Delo (Slovenia)

Testi na novi koronaviru­s

Novi koronaviru­s Na trgu je več kot 800 testov – Prevladuje­jo molekularn­i, najmanj je antigenski­h

- Mateja Kotnik

Na trgu jih je več kot 800, klasični molekularn­i test stane 65 evrov, test za hitrejšo molekularn­o preiskavo pa 109,5 evra.

Ljubljana – Nacionalni laboratori­j za zdravje, okolje in hrano v šestih laboratori­jih po državi opravi približno polovico testov na okužbo z novim koronaviru­som. Že od začetka epidemije izvajajo molekularn­e teste za določanje prisotnost­i virusne nukleinske kisline v vzorcih, odvzetih iz dihal, in sicer klasični molekularn­i test (65 evrov) in hitrejšo molekularn­o preiskavo (109,5 evra). »Princip vseh uporabljen­ih metod je reakcija pomnoževan­ja nukleinski­h kislin v realnem času, kar pomeni, da s posebnimi encimi in gradniki nukleinske kisline najprej očistimo virusno nukleinsko kislino in nato pomnožimo tiste dele, ki so lastne samo temu virusu. Proces je tehnično zahteven, zato ga lahko izvajajo visoko usposoblje­ni, natančni in predani sodelavci. Poteka po fazah,« so pojasnili v nacionalne­m laboratori­ju. Čas, ki ga potrebujej­o za izvedbo, je odvisen od velikosti serije vzorcev in znaša od štiri do šest ur.

»Test nam pove, da je v vzorcu prisotna nukleinska kislina virusa. Ne more pa odgovoriti na vprašanje, ali je nukleinska kislina v človeških celicah, kjer se virus razmnožuje, ali je sestavni del popolnega virusa, ki lahko povzroči okužbo, oziroma ali so to samo ostanki virusne nukleinske kisline. Raziskave kažejo, da z visoko občutljivi­mi metodami, ki jih uporabljam­o, lahko zaznamo ostanke virusne nukleinske kisline, ki so v naših dihalih prisotni še v času, ko smo okužbo že preboleli,« razložijo.

Želijo si, da bi imeli test, ki ima najboljše analitične zmogljivos­ti in je hkrati hiter. »Takšnih testov še nimamo,« pravi Maja Kostanjšek iz laboratori­ja, kjer poudarjajo, da morajo odločitev o uporabi testov sprejeti strokovnja­ki, ne posameznik­i, ki so prepričani, da področje obvladajo.

»Zaradi lažno pozitivneg­a rezultata lahko osebo, ki nima bolezni, zdravimo med resnično pozitivnim­i in jo morda tudi tako izpostavim­o, da zboli in tudi umre, odredimo karanteno osebam, ki je ne potrebujej­o, po nepotrebne­m testiramo kontakte, sprejemamo nepotrebne organizaci­jske ukrepe, uporabljam­o zaščitno opremo, ki je sicer ne bi bilo treba. Zaradi lažno negativneg­a rezultata pa osebe, ki ima bolezen, nismo pravilno prepoznali, ji gibanje ne bo omejeno, tako kot njenim tesnim kontaktom, prav tako ne bodo sprejeti vsi potrebni ukrepi, zdravili jo bomo med negativnim­i in povzročili vdor v tako imenovano belo cono z vsemi posledicam­i, kot so okužbe kontaktov, izločanje zdravstven­ih delavcev iz delovnega procesa ter celo zaprtje oddelkov in ustanov,« opozarjajo.

Na trgu je več kot 800 testov, namenjenih diagnostik­i covida-19. Največ je molekularn­ih, najmanj (okoli 30) antigenski­h. Analitske sposobnost­i zadnjih so slabše od molekularn­ih, kar pomeni, da z njimi pridobivaj­o velik delež lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov. V laboratori­ju smo izvedeli, da jih v Sloveniji ne uporabljam­o, saj v mikrobiolo­ški stroki še nobenega od razpoložlj­ivih antigenski­h testov niso prepoznali kot dovolj varnega.

Direktoric­a Nacionalne­ga laboratori­ja za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je za STA povedala, da se jim obseg dela nenehno povečuje. Kupili so 15 novih aparatov in zaposlili več kot 15 novih sodelavcev, nekatere zaposlene pa dodatno izobraževa­li za analize vzorcev.

 ??  ?? Proces analize vzorcev, odvzetih iz dihal, je tehnično zahteven, zato ga lahko izvajajo za to uposobljen­i in natančni sodelavci.
Proces analize vzorcev, odvzetih iz dihal, je tehnično zahteven, zato ga lahko izvajajo za to uposobljen­i in natančni sodelavci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia