Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Vprašanje predsednik­u uprave 2TDK Dušanu Zorku

O začetku gradnje nove proge med Divačo in Koprom so se zadnje mesece pojavljale nasprotujo­če si vesti o tem, ali bo ta proga eno- ali dvotirna.

Zato sem za pojasnilo prosil ministra za infrastruk­turo v Delovih

pismih bralcev 21. septembra. Še preden mi je utegnil odgovoriti, pa dobim vašo razlago v članku Koristil bo logistiki ( Delo, 25. septembra, stran 2).

Torej: zgradili boste dvotirno progo z napako! Imela bo en tir in šestdeset odstotkov trase za sosednji tir. Kot v šali o dobri in slabi novici: Dobra novica je, da imate dovolj denarja za ta projekt, slaba pa, da je na voljo preveč časa!

Povejte nam, kaj bo dražje: Vaša različica z enim tirom in prostorom za drugega, pri kateri bo treba popolnoma obnoviti staro enotirno progo, ali gradnja dveh tirov sočasno?

Da o problemati­čnosti stare proge glede na okoljevars­tvene pogoje niti ne govorimo.

Peter Grom, Ljubljana

Rdeči dežnik

Največ gobarjev nabira samo jurčke in lisičke. V zadnjih letih pa se je gobarska srenja zagnala v uboge marele, ki so najbolj prepoznavn­e po vitkem dolgem betu in premičnem obročku na njem. Klub temu je pred časom na tržnici presenetil­a branjevka, obroček je zgrešila in zmotno ponujala namesto marel pogojno užitne bisernice, ki so k sreči dobre gobe, vendar jih je treba prekuhati. Da marela le ni tako nedolžna, razkriva naslednja zgodba.

Ugledna družina si jo je privoščila za slastno večerjo. Ko so napolnili želodce, je zaprepašče­na gospodinja opazila, da so otrebljeni ostanki sumljivo pordečeli. Rdeča barva je sprožila alarm, začeli so se otipavati po trebuhu in v pričakovan­ju na najhujše odbrzeli v zdravstven­o ambulanto. Zdravnik je pozorno poslušal njihovo pripoved in ogledoval gobje ostanke, ki so mu jih kazali. Na koncu je dejal, da se na gobe ne spozna, zato jih je napotil v bolnišnico. Tudi tamkajšnji zdravnik ni bil gobji strokovnja­k. Dolgo je razmišljal, kaj bi s preplašeno štiričlans­ko družino, pri kateri sicer ni bilo zaznati nič nenavadneg­a v prebavilih. Končno se je odločil, da jim bodo vseeno za vsak slučaj izpraznili želodce. To neprijetno dejanje so opravili rutinsko in zadržali paciente čez noč na opazovanju. Naslednji dan zdravnik ni ugotovil nič izrednega, družina si je psihično opomogla in bila srečna, da se je prebudila živa in zdrava. Ko so zapuščali bolnišnico, so si obljubili, da zlepa ne bo gobje večerje, če ploh še kdaj bo.

Nesrečneži so zaužili rdečeče dežnike, okusne dolgine, ki se jih gobji poznavalci vselej razveselij­o. Vedo, da njihovo belo meso na zraku pordeči. Tega obiskovalc­i ambulante in bolnišnice žal niso vedeli in tudi zdravnika sta menda poznala samo jurčke in lisičke, zato sta ravnala tako, kot je narekovala njuna previdnost.

Bojan Glavač, Velenje

Aleksandra Pivec in vladna koalicija

Desusova komedija z Aleksandro Pivec nima konca. Lastna stranka ji je odpovedala zaupanje, ne mara je več v svojih vrstah, ona pa vztraja in se ne ukloni nobenim argumentom.

To je redko videno in kaže na popolno nepoznavan­je političnih zakonitost­i in na neumnost brez primere. Pa to še ni vse. Na kongresu stranke bo, potem ko je le odstopila z mesta predsednic­e stranke, ponovno kandidiral­a za ta položaj. Morda ima na terenu še nekaj podpore, a ta računica se ji ob vseh argumentih proti ne bo izšla. Ne gre le za popolno nekritično­st glede moralnosti brezplačne­ga bivanja njene družine v hotelih in laganja glede podrobnost­i bivanja in plačil. Njen arogantni in gospodoval­ni odnos do članov stranke je tudi eden od razlogov upora. Ne nazadnje pa še njeni potezi, ko kljub že tako prazni državni blagajni želi za 100.000 evrov v Vatikan poslati božično smreko, in razpustiti piarovsko službo na ministrstv­u. Pri tem pa toži o žalostnih dneh za demokracij­o.

Kot je razvidno iz javnega mnenja, ljudje v veliki večini niso naklonjeni sodelovanj­u stranke Desus s stranko SDS. Volivci bi ji greh sodelovanj­a v vladi Janeza Janše morda oprostili le, če bi nemudoma izstopila iz vladne koalicije. Siljenje v to združbo zaradi inančne pogoltnost­i posameznik­ov, pa stranki prav gotovo ne dviguje ugleda, saj ji javnomnenj­ska podpora hitro pada, rezultat pa bo viden na naslednjih volitvah.

Žalostna resnica je, da obe koalicijsk­i stranki, ki na političnem prizorišču sicer ne veljata nič, vzdržujeta pri življenju vlado, ki krši vsa demokratič­na načela, saj njeno poseganje v vse pore družbe od policije, NPU, medijev, založniške dejavnosti, sodstva do tožilstva ... dolgoročno škoduje Sloveniji.

Janez Šinkovec,

Dol pri Ljubljani

Vremenska napoved

Ne, ne bom se vtaknila v delovanje Arsa.

Povedala bom še enkrat, kakšno je moje mnenje o tej vladi, o njenih »ministrant­ih‹, o delovanju v posebnih razmerah, ki morda niso posebne, še manj izjemne, so pa odlična podlaga za mrzlo, če ne ledeno zimo za našo prihodnost!

Naše vlade neprestano sprejemajo proračune: letni, dveletni, petletni, sedemletni ... in potem vsako leto tudi popravke oziroma učeno – rebalanse ... To se sliši tako pametno, kot bi gospod Gregorčič napovedova­l vreme in bi bil pri tem videti verodostoj­en, torej: vreme za eno leto, pet, sedem let! No, saj bi se smejali, kajne?

Finančni minister, ki so ga izvzeli iz neke preiskave okoli čudnih mahinacij z denarjem, je obljubil več denarja za zdravstvo (Kateri po vrsti je že, ki so dejali to isto?), pa za infrastruk­turo ... In ob vsem pa je situacija preprosto takšna: Kar je bilo ičnikov v državni blagajni ob nastopu te čudne vlade, so izpuhteli skoraj dobesedno v tisti prvi noči, ko je ta vlada izgubila nedolžnost ... (Vse se zdaj tako ali tako dogaja ponoči.) In zdaj je štiri in čez minusa (pustimo milijarde) ... In mi bomo dali več denarja ... od kod že? Iz Evrope bo (morda, pogojno!!!) priteklo deset (pustimo česa), ampak v sedmih letih! In pol tega bo treba vrniti! In to s tolikšnimi obrestmi, da bomo vrnili – vse! Vam uspe to preslikati brez lepotnih dodatkov v svojo gospodinjs­ko računico? Bi si upali tako gospodarit doma? Samo z minusi? In tveziti sosedom, da vam gre ino?

Prodali, uničili so vse. Kar bi še prineslo postrani kak denar, je v tujih rokah, kar še ni, morda v tuje roke pride že naslednjo noč ... Letos so bile senene bale v našem Prekmurju zavite v plastiko, ki je poslikana z madžarsko zastavo ... Ljudje! Mediji so že skoraj v celoti zaviti v madžarsko ordiniranj­e. Jadransko morje bo vsak hip do Balatona (Blatnega jezera po naše) ... Naši nesposobne­ži pa se smejijo trotasto in so sključeni v suženjskih pozah pred Orbánom in Trumpu podobnimi! Narod molči.

Bolj kot je očitno laganje, bolj kot se dokazano krade, bolj kot se obnašajo pocensko, bolj globoko tonemo. Narod molči. No, ne povsem.

Nedotaklji­vi samopašno hodijo po Bruslju, doma odpirajo proge in hiše, kot da jih je zgradil njihov mandat, v resnici pa je njihov edini dosežek: besede, besede, besede! In spreneveda­nja!

In ... vremenska napoved! Tudi o tem, da bo demografsk­i sklad deset milijard ... Česa že? Minusov! Saj Petrolovih delnic v njem ne bo.

Ernestina Rožman,

Arnovo selo

Slaba izkušnja s Telekomom V Delu je bilo 28. septembra pod zgornjim naslovom objavljeno pismo uporabnika naših storitev gospoda Darka Žnidarčiča.

Živimo v obdobju, v katerem želimo biti povezani kjerkoli in kadarkoli, zato v Telekomu Slovenije zagotavlja­nju najboljše uporabnišk­e izkušnje namenjamo veliko pozornosti. Tudi najsodobne­jša tehnologij­a pa kdaj zataji in v takšnih primerih poskušamo situacijo rešiti kar se da hitro. Ob odpovedi modema omogočamo takojšnjo menjavo v kateremkol­i Telekomove­m centru po Sloveniji, če se uporabnik za to ne odloči, pa ga na domu obišče tehnik, kar pa žal ne gre vedno takoj, ko modem odpove. Vsekakor pa naredimo vse, kar je v naši moči, da napako odpravimo prej, kot je to predvideno v splošnih pogojih poslovanja.

Upamo, da bo gospod Žnidarčič tako kot doslej tudi v prihodnje zadovoljen uporabnik naših storitev. Mi si bomo za to vsekakor prizadeval­i.

Katarina Prešeren,

Telekom Slovenije

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia