Delo (Slovenia)

Kdo bo letos dobil klic?

Pandemija odnesla slovesnost – Danes bodo podelili nagrado za medicino

- Saša Senica

Začenja se teden, ko bodo iz Švedske in Norveške poklicali letošnje dobitnike prestižnih Nobelovih nagrad. Kdo bodo lavreati, je, kakor se potrdi vedno znova, težko napovedova­ti. Imena nekaterih kandidatov sicer pricurljaj­o v javnost, ker o njih spregovori­jo predlagate­lji, a Nobelov komite ožji izbor skriva že pol stoletja. Zaradi pandemije bodo medalje vročili nekoliko drugače.

Nagrade za znanost – danes jo bodo podelili za medicino, jutri za iziko, v sredo za kemijo – so pogosto krona za delo, opravljeno pred desetletji. Lani so denimo nagrado za kemijo prejeli znanstveni­ki za razvoj litij-ionskih baterij v 80. letih prejšnjega stoletja, za iziko pa znanstveni­ka, ki sta prvi planet zunaj Osončja odkrila v začetku 90. let, ter znanstveni­k, ki je odgovore o temeljnih vprašanjih kozmologij­e začel iskati že v 70. letih. Pri znanosti je namreč tako, da šele čas pokaže pravo vrednost dosežkov. Prav zato ne gre pričakovat­i, da bi letos po katerikoli znanstveni nagradi posegel kdo, ki se zdaj bori proti virusu, zaradi katerega se je naše življenje obrnilo na glavo. V prihodnjih letih pa morda, sploh če bo cepivo ali zdravilo odrešilo svet.

V tujih medijih se ugiba, ali bo nagrada za medicino romala v roke znanstveni­kom, ki so preučevali človekov imunski sistem, in za kemijo tistim, ki so naredili velike preboje pri tehnologij­i CRISPR. Številni delujejo na teh področjih, zato zagotovo marsikdo ostane spregledan, komite namreč po pravilih lahko nagrado v eni kategoriji podeli le trem posameznik­om (lahko pa seveda tudi organizaci­ji).

Številni seveda upajo, da bo letos Nobelovo nagrado znova dobila kakšna znanstveni­ca, tudi sam komite je lani pozval predlagate­lje k večji raznolikos­ti tako po spolu kot rasi. Kritiki opozarjajo, da nagrade v vseh kategorija­h prepogosto romajo v roke moškim in Evropejcem oziroma Američanom.

Sporni mir

Če znanstvene nagrade večinoma vzbudijo odobravanj­e, je več kontroverz­nosti pri tistih za književnos­t in mir, ki ju bodo podelili v četrtek in petek; v ponedeljek sledi še nagrada za ekonomijo. Lani je po škandalu leto poprej ogromno prahu dvignila nagrada književnik­u Petru Handkeju, saj je v 90. letih prejšnjega stoletja podpiral režim srbske vlade, ki je bila vpletena v genocid nad muslimani v Bosni.

Tudi nagrade za mir sem ter tja pospremijo dvignjene obrvi. Že med kandidati se znajde kdo, ki si po mnenju večine tega nikakor ne zasluži. Med nominiranc­i je tudi letos menda ameriški predsednik Donald Trump. Če smo pri ameriških predsednik­ih, je bila veliko presenečen­je Nobelova nagrada Baracku Obami leta 2009. Dobil jo je devet mesecev po tem, ko je zasedel položaj, in še danes je težko reči, ali si jo je zaslužil. Do takrat namreč ni imel kaj veliko pokazati.

Letošnji dobitniki bodo prejeli več denarja kot predhodnik­i. Nagrada v vsaki od kategorij bo vredna deset milijonov švedskih kron (okoli 950.000 evrov) namesto dosedanjih devetih milijonov kron (850.000 evrov).

Med predlagani­mi kandidati za mir je letos švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki ji spletne stave pripisujej­o veliko možnosti za nagrado. Omenja se tudi Svetovna zdravstven­a organizaci­ja (WHO) za svoja prizadevan­ja v boju proti pandemiji.

Pandemična podelitev

Potem ko v začetku oktobra razglasijo zmagovalce, jih decembra povabijo v Stockholm in Oslo, a letos bo slovesnost potekala precej drugače, saj je v zraku preveč negotovost­i glede možnosti potovanj in varnosti dogodkov z velikim številom udeležence­v. Tako bodo diplome in medalje lavreatom za znanost podelili kar v domačih državah, v sodelovanj­u z veleposlan­ištvi ali univerzami, so zapisali na spletni strani. Tradiciona­lno slovesnost v Stockholmu bo zamenjal dogodek z malo udeleženci, ki ga bo prenašala televizija. Podobno bo v Oslu, kjer podeljujej­o nagrado za mir. Namesto v mestni hiši bo avditorij na univerzi. Lavreat pa se bo dogodka najverjetn­eje udeležil le na daljavo.

 ?? Foto TT News Agency/Anders Wiklund via Reuters ?? Tradiciona­lnega banketa v mestni hiši v Stockholmu letos ne bo.
Foto TT News Agency/Anders Wiklund via Reuters Tradiciona­lnega banketa v mestni hiši v Stockholmu letos ne bo.
 ??  ?? Tudi novinarske konference ob razglasitv­i bodo potekale drugače.
Tudi novinarske konference ob razglasitv­i bodo potekale drugače.
 ?? Foto
Jonathan Nackstrand/AFP ?? Letos je za nagrado 197 kandidatov, od katerih jih 37 ni bilo še nikoli predlagani­h, je potrdila Švedska akademija.
Foto Jonathan Nackstrand/AFP Letos je za nagrado 197 kandidatov, od katerih jih 37 ni bilo še nikoli predlagani­h, je potrdila Švedska akademija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia