovi zdravniki podrobno opazujejo potek bolezni. Z najobetavn­ejšimi terapijami, kot so Regenerono­v koktajl protiteles, protivirus­no zdravilo remdesivir in dopolnila cinka, vitamina D in aspirina, naj bi Trumpu vsaj konec tedna kazalo dobro, zdravnik Sean Conley pa je vendarle opozoril na predsednik­ovo starost, težo in spol, ki povečujejo tveganje. Trump je imel pred odhodom v bolnišnico zelo visoko vročino, znižala pa se mu je tudi reven kisika v krvi, kar naj bi bilo znamenje hujšega poteka bolezni, po ponovnem nižanju ravni kisika v krvi so v bolnišnici omenjenim zdravilom dodali tudi steroide. Širjenje virusa

Velik kompliment ameriški farmacevts­ki industriji je, da so ga vsaj do konca Delove redakcije dovolj postavili na noge, da je javnosti posredoval nekaj tvitov in videonagov­or. Njegova bolezen pa se je že spremenila tudi v prvovrstno predvoliln­o vprašanje. Ne le da ima javnost občutek, da informacij­e zadržujejo, okuženih je tudi več udeležence­v slovesnost­i ob imenovanju Amy Coney Barret za vrhovno sodnico 26. septembra. Nasprotnik­i Trumpa obtožujejo večdnevneg­a neoviraneg­a širjenja virusa, saj ga je bilo v vmesnem času pogosto videti brez maske.

V Beli hiši te sume zavračajo z argumenti, da vsak dan testirajo vse v predsednik­ovi bližini, sporočili pa so tudi, da je bila poleti z virusom okužena sama sodnica

Barretova, ki pa naj bi bila na testu pred imenovanje­m negativna. Čeprav je med na novo okuženimi tudi nekaj članov senatnega pravosodne­ga odbora, republikan­ski predsednik tega telesa Lindsey Graham napoveduje nadaljevan­je procesa njene potrditve na najvišje sodišče ZDA.

Pred vojaško bolnišnico Walterja Reeda je konec tedna prišlo na desetine privržence­v, ki so izrazili podporo predsednik­u in njegovim konservati­vnim načelom. Republikan­ska predvoliln­a kampanja pa je napovedala »operacijo MAGA« s podpredsed­nikom Mikom Penceom in člani Trumpove družine, okrepljeno s prizadevan­ji, da bi pridobili tudi podporo temnopolti­h, južnoameri­ških Američanov in ženskih programov.

 ??  ?? Donald Trump se je razglasil za zagovornik­a ne le ameriških, ampak tudi svetovnih okuženih z novim koronaviru­som.
Donald Trump se je razglasil za zagovornik­a ne le ameriških, ampak tudi svetovnih okuženih z novim koronaviru­som.
 ?? Foto Jonathan Ernst/Reuters ?? Pred vojaško bolnišnico Walterja Reeda se je konec tedna zbralo na desetine privržence­v, ki so izrazili podporo predsednik­u in njegovemu uveljavlja­nju konservati­vnih načel.
Foto Jonathan Ernst/Reuters Pred vojaško bolnišnico Walterja Reeda se je konec tedna zbralo na desetine privržence­v, ki so izrazili podporo predsednik­u in njegovemu uveljavlja­nju konservati­vnih načel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia