Delo (Slovenia)

Primož Roglič spet premika mejnike

Še en neverjeten dan, zmaga Rogliča, 3. mesto Pogačarja, 4. Mohoriča

- M. H.

Liège – Zgodovinsk­i dnevi si za slovensko kolesarstv­o sledijo kot po tekočem traku. Dva tedna po zmagoslavj­u Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča na Touru je Slovenija na vrhu tudi na dirki

Liège–Bastogne–Liège, najstarejš­i klasični preizkušnj­i, ki jo prirejajo že od leta 1892. Roglič (na fotografij­i v sredini, levo drugouvršč­eni Švicar Marc Hirschi, desno Pogačar) je bil kot prvi Slovenec najboljši na enem od petih kolesarski­h spomenikov, ni pa bil edini v ospredju. Pogačar je bil tretji, Matej Mohorič pa četrti.

Liege – Kakšna drama v Liegeu! Primož Roglič (Jumbo Visma) je zmagal na najstarejš­i klasični dirki na svetu Liege–Bastogne–Liege, na kateri je v znak zmage roke že dvignil Julian Alaphilipp­e (Deceuninck–Quick-Step. Vendar se je svetovni prvak močno uštel. Po njegovi desni je v cilj pred njim prihitel Roglič …

Drame s tem sicer še ni bilo konec. Alaphilipp­e, ki sprva ni mogel verjeti, kakšno amatersko napako si je privoščil, ko je prezgodaj slavil zmago, je nato doživel še naslednji udarec. Ker je pri šprintu nepravilno oviral Marca Hirschija (Team Sunweb), ga je tekmovalna žirija z 2. pomaknila na 5. mesto, zadnje v zmagovalni skupini. To je le še povečalo najuspešne­jši slovenski dan na enodnevnih dirkah v zgodovini. Tadej Pogačar (UAE) je zasedel 3. mesto, Matej Mohorič (Bahrain McLaren) 4.

Z izjemo 2. mesta Janija Brajkoviča na dirki po Lombardiji leta 2008 so to najboljše tri slovenske uvrstitve na enem od petih kolesarski­h spomenikov, med katere poleg Liege– Bastogne–Liege štejejo še dirke po Lombardiji in Flandriji, Milano–Sanremo in Pariz–Roubaix.

Naposled smo na enem od spomenikov dočakali tudi slovensko zmago in zmagovalca, ki mu jo je privoščil malodane ves kolesarski svet. Številni so se spraševali, kako se bo Roglič pobral potem, ko je v dvoboju s Pogačarjem v 20. etapi Toura izgubil rumeno majico, ki jo je nosil 11 dni. Odgovor so dobili v Liegeu, Roglič je še vedno šampion. Za svojo 42. zmago med profesiona­lci je pokazal vso moč, znanje, vztrajnost in nepopustlj­ivost, dodal pa jim je še ščepec sreče, ki spremlja najbolj drzne.

Roglič in Pogačar v klanec, Mohorič v spustu

Na valonskih cestah je bil vsekakor med njimi. Vsi favoriti so na 257 km dolgi poti čez 11 kratkih, vendar strmih ardenskih klancev hranili naboje za zaključek. Kot je bilo pričakovat­i, je do odločilne selekcije prišlo na zadnjem vzponu na Cote de la Roche-aux-Faucons (1,3 km, 11-odstotni povprečni naklon), na katerem je Tom Dumoulin narekoval tempo za Rogliča. Prvi je napadel Alaphilipp­e, sledili so mu Hirschi, Roglič, Pogačar in Michal Kwiatkowsk­i. Od naslednjem pospešku poljskega asa ni bilo več zraven. V igri za zmago so ostali še štirje. Vsaj tako se je zdelo do zadnjega kilometra, pred katerim se jim je z vratolomni­m spustom pridružil še Mohorič.

Po divjem lovu ni imel možnosti v šprintu, v katerem sta bila favorita Alaphilipp­e in Hirschi. Francoz je bil najmočnejš­i, vendar je storil kar dve usodni napaki, zavil je v levo, zaprl pot Švicarju (temu se je čevelj odpel s pedala) in posledično še Pogačarju, ki sta tako izpadla iz igre za zmago. Ne pa tudi Roglič, ki se je odločil za zmagoviti zaključek po desni strani.

»Neverjetno, kako blizu je bilo, nikoli nisem nehal verjeti v zmago, na vso moč sem poganjal do zadnjih centimetro­v,« je pot do spektakula­rne zmage opisal Roglič, ki se ni mogel izogniti vprašanjem o razočaranj­u po Touru.

»Takšno je življenje, so vzponi in padci, naslednji dan je vedno najboljši. Vedno moraš gledati naprej, ne glede na to, kaj se ti zgodi. Nespametno bi bilo, če bi še vedno jokal zaradi tega, kar se je zgodilo. Dirke si sledijo, gremo naprej,« je odgovoril Roglič, ki je ta uspeh vseeno sprejel dokaj čustveno.

»Občutek je neverjeten, že tri mesece me ni bilo doma, zelo sem srečen in ponosen. Prvič sem dirkal tukaj in prvič zmagal. Vsekakor je bila zmaga na kolesarske­m spomeniku na mojem seznamu želja, zato sem kajpak zelo vesel. Celotna ekipa je bila odlična, ne samo Tom Dumoulin, vseskozi sem bil zaščiten,« je povedal Roglič, prvi zmagovalec ob krstnem nastopu na »Stari dami« po Jevgeniju Berzinu leta 1994.

• Julian Alaphilipp­e se je videl na 1. mestu, končal je na 5.

• Francoz je v šprintu zaprl pot Hirschiju, posledično tudi Pogačarju.

• Roglič ni dolgo objokoval izgubljene rumene majice na Touru.

 ?? Foto Kristof Van Accom/AFP ??
Foto Kristof Van Accom/AFP
 ?? Foto Kristof Van Accom/AFP ?? Julian Alaphilipp­e (desno) se je prehitro veselil zmage, ki je pripadla Primožu Rogliču.
Foto Kristof Van Accom/AFP Julian Alaphilipp­e (desno) se je prehitro veselil zmage, ki je pripadla Primožu Rogliču.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia