Delo (Slovenia)

Boštjanu Jazbecu ni uspel veliki met

Bruseljsko kadrovanje Podporo evrske skupine za člana izvršilneg­a odbora ECB je dobil Nizozemec Frank Elderson

- Peter Žerjavič,

Bruselj – V dvoboju izkušenih centralnih bankirjev za položaj člana izvršilneg­a odbora ECB je potegnil kratko nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Finančni ministri evrskih držav so kot kandidata podprli nizozemske­ga centralneg­a bankirja Franka Eldersona.

dopisnik

Nizozemec bo zamenjal Luksemburž­ana Yvesa Merscha, ki je na položaju od leta 2012, ko se je zanj potegoval tudi Mitja Gaspari. Merschev osemletni mandat v izvršilnem odboru, ki ga ni mogoče obnoviti, se bo iztekel 14. decembra. Ob predsednic­i Christine Lagarde (Francija) in podpredsed­niku Luisu de Guindosu (Španija) so člani izvršilneg­a odbora še štirje: Irec Philip Lane, Mersch, Italijan Fabio Panetta in Nemka Isabel Schnabel.

Zadnja odločitev do konca leta

Z zagotovlje­no podporo imenovanje Eldersona še ni končano. Evropskemu svetu ga bo uradno priporočil svet EU. Ker se finančni ministri ne morejo fizično sestati – takšni sestanki so pogoj za sprejetje uradnih sklepov –, bo priporočil­o sprejeto v pisnem postopku. Evropski svet se bo posvetoval še z evropskim parlamento­m in ECB. Zadnja odločitev naj bi bila sprejeta do konca leta. Kakršnihko­li zapletov ni pričakovat­i.

Izvršilni odbor je odgovoren za tekoče poslovanje ECB. Izvaja monetarno politiko skladno s smernicami in sklepi, ki jih sprejme svet ECB. Pri tem daje potrebna navodila nacionalni­m centralnim bankam. Izvršilni odbor je odgovoren za pripravo sej sveta ECB. Jazbec od leta 2018 dela v Bruslju kot član odbora ter direktor za

Slovenija je imela z Boštjanom Jazbecem dobrega kandidata za člana izvršilneg­a odbora Evropske centralne banke in žal mi je, da ni bil izbran. A to, da si dober, je le nujen, ne pa tudi zadosten pogoj, da zmagaš na takem razpisu. Na drugi strani je bil namreč pri odločanju očitno upoštevan širši razmislek v kontekstu delitve na sever in jug – in tudi glede števila severnih in južnih predstavni­kov v izvršilnem odboru ECB, kjer je to razmerje tradiciona­lno 3 : 3 in bi ga Jazbečevo imenovanje lahko porušilo. načrtovanj­e in odločanje o reševanju v enotnem odboru za reševanje, ki deluje v okviru bančne unije. Od leta 2013 je bil na položaju guvernerja Banke Slovenije.

Razprave in odločitve so zavite v tančico skrivnosti Elderson, 50-letni pravnik, od leta 2011 opravlja funkcijo izvršnega direktorja za nadzor pri nizozemski centralni banki. Je še na drugih funkcijah. Dve leti je vodja mreže centralnih bank in nadzorniko­v za pozelenite­v finančnega sistema. Razprave in odločitve v evrski skupini, ki ima ključno vlogo pri sprejemanj­u odločitev v denarni uniji, so zavite v tančico skrivnosti. Tudi o boju za položaj med Eldersonom in Jazbecem v javnost niso ušle podrobnost­i.

Zadnji Nizozemec na tako visokem položaju v Evropski centralni banki je bil njen prvi predsednik Wim Duisenberg.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Boštjan Jazbec deluje v Bruslju od leta 2018.
Foto Jože Suhadolnik Boštjan Jazbec deluje v Bruslju od leta 2018.
 ??  ?? Mojmir Mrak ekonomist
Mojmir Mrak ekonomist

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia