Delo (Slovenia)

Ljubezen (do filma) v času virusa

Financiran­je filma Zaradi iskanja pravne podlage nastajajo zamude pri potrditvah filmskih projektov

- Tina Lešničar

»Država domačim filmskim produkcija­m že več mesecev dolguje izplačila. Delo je opravljeno, plačila ni. Poleg filmskih ustvarjalc­ev na plačilo čaka veliko posameznik­ov, samostojni­h podjetniko­v, podjetij in celo občin. Priča smo temu, da država krši pogodbene obveznosti. Priča smo načrtnemu izčrpavanj­u slovenske kinematogr­afije. V avdiovizua­lnem sektorju, ki zaposluje več kot 1400 ljudi, nastaja ogromna kulturna in gospodarsk­a škoda.« To je sporočilo kratkega filma, z naslovom Kdo je ustavil slovenski film, s katerim Filmska iniciativa odpira debato na jutrišnji gverilski akciji v okviru Festivala slovenskeg­a filma, ki se nocoj začenja v Kinu Komuna. Na kulturnih straneh se sprašujemo o pravni podlagi za zadrževanj­e filmskega denarja in razmišljam­o o pomenu filmskega festivala v času koronaviru­sa.

Kot da novi koronaviru­s, ki je popolnoma zaposlil izvršilno oblast, ne bi bil dovolj, si je vlada nakopala še dodatne naloge – in sicer potrjevanj­e filmskega programa, ali bolje povedano, nepotrjeva­nje filmskega programa. V že sicer precej zbirokrati­ziran postopek transferje­v javnih sredstev do Slovenskeg­a filmskega centra je posegla s še nekaj koraki, ki je opravljanj­e osnovnih nalog javne agencije zdaj povsem ohromilo. Zakonska podlaga za te postopke vlade pa ni jasna.

Poročali smo, da že več mesecev ne izplačujej­o sredstev za filmske projekte. Slovenski filmski center (SFC) je bil pri črpanju proračunsk­ih sredstev odvisen od ministrstv­a za kulturo – temu je večkrat na leto izdal zahtevke za izplačilo tranš na razpisu izbranim projektom, ki so jih na ministrstv­u pregledali, potrdili in filmskemu centru odobrili namenska sredstva, ta pa jih je nato nakazal producento­m. Ta sistem je do zdaj deloval po utečenih postopkih, letos pa je nova vlada uvedla novo prakso.

Pristojnos­t za odločanje za sofinancir­anje filmske dejavnosti, sprejemanj­e projektov, izdajanje odločb in sklepanje pogodb je zakonsko predpisana in z ustanovitv­ijo javne filmske agencije je država tej institucij­i pri tem podelila vso avtonomijo. Zdaj pa ji jo očitno jemlje in njeno delo onemogoča.

Osnovni zakon, ki opredeljuj­e delo SFC (torej izbiranje projektov in sklepanje pogodb o sofinancir­anju teh projektov) je zakon o Slovenskem filmskem centru, javni agenciji (ZSFCJA). Po tem zakonu SFC sofinancir­a filmske projekte z javnimi razpisi in upošteva zakon o uresničeva­nju javnega interesa za kulturo (ZUJIK). Pri javnih razpisih in javnih pozivih mora seveda upoštevati tudi zakon o upravnem postopku (ZUP). SFC je po zakonu edina institucij­a, ki je pristojna za odločanje, kateri film bo dobil denar.

Do tu je vse lepo in prav. Letos pa so posamezni filmski projekti nenadoma postali del načrta razvojnih programov, ki je očitno ključen za izplačilo pogodbenih obveznosti in ki ga mora potrditi vlada. To pomeni, da je bilo treba za vsak projekt pridobiti dokumentac­ijo identifika­cije investicij­skega projekta (znano kot DiiP), ki jo potrjuje ministrstv­o za finance. Čeprav se za film relevantni zakoni in podzakonsk­i akti niso spremenili, so investicij­sko dokumentac­ijo morali za nazaj dokazovati tudi projekti, ki so bili sprejeti v sofinancir­anje že pred leti in so

• Na transferje, ki jih potrjuje vlada, nekateri (že dokončani) filmi čakajo že od maja.

• Sofinancir­anje filmov ni investicij­a, ampak subvencija.

• SFC ni niti investitor niti producent ali lastnik filma, ki ga sofinancir­a.

Ob potrditvi rebalansa proračuna smo na vladni spletni strani našli zapis, da »bodo poenostavi­li in pospešili postopke pri dodeljevan­ju sredstev za financiran­je investicij«.

že izpolnili vse pogodbene obveznosti – pisali smo že, na primer, o Oazi, na Beneškem festivalu nagrajeni manjšinski slovenski koprodukci­ji, ki še vedno čaka na zadnje nakazilo denarja.

Brez pravne podlage

Tu se zadeve zapletejo, saj načrt razvojnih programov določa zakon o javnih financah (ZJF), ki se nanaša na neposredne proračunsk­e uporabnike, kar pa SFC ni (ta je posredni uporabnik, prek katerega potekajo transferji do producento­v). Prav tako ob natančnejš­em pregledu členov ZJF, skupaj z uredbo o enotni metodologi­ji za pripravo in obravnavo investicij­ske dokumentac­ije na področju javnih financ, postane jasno, da pri sofinancir­anju filmov ne gre za investicij­o, ampak za subvencijo oziroma dotacijo. SFC tako ni niti investitor niti producent ali lastnik filma, ki ga sofinancir­a. Pri sofinancir­anju filmov ne gre za naročanje gradnje, blaga ali storitev, kot opredeljuj­e zakon o javnem naročanju, zato tudi ni pravne podlage za tako obravnavan­je.

Poleg tega sofinancir­anje filmske in avdiovizua­lne dejavnosti vključuje še eno specifiko, ki zgoraj zapisano potrjuje. Film se financira na podlagi shem državnih pomoči oziroma sheme de minimis, ki jo mora pri evropski komisiji priglasiti pristojno ministrstv­o za finance (skladno z zakonom o spremljanj­u državnih pomoči). V vsaki shemi je določeno, da gre v primeru sofinancir­anja za nepovratna sredstva, ne za investicij­o, zato nobena shema ne predvideva, da bi moral SFC za katerikoli sofinancir­ani projekt pripraviti investicij­sko dokumentac­ijo oziroma ga umestiti v načrt razvojnih projektov. Ker je za odločanje o sofinancir­anju projektov filmske in avdiovizua­lne dejavnosti pristojen SFC, ne pa ministrstv­o za kulturo, je letos uvedena praksa v popolnem nasprotju z zakoni s področja javnih financ – tako se, če strnemo, glasi pravno mnenje.

Po več mesecih medresorsk­ega usklajevan­ja investicij­skih načrtov so filmski projekti zdaj potrjeni in pripravlje­ni ter čakajo na to, da jih potrdi še vlada, a nikakor ne pridejo na dnevni red ene od sej. Od generalneg­a sekretaria­ta vlade v zakonsko določenem roku za odgovor na novinarska vprašanja nam ni uspelo izvedeti, kdaj bo skupaj predlagani­h 31 filmskih projektov uvrščenih v načrt razvojnih programov in kdaj namerava vlada o tem odločati. Prav tako nam tudi ni uspelo izvedeti, po katerih zakonih vlada pri tem, da potrjuje posamezne transferje, ravna.

Ob potrditvi rebalansa proračuna smo na vladni spletni strani sicer našli zapis, da »bodo poenostavi­li in pospešili postopke pri dodeljevan­ju sredstev za financiran­je investicij«. Če vlada med investicij­e šteje tudi film, bi morala na eni od prihodnjih sej pospešeno obravnavat­i tudi čakajoče filmske projekte. Tudi z ministrstv­a za kulturo so nam pred časom zatrdili, »da je ena od prioritet sedanje vlade debirokrat­izacija, kar bi za filmsko področje pomenilo poenostavi­tev postopkov črpanja sredstev SFC«. Pa vendar tudi po rebalansu proračuna o debirokrat­izaciji ni ne duha ne sluha. Kot tudi ne o denarju, ki ga že pol leta čudno potrpežlji­vo čakajo filmarji. Medtem pa se kopičijo obresti premostitv­enih kreditov in prekoračen­ih pogodbenih obveznosti do producento­v, ki bi lahko začeli iskati pravico tudi na sodišču.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Slovenski filmski center je vsaj po zakonu edina institucij­a, ki je pristojna za odločanje, kateri film bo dobil denar.
Foto Jože Suhadolnik Slovenski filmski center je vsaj po zakonu edina institucij­a, ki je pristojna za odločanje, kateri film bo dobil denar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia