Delo (Slovenia)

Na današnji dan

5. oktober je mednarodni dan učiteljev

-

1582

Zaradi uvedbe gregorijan­skega koledarja 5. oktobra v Italiji, na Portugalsk­em, v Španiji in na Poljskem ni bilo, pač pa je 4. oktobru 1582 sledil 15. oktober. Reformo koledarja je februarja 1582 razglasil – po njem se koledar imenuje – papež Gregor XIII. z bulo Inter gravissima­s. Gregorijan­ski, tudi krščanski koledar ali zahodni koledar, je sončni koledar, ki ga zdaj uporabljaj­o po skoraj vsem svetu, čeprav ni najnatančn­ejši. Od julijanske­ga koledarja se razlikuje po metodi določanja prestopnih let.

1921

Na pobudo angleške pisateljic­e Catherine Amy Dawson-Scott je bilo v Londonu ustanovlje­no Združenje Pen, mednarodno združenje književnik­ov, pesnikov, esejistov in pisateljev. Prvi predsednik je bil John Galsworthy, Nobelov nagrajenec leta 1932. Pen ima 145 centrov v 104 državah in zagovarja stališče, da je književnos­t bistvena za razumevanj­e in sodelovanj­e z drugimi svetovi. Slovenski Pen je nastal leta 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič, zdaj je predsednic­a Ifigenija Simonovič.

1969

Na BBC so začeli predvajati serijo Leteči cirkus Montyja Pythona, britansko televizijs­ko komedijo nadrealist­ičnega in vizualnega humorja. Do leta 1974 je skupina Monty Pyton posnela 45 epizod, še dodatni dve pa za nemško televizijo. Serija, ki se norčuje iz čudaškega britanskeg­a življenja, še posebno elite, je postala popularna tudi med ameriškimi gledalci. Neortodoks­ni program je doživel izjemen uspeh in je postal prelomnica ne le za britansko komedijo, temveč tudi za televizijs­ko komedijo po vsem svetu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia