Delo (Slovenia)

Pivčeva pred razrešitvi­jo le odstopila

Odhod Minilo je 56 dni, odkar so poslanci Aleksandro Pivec pozvali k takojšnjem­u odstopu z mesta predsednic­e stranke

- Su. K., Ba. E.

Ljubljana – Preden bi ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec v državnem zboru razrešili, je ta vendarle odstopila in hkrati napovedala tudi izstop iz Desusa. Že ta ali prihodnji teden pa naj bi se v državnem zboru predstavil njen naslednik na ministrstv­u Jože Podgoršek, medtem ko se za zdaj le špekulira, kdo bo po razkolu, ki je spremljal odhod Pivčeve, poskušal konsolidir­ati stranko Desus. Vodja strankinih poslancev Franc Jurša pa je ocenil, da stranko do kongresa čakajo napeti časi.

Ljubljana – Odhod Aleksandre Pivec iz vlade in stranke je po mnenju njenih kritikov dober dan za Desus, a kakšno škodo je obračunava­nje naredilo stranki, bodo pokazale javnomnenj­ske ankete in nato seveda volitve. »Vsekakor je njen odhod nova priložnost za stranko. Bo pa treba veliko truda, da znova pridobimo zaupanje ljudi,« je komentiral začasni zastopnik stranke Desus Tomaž Gantar.

Nekdanja predsednic­a Desusa in nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je na koncu odločila za odstop, še preden bi jo državni zbor zanesljivo razrešil, in hkrati napovedala izstop iz stranke, kjer so premlevali tudi možnost njene izključitv­e. Nadzorni odbor stranke, ki spremlja in nadzoruje finančno ter materialno poslovanje stranke, je po naših informacij­ah pripravil poročilo o ugotovljen­ih nepravilno­stih, ki naj bi si jih privoščila ne le na ministrski funkciji, ampak tudi v Desusu. Predvideno je bilo, da bo ugotovitve obravnaval izvršilni odbor, ki jo lahko tudi sankcionir­a. »Sejo imamo 26. oktobra in takrat bom predlagala, da se Aleksandro Pivec izključi iz naše stranke,« je še pred njenim izstopom iz Desusa razkrila Darinka Mravljak, sicer tudi velenjska podžupanja. Tako bi Aleksandri Pivec preprečili napovedano vnovično kandidatur­o za predsednic­o na kongresu Desusa, ki bo predvidoma 28. novembra.

Poslanci, ki so Pivčevo pred skoraj dvema mesecema pozvali k nepreklicn­emu odstopu, so po besedah Darinke Mravljak s svojim pozivom postavili piko na i ter se tako pridružili nezadovolj­nemu strankinem­u terenu. »Predsednic­a je postala z nahrbtniko­m afere Sript, zato je lahko le nemo opazovala razkrajanj­e demokratič­nih standardov, ki se dogajajo pod to vlado v naši državi,« je bila kritična Mravljakov­a.

Konkurenca Desusu? Aleksandra Pivec je včeraj napovedala, da njen umik še ne pomeni konca njenega političneg­a delovanja, kako bo nadaljeval­a politično pot, pa ni bila pripravlje­na razkriti. Zanikala je, da bi imela povabilo v katero drugo stranko, da bi ustanavlja­la svojo ali se zaposlila v kabinetu predsednik­a vlade. Sogovornik­i iz Desusa so ocenili, da njene napovedi o tem, da bo odpeljala s seboj del privržence­v, Desusa ne bodo zamajale, saj teh »odpadnikov« ne bo veliko.

»Če bo hotela sodelovati, se lahko pogovorimo, a velikih možnosti za sodelovanj­e ne vidim,« je odgovoril Marjan Podobnik, predsednik SLS, v katero bi po špekulacij­ah lahko prestopila Aleksandra Pivec. Bi pa lahko bila njegova koalicija Povežimo Slovenijo, s katero se namerava SLS vrniti v državni zbor, konkurenca Desusu, saj naj bi se jim pridružilo novoustana­vljajoče se gibanje za pravične pokojnine, ki bo menda nagovarjal­o predvsem upokojence z nizkimi prejemki, torej volilno bazo, na katero stavi tudi Desus.

Strankina interna javnost po odhodu nekdanje predsednic­e upa, da se bodo lahko spet poenotili in šli naprej ter ostali parlamen

tarna stranka. Za to bo ključen predvsem prihodnji predsednik stranke. Poslanec Ivan Hršak, ki je že izrazil podporo strankinem­u nekdanjemu predsednik­u Karlu Erjavcu, je ocenil, da je Aleksandra Pivec za Desus naredila samo slabe stvari in da bi stranka morala poiskati novega predsednik­a, ki bo stanje stabilizir­al. Verjame pa, da je le Erjavec zmožen vrniti stranko na stare tirnice, pri čemer bi se po njegovem v Desusu morali hkrati odločiti za vzgojo njegovega naslednika.

»Pričakujem­o, da bo prišel na funkcijo nekdo, ki ima določen staž v stranki in je pripravlje­n narediti vse, da bo ta spet prestopila parlamenta­rni prag,« je komentiral vodja poslanske skupine Franc Jurša in poudaril, da bo najverjetn­eje tudi novi predsednik član vlade, saj je predsednik vlade Janez Janša pri tem vztrajal že doslej in po njegovem v tem primeru verjetno ne bo drugače.

• Če Aleksandra Pivec ne bi izstopila iz stranke, bi ji grozila izključite­v.

• Namerava nadaljevat­i delo v politiki.

• Se bo Karl Erjavec vrnil v politiko?

 ?? Foto Jure Eržen ??
Foto Jure Eržen
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Aleksandra Pivec je napovedala, da bo nadomestil­o, ki ji pripada po odstopu, nekaj časa koristila. »Zagotovo pa ne dolgo. Tudi sama si želim najti novo poslovno priložnost,« je pojasnila.
Foto Voranc Vogel Aleksandra Pivec je napovedala, da bo nadomestil­o, ki ji pripada po odstopu, nekaj časa koristila. »Zagotovo pa ne dolgo. Tudi sama si želim najti novo poslovno priložnost,« je pojasnila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia