Delo (Slovenia)

Naloge, ki jih je Pivčeva prepustila nasledniku

Pred izredno sejo Pričakovan­ja glede novega ministra, najverjetn­eje bo to državni sekretar Jože Podgoršek, so velika

- Maja Prijatelj Videmšek

Pričakovan­ja glede novega ministra – najverjetn­eje bo to dosedanji državni sekretar Jože Podgoršek – so velika.

Ljubljana – Državni zbor bo danes na izredni seji najverjetn­eje s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano razrešil Aleksandro Pivec, če ne bo ta prej sama odstopila. V vsakem primeru – kot je dejala sama – namerava sejo izkoristit­i tudi kot priložnost, da pokaže svoje dobro delo na čelu kmetijskeg­a resorja. A tudi to je bolj kot ne njeno lastno – in premierovo – mnenje.

Aleksandra Pivec je ministrica postala septembra leta 2018 z nastopom manjšinske vlade pod vodstvom Marjana Šarca, položaj pa je ohranila tudi po njegovem odstopu s premierske­ga položaja in nastopu vlade Janeza Janše sredi marca letos. Ob prihodu na ministrstv­o je napovedala aktivnejšo vlogo Slovenije pri krojenju lastne kmetijske politike. Obljubila je, da se bo ukvarjala predvsem s povečanjem samooskrbe z lokalno hrano, povečanjem produktivn­osti in dodane vrednosti v kmetijstvu, krepitvijo družinskih kmetij in pomlajevan­jem kmetijskih gospodarst­ev, urejanjem odnosov v verigi preskrbe s hrano, ohranitvij­o podeželja in kmetijske dejavnosti na območjih z omejenimi dejavniki, prilagajan­jem kmetijstva podnebnim spremembam, večjo podporo ekokmetijs­tvu, varovanjem okolja, narave in skrbi za živali. Kot eno najpomembn­ejših nalog je poudarila pripravo programski­h dokumentov za črpanje sredstev skupne kmetijske politike v prihodnjem večletnem finančnem obdobju EU.

Od januarja je kmetijstvo ni zanimalo

Zdelo se je, da je z njenim prihodom v kmetijski politiki zapihal svež, reformator­ski veter. S številnimi spoznavnim­i obiski po

Sloveniji je ustvarjala vtis, da zelo veliko dela. Potem so se začele vrstiti afere. Že v času Šarčeve vlade v zvezi z (ne)opravljeni­m delom v projektu Sript (takrat še ni bila ministrica), v mandatu sedanje vlade pa v zvezi s prepletanj­em službenih in zasebnih obveznosti ob obiskih na Krasu in v Izoli. Drugi mandat je sovpadel z epidemijo covida-19, ko so bili sprejeti tudi nekateri protikrizn­i ukrepi za kmete, vendar je to ni rešilo pred interpelac­ijo, podporo sta ji že prej odrekla tudi poslanska skupina in svet Desusa.

Od januarja Pivčeve kmetijstvo sploh ni zanimalo, ukvarjala se je s svojim političnim preživetje­m, so povedali naši viri. Glavni motor aktivnosti na ministrstv­u v tem času je bil državni sekretar Jože Podgoršek, njen naslednik po predlogu Desusa. Nezadovolj­stvo med predstavni­ki mladih kmetov, čebelarjev, vinarjev, ki so pričakoval­i konkretne predloge za rešitev svojih težav, je raslo, Pivčeva pa se je odločitvam o pomembnih zadevah – na primer ponovni tožbi zaradi terana ali ureditvi razmer na upravi za varno hrano – izmikala. Po drugi strani ni oklevala pri odstavljan­ju donedavnih zaveznikov. Tik pred slovesom z ministrstv­a pa je ukinila še službo za odnose z javnostjo in promocijo, ki je ves čas skrbela za njeno lepo javno podobo.

Glavna naloga: strateški načrt

• Če Pivčeva ne bo odstopila sama, jo bodo razrešili v državnem zboru.

• Najverjetn­ejši naslednik je državni sekretar Jože Podgoršek.

• Njegovi nalogi bosta vzpostavit­ev dialoga z deležniki in strateški načrt.

Do konca leta bo treba v Bruselj poslati predlog strateškeg­a načrta skupne kmetijske politike – ključnega dokumenta, ki bo določil porazdelit­ev denarja za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Na zakonodajn­em področju sta bila v njenem mandatu sprejeta popravka zakona o divjadi in lovstvu ter zakona, ki ureja ukrepe zaradi prenamnoži­tve podlubniko­v. Še vedno pa so v usklajevan­ju zakon o kmetijstvu, trojček zakonov o zemljiški politiki, zakoni, povezani z okrevanjem gospodarst­va oziroma kmetijstva, in zakon o zaščiti živali. Do konca leta bo treba v Bruselj poslati tudi predlog strateškeg­a načrta skupne kmetijske politike – ključnega dokumenta, ki bo določil porazdelit­ev denarja za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Pričakovan­ja bodo glede Jožeta Podgorška velika, po drugi strani pa je dobro, da bo funkcijo prevzel nekdo, ki kmetijstvo pozna v vseh vlogah. Po ministriči­nih terenskih obiskih bo z deležniki moral vzpostavit­i dialog. Doktor agrarne ekonomike, kmet in dekan visoke šole za upravljanj­e podeželja Grm Novo mesto je bil dva nepolna mandata varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Po neuspešni kandidatur­i za predsednik­a Zadružne zveze Slovenije ga je za položaj državnega sekretarja na kmetijskem ministrstv­u leta 2018 predlagal Karl Erjavec.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Ker Aleksandre Pivec od januarja delo na ministrstv­u za kmetijstvo sploh ni zanimalo, je zadeve vodil državni sekretar Jože Podgoršek, najverjetn­ejši kandidat za novega ministra.
Foto Leon Vidic Ker Aleksandre Pivec od januarja delo na ministrstv­u za kmetijstvo sploh ni zanimalo, je zadeve vodil državni sekretar Jože Podgoršek, najverjetn­ejši kandidat za novega ministra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia