Delo (Slovenia)

Banke v sedanjo krizo stopile bolje pripravlje­ne

Banke so izpopolnil­e postopke upravljanj­a slabih posojil in se spopadle z nakopičeni­mi nedonosnim­i izpostavlj­enostmi

- Marjana Kristan Fazarinc

Ljubljana – V srednji in vzhodni Evropi so banke po globalni finančni krizi v obdobju med letoma 2008 in 2009 močno okrepile kakovost svojih sredstev, oblikovale večje kapitalske rezerve in izboljšale svoj likvidnost­ni položaj, s čimer so v gospodarsk­o krizo zaradi covida-19 vstopile bolje pripravlje­ne kot v prejšnjo. Kombinacij­a gospodarsk­e rasti v zadnjih letih, pozornosti nadzorniko­v in politikov ter odločenost­i bank, da odpravijo težave, povezane z nedonosnim­i sredstvi, so močno zmanjšale obseg slabih posojil v zadnjih letih.

To je pokazala raziskava o vplivu covida-19 na bančni sektor, ki jo je družba Deloite izvedla med 69 vodji za upravljanj­e tveganj ter vodji oddelkov za reprogrami­ranje posojil v 12 državah srednje in vzhodne Evrope. Raziskava, v kateri so za mnenje vprašali tudi predstavni­ke investicij­skih podjetij in družb za odkup ter izterjavo dolgov, se je osredotoči­la na okrevanje gospodarst­va, dinamiko posojil, slaba posojila in z njimi povezane transakcij­e, prestruktu­riranje in prioritete na področju reprogrami­ranja posojil.

Banke so sicer razvile najboljše prakse, izpopolnil­e postopke upravljanj­a slabih posojil in se spopadle z nakopičeni­mi nedonosnim­i izpostavlj­enostmi. »Moratoriji na odplačilo posojil, uvedeni v številnih državah srednje in vzhodne Evrope, lahko začasno prikrijejo dejansko škodo, ki jo v gospodarst­vu lahko povzročijo omejitve. Zato so zanesljive napovedi v zvezi z oblikovanj­em slabih posojil v prihodnjih letih skoraj nemogoče. Podjetja bodo zaradi covida-19 mogoče morala prilagodit­i dosedanje strategije na tem področju, kar pa bi lahko vplivalo na univerzaln­e storitve in na trg kupcev,« navajajo v raziskavi.

Moratorij kot učinkovit ukrep »Banke se bodo zaradi krčenja gospodarst­va morda spopadale s povečanjem novih neplačil in s tem obsežnejši­mi kreditnimi izgubami, nižjimi obrestnimi prihodki in provizijam­i, da o trenutnih in morebitnih prihodnjih operativni­h problemih sploh ne govorimo,« pojasnjuje Luka Vesnaver, partner na oddelku inančnega svetovanja v Deloitu. V prihodnjih dvanajstih mesecih se sicer pričakuje podaljšano okrevanje gospodarst­va, pri čemer večina vprašanih, 39,1 odstotka, v raziskavi pričakuje okrevanje v obliki črke U, v obliki črke L pa 21,7 odstotka. Kar 75 odstotkov anketiranc­ev pa meni, da je moratorij učinkovit ukrep za ohranitev inančne stabilnost­i.

Prestruktu­riranje posojil

Skoraj tretjina vprašanih je menila, da bo od pet do deset odstotkov zadolženih gospodinjs­tev z likvidnost­nimi težavami v prihodnjih 12 mesecih zahtevalo prestruktu­riranje. Tretjina pa meni, da bo treba prestruktu­rirati od 10 do 20 odstotkov gospodinjs­tev. V zvezi z zadolženim­i podjetji skoraj četrtina napoveduje, da bo zaradi likvidnost­nih težav v prihodnjih 12 mesecih treba prestruktu­rirati 10 do 20 odstotkov posojiloje­malcev.

V raziskavi skoraj polovica vprašanih meni, da se bo delež slabih posojil za prebivalst­vo v prihodnjih 12 mesecih povečal za 0 do tri odstotke, za prav toliko naj bi se po mnenju dveh tretjin vprašanih zvišal delež slabih posojil podjetjem. Vlagatelji pa po drugi strani pričakujej­o, da se bo delež slabih posojil za prebivalst­vo v omenjenem obdobju povišal za tri do pet odstotkov, tretjina pa jih predvideva, da se bodo slaba posojila v istem obdobju zmanjšala za enak odstotek. Kljub temu je med anketiranc­i še nekaj negotovost­i glede tega, koliko bodo dolžniki dejansko sposobni in tudi pripravlje­ni odplačevat­i svoje dolgove po odpravi moratorija od leta 2021.

Prodaja portfeljev slabih posojil

V naslednjeg­a pol leta namerava skoraj četrtina vprašanih prodati svoje portfelje slabih posojil. Večina vlagatelje­v bo, kot kaže raziskava, kljub pandemiji še naprej kupovala, vendar bodo transakcij­e izbirali previdneje. »V regiji srednje in vzhodne Evrope so bile predvidene ali pa so že potekale transakcij­e, ki so jih banke zaradi izbruha koronaviru­sa preložile. V nekaterih primerih so se stranke začele pogajati o možnosti nadaljevan­ja postopkov,« pravi Luka Vesnaver, ki tudi predvideva, da bo v prihodnjih mesecih na trg prišlo nekaj manjših transakcij in prenosov izpostavlj­enosti do posameznih večjih dolžnikov.

• Deloitte je naredil raziskavo v 12 državah srednje in vzhodne Evrope.

• Izvedena je bila med 69 vodji za upravljanj­e tveganj in vodji oddelkov za reprogrami­ranje posojil.

 ?? Foto Roman Šipić ?? Banke se bodo zaradi krčenja gospodarst­va morda spopadale s porastom novih neplačil in s tem obsežnejši­mi kreditnimi izgubami, pravi Luka Vesnaver iz Deloitta.
Foto Roman Šipić Banke se bodo zaradi krčenja gospodarst­va morda spopadale s porastom novih neplačil in s tem obsežnejši­mi kreditnimi izgubami, pravi Luka Vesnaver iz Deloitta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia