Delo (Slovenia)

Nadzor v polnem teku

Nacionalni preiskoval­ni urad Poročilo bodo pripravili do sredine novembra

- Mitja Felc

Ljubljana – Konec minulega meseca naj bi se po prvih informacij­ah iztekel rok, do katerega bi morala nadzorna skupina pregledati nekatere primere Nacionalne­ga preiskoval­nega urada (NPU), a ima ta skupina zdaj do konca oktobra čas, da opravi svoje delo. Nato bo sledilo poročilo.

Na NPU skladno z letnim načrtom in navodili notranjega ministra Aleša Hojsa trenutno poteka več nadzorov o delu oziroma primerih, ki so jih obravnaval­i. A nadzor še ni končan, zaradi česar vršilec dolžnosti generalneg­a direktorja policije Andrej Jurič poročila, ki ga mora skupina izdelati v 15 dneh po koncu dela, še ni dobil.

Z generalne policijske uprave so nam odgovorili le, da »nadzor še poteka, na podlagi odločbe v. d. generalneg­a direktorja policije je rok za dokončanje nadzora 30. oktober, do sredine novembra pa bo pripravlje­no poročilo«.

Nadzor nad delom NPU so že lani uvrstili v letni načrt nadzorov, so nam pred časom pojasnili na generalni policijski upravi. Dodali so, da bo vršilec dolžnosti generalneg­a direktorja policije Andrej Jurič sledil navodilom ministra Hojsa in odredil nadzor še v primerih suma storitve določenih kaznivih dejanj, ki ga je zahteval minister.

Prav to je pri nekaterih strokovnja­kih s policijske­ga področja in na policiji povzročilo največ ogorčenja, češ da ima takšna odločitev izključno politične in nikakor strokovnih interesov. Predvsem zato, ker je Hojs izbral primere, ki jih je treba prevetriti, slišati je bilo tudi opozorila, da je minister prekršil pooblastil­a. Zakon o organizira­nosti in delu v policiji namreč v 4. členu, ki določa usmerjanje policije, preprečuje ministru pristojnos­ti glede usmerjanja na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, če je primer prevzel pristojni državni tožilec.

Hojs je takšne očitke zavrnil in vztraja, da je vse skladno z zakonom ter pooblastil­i, ki jih ima. Dodal je, da se v delo specializi­ranega tožilstva ne bodo vpletali, bodo pa pregledali, ali so kriminalis­ti NPU tožilstvu dosledno sporočali ugotovitve in ali so v celoti sledili njihovim usmeritvam.

Kot smo poročali, gre pri Hojsovem izboru primerov med drugim za tako imenovano afero z žilnimi opornicami, katere parlamenta­rno preiskoval­no komisijo je vodila poslanka SDS Jelka Godec, primera domnevne zlorabe prevladujo­čega položaja družbe Pro Plus pri televizijs­kem oglaševanj­u ter neuspešen pregon domnevnega pranja denarja prek NLB, čeprav je postopek (kot je to običajno pri večini primerov NPU) usmerjalo specializi­rano državno tožilstvo, ki je prav tako sklenilo, da ni podlage za kazenski pregon.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Postopki kriminalis­tov NPU so še pod nadzorom, ki ga je odredil minister Hojs, poročilo bo sledilo novembra.
Foto Uroš Hočevar Postopki kriminalis­tov NPU so še pod nadzorom, ki ga je odredil minister Hojs, poročilo bo sledilo novembra.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia