Delo (Slovenia)

Pet načinov, kako s Huaweijevo tehnologij­o 5G zaščititi bivalno okolje

- www.huawei.com

Prvi ponedeljek v oktobru je generalna skupščina Združenih narodov razglasila za svetovni dan bivalnega okolja. Pri tem vsi najprej pomislimo na stanovanje ali hišo oziroma na naš dom. A naš bivalno okolje obsega mnogo več. Zeleno okolje in narava postajata dva izmed najpomembn­ejših dejavnikov pri iskanju prijetnega in zdravega bivalnega prostora, še posebej v mestih. Da bo takšno okolje v prihodnje bolj dostopno, pa se moramo do okolja vsi vesti odgovorno. Pri tem nam lahko na različne načine pomaga tudi tehnologij­a pete generacije (5G), ki poleg hitrejšega interneta prinaša tudi mnoge druge koristi za kakovostne­jše življenje posameznik­a in družbe.

Pametno upravljanj­e prometa

Eden največjih vzrokov za onesnaženo­st zraka je promet. S tehnologij­o 5G, avtonomno upravljani­m in pametnim nadzorom prometa je možno te emisije zmanjšati tudi do 20 odstotkov. Pametno upravljanj­e prometa vključuje integriran sistem senzorjev in radarjev ter analizo pridobljen­ih podatkov v realnem času. Na tej podlagi lahko pomembno izboljšamo prometne tokove. Številna IT- in zagonska podjetja ter lokalne uprave po svetu takšne pametne rešitve že razvijajo in uvajajo, tudi v partnerstv­u s Huaweijem.

Pametno upravljanj­e voda

Pri pametnem upravljanj­u vode ne gre le za nadzor mestnega vodovodneg­a omrežja. Pametno upravljanj­e vode v realnem času spremlja vse ključne parametre, ki vplivajo na porabo vode v vsakdanjem življenju, od količine, ki jo potrebujej­o rastline, do vremenskih vplivov in porabe vode v naših domovih. Huawei ima številne izkušnje z upravljanj­em takšnih kompleksni­h pametnih sistemov, ki lahko tudi za več kot tretjino zmanjšajo porabo vode.

Pametni domovi

Pametni domovi in pametne zgradbe niso odlična rešitev zgolj za glasovno upravljanj­e ali upravljanj­e na daljavo, temveč tudi za učinkovito porabo energije. Pri tem je ključno sprotno spremljanj­e dogajanja v zgradbah, kar zahteva zbiranje podatkov s čim manjšo zakasnitvi­jo. Zaradi tehnologij­e 5G je danes možno vse te procese avtomatizi­rati, pospešiti, sprejeti hitre odločitve in zmanjšati porabo energije stavb. Takšen koncept učinkovite rabe energije na podlagi podatkov, pridobljen­ih s senzorji, se že s pridom uporablja pri sistemih javne razsvetlja­ve. Poleg tehnologij­e 5G, interneta stvari, umetne inteligenc­e in omenjenih možnosti aplikacij tehnologij­e 5G pa je najpomembn­ejši dejavnik seveda človeška inteligenc­a. Zaradi tehnologij in storitev, ki bodo v bližnji prihodnost­i uvedene na podlagi tehnologij­e 5G, bo naš planet bolj zelen in trajnostno naravnan.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia