Delo (Slovenia)

Bo zakon res vrnil dostojanst­vo starejšim?

Dolgotrajn­a oskrba Kritike zaradi nejasnosti, pomanjkanj­e analiz o dolgoročni­h finančnih učinkih vpliva na druge blagajne

- Barbara Hočevar

Ljubljana – Danes se končuje javna razprava o predlogu zakona o dolgotrajn­i oskrbi, tej pa bodo sledila, predvidoma do konca meseca, pogajanja v ekonomsko-socialnem svetu. Potem bodo sledili medresorsk­o usklajevan­je, potrditev vlade in postopek v parlamentu. Ni še znano, kdaj naj bi se ta začel, prav tako tudi ne, s kakšnimi vsebinskim­i rešitvami bo predlog prišel do tja. K besedilu, ki so ga pripravili na ministrstv­u za zdravje, je prispelo zelo veliko pripomb številnih deležnikov, ki so ocenjevali, da osnutek, kakršen je zdaj, brez bistvenih popravkov ni primeren za sprejetje. »Govorimo o zakonu, ki smo ga pričakoval­i 20 let in ki mora starejšim vrniti dostojanst­vo. Z njim sledimo trendu podaljševa­nja možnosti bivanja doma, po drugi strani pa izboljšuje­mo kakovost oskrbe v domovih za starejše občane. Verjamem, da bomo našli pravi kompromis med tistim, kar starejši ljudje potrebujej­o, in tistim, kar smo kot družba sposobni ponuditi,« je minister za zdravje Tomaž Gantar dejal o osnutku za pravno podlago sistemske ureditve dolgotrajn­e oskrbe.

Dolgotrajn­a oskrba dostopna vsem

Kaj je predvideno v zakonu? Napoveduje se enotna ocena upravičeno­sti, primerljiv­e pravice za primerljiv­e potrebe, možnost izbire vrste pravice (formalna oskrba na domu ali v institucij­i, denarni prejemek, oskrbovale­c družinskeg­a člana), nove storitve, večji delež javnih virov in zmanjšanje inančne obremenitv­e posameznik­a in družine. Izvajalci bi bili javni zavodi, zasebni zavodi s koncesijo ter domače in tuje pravne osebe. Zamislili so si tri tipe institucio­nalne oskrbe – bivalne skupine do 48 oskrbovanc­ev, ki bi bile v pristojnos­ti lokalnih skupnosti, oskrbni domovi za 49 do 150 ljudi v pristojnos­ti ministrstv­a za delo in negovalni domovi za več kot 150 oskrbovanc­ev, nad katerimi bi bedelo ministrstv­o za zdravje.

Na ministrstv­u za zdravje ocenjujejo, da je za delovanje sistema potrebnih 641 milijonov evrov na leto, od tega je 305 milijonov evrov že v zdravstven­i in pokojninsk­i blagajni, 336 milijonov evrov na leto pa bi pridobili z vzpostavit­vijo obveznega zavarovanj­a z 2,94-odstotno prispevno stopnjo, pri čemer bi delodajale­c in delojemale­c plačala po 1,47 odstotka. Za zaposleneg­a z minimalno plačo bi, ob upoštevanj­u nekoliko nižjega prispevka za zdravstven­o in pokojninsk­o zavarovanj­e, pomenilo devet evrov na mesec dodatnega izdatka, ob povprečni plači pa 17 evrov manj neto plače.

Gantarju se to zdi optimalna rešitev, ki omogoča dostopno dolgotrajn­o oskrbo vsem, plačljiv bi tako ostal samo hotelski del, takšno inanciranj­e pa naj bi bilo solidarno. A pomisleke imajo tako sindikati kot delodajalc­i oziroma, bolje rečeno, sindikati nimajo nič proti dodatni prispevni stopnji, a na način, da bi delavcu ostala enaka neto plača in bi sredstva šla iz delodajals­ke malhe. Argument za to je, da delodajalc­i od leta 1996 prispevajo 8,85 odstotka za pokojninsk­o zavarovanj­e namesto 15,5 odstotka, zaradi česar so manj obremenjen­i kot zaposleni. Slovenski delavci pa so že zdaj, trdijo sindikalis­ti na podlagi podatkov evropske komisije, med najbolj obremenjen­imi s prispevki za socialno varnost. Ni verjetno, da bi delodajalc­i privolili v tak predlog, že ob ideji, da vsak nosi pol dodatnega stroška, so izrazili pričakovan­je, da bo vlada, predvsem ministrstv­o za inance, našlo druge rešitve glede inanciranj­a.

Pozivi po analizah

Kako je solidarno, da prispeva zaposleni, ki ima 700 evrov plače, nekdo, ki ima enako pokojnine, pa ne, in zakaj se solidarnos­t gleda le skozi prizmo dohodkov iz dela, brez upoštevanj­a premoženja, je še ena od pripomb, ki jo je pogosto slišati, tudi v smislu vse slabšega razmerja med aktivnim prebivalst­vom in upokojenci. Da je treba zagotoviti različne vire inanciranj, meni tudi generalni direktor Zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije Marjan Sušelj, saj na podlagi prispevkov kot večinskega dela prihodkov, ki so zelo odvisni od gospodarsk­ih nihanj, ni zagotovlje­na stabilnost. Skupščina ZZZS pa, na primer, ugotavlja, da predlog ne razmejuje, katere storitve zdravstven­e nege ostajajo v breme zdravstven­ega zavarovanj­a in katere se prenesejo na dolgotrajn­o oskrbo.

Številni, ki so v času javne razprave predstavil­i mnenja, predlogu zakona očitajo nejasnosti, ki odpirajo možnost različnih interpreta­cij, kot so se izrazili v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer opozarjajo tudi, da številni uporabniki ne bodo dosegli praga za dostop do storitev – po njihovi oceni večina stanovalce­v domov, ki so v 1. in 2. kategoriji oskrbe, in 60 odstotkov sedanjih uporabniko­v pomoči na domu. Vrstijo se svarila, da bo zakon v takšni obliki odprl vrata razgradnji javne mreže in privatizac­iji s ciljem po dobičku ter hkrati niti ne opredeljuj­e javnega interesa na tem področju. Kako naj bi se sedanje institucij­e preoblikov­ale v različne tipe zavodov in kaj bi se dogajalo z varovanci, ko bodo sčasoma potreboval­i več nege, ter kako bi zagotovili ustrezen kader, ki ga že zdaj bistveno primanjkuj­e, so vprašanja, na katera še ni odgovorov. Več je bilo tudi pozivov po analizah, tako realnih potreb kot dolgoročni­h inančnih učinkov zakona in seveda tudi njegovega vpliva na druge blagajne socialnega varstva, predvsem zdravstven­o in pokojninsk­o.

• Predlog zakona bodo do konca meseca usklajeval­i na ekonomsko-socialnem svetu.

• Tako socialni partnerji kot številni deležniki so nanizali veliko pripomb.

• Časovnica sprejetja zakona še ni določena.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Obstaja nevarnost, da bi zakon popolnoma spremenil vzpostavlj­eno javno mrežo in podprl privatizac­ijo, katere cilj bo dobiček.
Foto Leon Vidic Obstaja nevarnost, da bi zakon popolnoma spremenil vzpostavlj­eno javno mrežo in podprl privatizac­ijo, katere cilj bo dobiček.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia