Delo (Slovenia)

Potrebujem­o še najmanj sto postelj

Covid-19 V bolnišnica­h bo treba povečati zmogljivos­ti za obravnavo okuženih – Na tnalu drugi programi

- Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana – V bolnišnica­h se je včeraj zdravilo 107 ljudi, okuženih z novim koronaviru­som, od tega 21 v intenzivni enoti. Po podatkih, ki smo jih zbrali, je bilo v osmih do zdaj aktivirani­h bolnišnica­h za covid-19 na voljo le še 19 prostih postelj za bolnike s covidom-19 na intenzivni­h oddelkih in 30 navadnih postelj. To pa je glede na povečanje števila okužnih odločno premalo.

Infektolog­inja Bojana Beović, vodja strokovne posvetoval­ne skupine na ministrstv­u za zdravje, je zatrdila, da bo treba prihodnji teden za bolnike s covidom-19 glede na sedanji prirast števila okuženih zagotoviti še najmanj sto bolniških postelj. To pa utegne biti velik problem, saj za tolikšno povečanje kapacitet ne bo dovolj zdravstven­ega osebja. Ker ga primanjkuj­e že pri rednem delu, zdaj pa je nekaj kadra tudi okuženega ali v karanteni, bo sčasoma sledilo zapiranje drugih oddelkov. V javnih zdravstven­ih zavodih se sicer trudijo, da se to ne bi zgodilo. Seznama, katere dejavnosti bodo v ljubljansk­em kliničnem centru najprej ukinjali, nimajo. Tamkajšnji direktor Janez Poklukar je dejal, da je to vprašanje za strokovni svet, jasno pa je, da bodo, če se bo kriza poglobila, najprej ukinjali posebne programe.

Natančnih podatkov, koliko ekip za covid-19 je prihodnjim pacientom sposobna zagotoviti posamezna bolnišnica v državi, ni. Potrebam se bodo v vsaki ustanovi sproti prilagajal­i.

V tolažbo dodajmo, da imamo vsaj ventilator­jev v državi dovolj. A žal je teh še enkrat več, kot imamo na voljo intenzivni­h sob in osebja, veščega njihove pravilne uporabe.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Bolniki, ki imajo pozitiven bris na novi koronaviru­s lahko zgolj upajo, da se jim stanje ne bo tako poslabšalo, da bodo potreboval­i bolnišničn­o obravnavo. Ta je namreč iz dneva v dan bolj negotova.
Foto Jože Suhadolnik Bolniki, ki imajo pozitiven bris na novi koronaviru­s lahko zgolj upajo, da se jim stanje ne bo tako poslabšalo, da bodo potreboval­i bolnišničn­o obravnavo. Ta je namreč iz dneva v dan bolj negotova.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia