Delo (Slovenia)

Gorica bo ostala prvoligaš, ker ima kakovost

Goriški adut za obstanek Nekoč prvi strelec 1. SNL Etien Velikonja verjame v najboljši scenarij – Vrnil se je kot posojen igralec Nijmegena

- Gorazd Nejedly

Ljubljana – Gorica je zadihala, v Domžalah je osvojila točko upanja in spodbude, potem ko je po treh uvodnih porazih štirikratn­i slovenski nogometni prvak zamenjal trenerja (Borivoja Lučića je nasledil Gordan Petrić) in se okrepil z nekdanjimi igralci. Med njimi je tudi Etien Velikonja, napadalec z bogato strelsko zgodovino golov v 1. SNL (64) in še vedno član nizozemske­ga drugoligaš­a NEC iz Nijmegena. Etien je tudi med tremi najboljšim­i strelci, ki igrajo v 1. SNL. Pred njim sta le Rok Kronaveter (92 golov) in Dare Vršič (74).

Domžalska točka je točka upanja. Bi lahko Gorica iztržila več? Dovolj je točka in je zaslužena. Domžale so imele priložnost­i, lahko bi zmagale, ampak lahko bi tudi mi. Na zahtevnem igrišču je bilo več vaterpola kot nogometa.

Iz Nizozemske ste prišli domov in se takoj vrgli v vročo kašo. Gorica je po treh porazih le ujela ritem in postala konkurenčn­a, bo tudi ostala v 1. SNL?

Vrnil sem se z ambicijami po zmagovanju. Želim zabiti čim več golov in prispevati velik delež h končnemu cilju ter obstanku med najboljšim­i. Če bo le mogoče, bi si želel mirno sezono. Ne slepim se, da je pred nami zahtevna naloga, toda v klubu in med igralci čutim pozitivno energijo. Tudi kakovosti imamo dovolj.

V kakšno Gorico ste se vrnili? Zdaj je že drugačna, kot je začela sezono. Zmotilo me je, da pri igralcih ni bilo videti srčnosti in volje. Odzivi po izgubljeni­h žogah so bili nedopustni, ni bilo tekmovalno­sti. Tega si noben igralec ne sme dovoliti in ni opravičila za pomanjkanj­e bojevitost­i. Ali prejme plačo ali pa ne. Vedno je izhodišče, da je treba igrati najprej za klub. Zdajšnja Gorica že ima obrise moštva z glavo in repom. Ima tudi kakovost, vrnili so se še drugi izkušeni fantje.

Tri tekme, štiri točke, je izkupiček Gorice po menjavi trenerja. Ste zadovoljni?

Pomembno je, da smo po treh porazih umirili razmere. Štiri točke od devetih je soliden izkupiček in je v skladu z željami, da do zdajšnjega reprezenta­nčnega premora osvojimo čim več točk.

Zdaj imamo na voljo dovolj časa, da se dvignem na vseh ravneh, od telesne priprave do taktične dovršenost­i. Še bolje se bomo uigrali in se spoznali z novim trenerjem ter sprejeli njegove zamisli.

Ste rojeni strelec, toda napadalec brez veliko igralnih minut. Kakšna je vaš pripravlje­nost, forma? Nimam težav s telesno močjo, manjkajo mi le minute, igralni občutki, manjše inese. S tekmami se bodo vrnili in se že vračajo. Nisem v skrbeh, iz tekme v tekmo bo bolje in iz tekme v tekmo bo boljša tudi Gorica.

V SNL se je od takrat, ko je Gorica izpadla v 2. SNL, veliko spremenilo. Prvak je Celje, zdaj je prva Mura ...

Sprememba na vrhu v ničemer ne spreminja moje ocene o SNL. Ni se spremenila, bila je in bo vedno zahtevna, še posebej za strelce. V boju za vrh lestvice in tudi na dnu bo tudi v tej sezoni zelo izenačeno, kot je že nekaj let.

Sem posojen igralec, kaj pa bo prinesla prihodnost, pa bomo še videli. Narekovali jo bodo tudi goli in uspešnost sezone. Boljše kot bo, bolj se bodo dvigovale ambicije. Logično je, da stremiš še k višjim ciljem. Trenutno pa sem srečen, ker sem z družino, s soprogo Majo, štiriletno hčerko Taro in osemmesečn­im Tiagom. Pretežni del leta sem bil zaradi pandemije sam na Nizozemske­m.

• Etien Velikonja je goriški adut v boju za obstanek.

• Napadalca je zmotil brezvoljen odziv igralcev po ozgubljeni­h žogah.

• V boju za vrh lestvice in za dno bo zelo izenačeno.

 ?? Foto Tadej Regent ?? Kakšen je vaš status oziroma kakšne so želje za prihodnost. Decembra boste dopolnili že 32 let?
Etien Velikonja (v sredini) je motiviran in odločen, da bo Gorici pomagal uresničiti glavni cilj obstanek med najboljšim­i.
Foto Tadej Regent Kakšen je vaš status oziroma kakšne so želje za prihodnost. Decembra boste dopolnili že 32 let? Etien Velikonja (v sredini) je motiviran in odločen, da bo Gorici pomagal uresničiti glavni cilj obstanek med najboljšim­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia